Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

detector de metale ..se poate??

Vizitator no_nick

Postări Recomandate

Vizitator gsalexandru

Am terminat si eu surf-masterul. Din pacate nu functioneaza, si pe aceasta cale, rog un coleg sa-mi spuna daca fara bobina ar trebui sa se auda ceva in difuzor. La mine se aude un sunet scurt doar la alimentare si in rest este tacut. Am verificat schema de vreo 5 ori si totul imi pare in regula. Diseara voi posta si niste poze . Va multumesc anticipat

Editat de gsalexandru
Link spre comentariu

Posteaza te rog schema folosita si cablajul pe care l-ai facut. 

Surf Masterul ar trebui sa mearga de la "prima cheie".

Utila ar fi pentru ajutor in depanare si o poza clara si de aproape fata/spate cu montajul realizat de tine.

Editat de Untold
Link spre comentariu
Vizitator gsalexandru

Spune-mi te rog daca auzi ceva in casca fara bobina. Eu stiu ca ar trebui sa ''bipuie'' cu frecventa reglabila de unul dintre potentiometrele de 100k. Toate tensiunile de alimentare sunt ok, tensiuniea de la pinul 6 este reglata la 20mV. Cu bobina conectata se detecteaza metal pana la maxim 10cm in aer, dar potentiometrele nu au nici un efect oricum as invarti de ele. Atasez poze cu montajul. Schema de surfmaster este cea din acest topic

post-194545-0-50315000-1399438057_thumb.jpg

post-194545-0-69263400-1399438065_thumb.jpg

Link spre comentariu

La o prima vedere, iti lipsesc condensatorii de 1nF din jurul integratului 4093, 4 bucati, ai locul gol pe cablaj, gaurile sunt date.

In al doilea rand, lipiturile sunt urate, nu te supara, incearca sa folosesti mai mult sacaz ca ele sa iasa rotunde, tip picatura.

Si verifica sa n-ai scurt intre trasee, mai ales intre pinii integratelor.

Pe pinul 6 al integratului NE5534 trebuie sa ai 0V regland din semiregl de 100Kohmi. Este importanta si calitatea semireglabiilor.

P.S. Uite un Surf Master functional:

Posted Image

Posted Image

Editat de Untold
Link spre comentariu
Vizitator gsalexandru

c-urile sunt smd pe spatele placii. De scurturi nici nu se pune problema iar lipiturile sunt perfecte. Chiar daca poate in poza nu se vede insa nu exista lipituri reci. Spune-mi te rog cum se comporta montajul fara bobina.

Link spre comentariu

Fara bobina, e "mutulica". Tot asa face si-al meu, un sunet scurt la conectarea alimentarii, apoi liniste. Cu sau fara bobina, la fel se comporta ca sunet. Cu bobina, sunetul de inceput e mai lung decat fara bobina. 

Eu am verificat toate piesele, mai putin integratele, care au fost noi, din magazin, iar condensatorii, pe capacimetru, atat cei electrolitici cat si ceilalti, nepolarizati. 

Intr-adevar, uitandu-ma cu atentie la cablajul tau, am vazut si C-rile smd de pe spate.

Cat despre distanta de detectie, o moneda din aia mica galbena de 1 ban o vede de la 10 cm, iar o cutie mica de conserva de la aprox 50 cm. Asta in aer.

Fieeeer veeechi, fieeer veeechi !!   :ras:

Editat de Untold
Link spre comentariu
Vizitator gsalexandru

Am pus un buzzer (65 ohmi) de pe o placa de baza si parca e ceva mai bine dar tot nu depaseste cei 10cm oricat de mare ar fi metalul. Am sa caut o galena de 1k sa vad daca este vreo schimbare

Link spre comentariu

Nu cred ca are treaba impedanta difuzorului cu sensibilitatea. Eu folosesc o casca telefonica de 56 ohmi. Ar avea treaba cu consumul detectorului: impedanta difuzorului (buzzerului) este invers proportionala cu consumul din baterii. De aia se si recomanda un buzzer piezo, ala are impedanta f mare, de ordinul meghomilor.

Bobina pe ce diametru e facuta, cate spire are si din ce conductor ?

Link spre comentariu
Vizitator gsalexandru

Diametru 20cm, sarma cupru 0.4mm , 23 spire. masurata cu un L-metru are 250uH.  Stiu ca impedanta difuzorului nu are nici o treaba cu sensibilitatea detectorului, dar daca rezistenta difuzorului este mai mare se va auzi mai ceva mai tare

Editat de gsalexandru
Link spre comentariu

Mda, cam la fel e si bobina mea. 25 sp, diametru 21 cm, CuEm 0,5mm....inductanta n-am avut cu ce s-o masor.

Incearca sa schimbi mosfetul. 

Da, cu casca de telefon de 56 de ohmi se aude de 3 ori mai tare decat cu difuzor de 8 ohmi. 

P.S. In loc de BC327 (pnp), am pus un 2N2907 in capsula metalica, iar bobina mea e "vrac", infasurata strans cu izoler band, nu spira langa spira ca a ta.

Editat de Untold
Link spre comentariu
Vizitator gsalexandru

MOS-fetul este nou ca si celelalte piese. Cand conectez bobina, fetul se incalzeste putin, iar cand bobina nu este conectata, fet-ul sta complet rece

Link spre comentariu

Pai, e normal. Daca te uiti pe schema, bobina e sarcina mosfetului. Chiar si nou, poate avea ceva probleme, cu chinezismele de azi te poti astepta la orice.

Eu zic totusi sa incerci sa-l schimbi, nu e o avere 4 lei.

P.S. Intra pe chatul elforumului acum, daca ai timp.

Editat de Untold
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări