Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Multiplexare vu metru

Postări Recomandate

• Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Care ar fi avantajul practic al unui VU-metru multiplexat, în condițiile în care există destule  drivere analogice dedicate și care se pot cupla ,,în cascadă,, pentru un număr mai mare de leduri ? 

Dacă ar fi fost vorba de un panou grafic de mari dimensiuni, ar fi fost altă situație....dați un exemplu de afișaj multiplexat care v-ar interesa.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, stone100 a spus:

De multiplexare pentru vu metru

Era in revista "Electronistul" un proiect de vu-metru multiplexat, nu retin exact numarul revistei, dar parca avea coperta rosie.

Imi aduc aminte ca folosea un vu-metru clasic cu tranzistori, pentru multiplexare folosea un 4017 , pentru comutarea filtrelor de frecventa un 4066. Coloanele de LED-uri erau comandata cu tranzistori, care la randul lor erau comandati de acel 4017

L.E.

Arunca o privire aici:

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

va_cristi:

am gasit si eu schema de la apc intre timp , dar codul este strict ( in sensul ca doar cine stie programare in atmel stie ce e acolo ) 

ce ai vrut sa zici prin schimbare ?  :aut:

validae , geomar:

eu vreau sa fac un vumetru cu microcontroller , sa aiba mai multe functii , bara , punct , peak etc. 

intradevar se poate face cu ceva analogic , dar daca tot vreau pe uC , barem sa invat si multiplexarea :)

am 16 segmente si 2 anoduri , poate le puneam pe un 16f 

Editat de stone100
Link spre comentariu

Nu ai specificat de la  inceput ca vrei sa faci un Vu-metru cu microcontroller.

O parere, cauta sa folosesti un microcontroller cu 40 sau 28 pini (gen 16F877 , 16F873 sau asemanatoare), asa ai la dispozitie mai multi pini care te pot ajuta la multiplexarea LED-urilor.

Incearca ca "munca" lui CD4051 + 4060 din link-ul postat de mine mai sus, sa fie facuta de microcontroller

Ce face LM3916 inteleg ca face deja microcontrollerul.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu
Acum 8 minute, stone100 a spus:

nu am 877 , in schimb am 876 si 876A amandoua de 28 de pini 

Daca partea de vu-metru deja o face pic-ul,  pentru multiplexare poti gasi o metoda soft si pinii necesari la o capsula de 28 pini. Trebuie "scris" in cod partea care se ocupa de multiplexare.  Nu sunt priceput in scriere soft, dar se poate face sigur din soft si multiplexarea, exact ca la un afisaj cu 4 digiti folositi la ceasurile digitale.

Inteleg ca vu-metrul are 16 led-uri, tu cate coloane de 16 led-uri vrei sa multiplexezi? 

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Nu este mult, poate colegii care se pricep la PIC-uri te pot ajuta.

Teoretic, parerea mea, cand citesti-afisezi informatia/muzica aferenta canalului stang (L) pui pinul sirului de LED-uri aferent canalului stang (L) la LOW sau HIGH. in functie de LED-urile folosite (anod-catod comun).  Asa procedezi si pentru canalul drept (RIGHT), asta daca te pricepi la scriere soft. Daca nu , roaga un coleg sa te ajute, mai ales  daca ai partea de vu-metru scrisa deja si mai trebuie doar multiplexarea celor doua canale.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Incearca si cu ghilimele in loc de mai mic si mai mare atunci cand incluzi un fisier .h. Poate merge asa. Ca sa iti dai seama daca fisierul este identificat poti da right click pe numele dintre mai mic mai mare (sau ghilimele) si apoi "Find Declaration". Ar trebui sa deschida fisierul respectiv.

mikroC-ul mai face "figuri" cu recunoasterea fisierelor si a alias-urilor stabilite in fisierele cu microcontrolere din folderul Include. Cateodata tot ce trebuie facut pentru a rezolva este sa se restarteze programul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări