Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme encoder rotativ radio Sony - ce tip?

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am un aparat de radio worldband in colectia mea care imi este destul de drag: Sony ICF-SW40. Dubla conversie pe LW/MW/SW si FM stereo. Este intersesant ca este un mix analogic-digital. Cautarea posturilor noi si a celor presetate se face actionand o rotita de acord, care este de fapt un encoder rotativ. La aparatul meu s-a cam uzat si as vrea sa stiu ce pot face. La cautarea posturilor noi/preset, sare prea repede peste frecvente, sau nu sare deloc, trebuie actionat ''du-te vino''. Am gasit pe un blog japonez niste poze, cineva a patit la fel, insa, evident nu am inteles nimic din ce scria. Am vazut insa cum arata encoderul desfacut, din poze.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

-daca il desfac, ca in poza, cu ce il curat?

-daca e sa-l inlocuiesc, aici am o problema. Ce tip sa iau? Am vazut aici: http://www.adelaida.ro/potentiometre-speciale-encodere-rotative/

diverse tipuri. Am manualul de reparatii de la Sony insa nu spune tipul acestuia. La site-ul sus-mentionat sunt pe clase de impulsuri: 21, 24, 12 impulsuri.

Ce ma sfatuiti sa fac?

Multumesc anticipat!

UM14lrg.jpg

20080328175454756.jpg

20080328175454764.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

2

• vlad228

2

• kinderu56

1

• dan cod

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cel mai probabil este produs de firma ALPS si gasiti tot felul de modele asemanatoare la magazinul polonez la sectiunea encodere rotative, encodere incrementale.  

Ca sa aflati cate impulsuri are, numarati la cel defect, intr-o rotatie completa, de cate ori se simte socul acela specific encoderelor. Cred ca are 16 impulsuri. 

Spor! 

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Va multumesc amandurora! Ptr dl. vlad 228: din poza se vad 15...cum naiba sa le zic.. lamele sa zicem. Deci cred ca 15 impulsuri. De asemenea, la site-ul mentionat nu am gasit unul care sa fie fix la fel. O sa ma uit din nou cu atentie, nu vreau sa cumpar ceva care nu e potrivit la radioul meu. Pana atunci, o sa incerc cu alcool izopropilic, poate nu-i nevoie de schimbat.

Seara buna!

Link spre comentariu

Eu numarasem 16 si am ramas putin uimit deoarece stiam ca de obicei au 15. Cautati la magazinul indicat ALPS EC11B15242AE (sper sa nu se considere reclama). Gasiti asemanator si de la alti producatori. Acela are in plus un pushbuton - practic se poate apasa axul encoderului (cei doi pini aflati in spatele celor trei pini care corespund encoderului) care poate fi lasat nefolosit, iar pentru a facilita montarea pe cablaj acesti doi pini se pot taia. Sper sa nu se considere reclama (incerc doar sa ajut si indic un magazin foarte cunoscut).

P. S. Poate aveti noroc si se rezolca cu niste alcool. 

Toate cele bune! 

Editat de vlad228
Link spre comentariu

Foarte probabil, s-a ros stratul de aur alb de pe cursoare si de pe stelutza. Se pot deforma putin cursoarele, astfel incat sa calce cu alte puncte pe alta pista a stelutzei. Capata o viata noua.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări