Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

detector de metale ..se poate??

Vizitator no_nick

Postări Recomandate

Ma intereseaza si pe mine constructia detectorului. Nu prea imi trece prin cap cum sa incep bobina. Am pus o schema facuta in paint. Intentionam sa i-o trimit celui care a construit montajul (de asta e scris in engleza), dar el revine pe 22 februarie.

Practic bobina e o spirala, facuta atent, dar nu stiu cum trebuie inceputa, ca parca la cele de pe site se vede ca sunt tesute firele....

Posted Image

Ziceam sa desenez pe un carton cu compasul un cerc cu diam de 20 cm de ex, iar urma creionului sa ma ghideze pt prima spira, apoi voi bobina inspre interior

PS . Sa nu credeti ca voiam sa apelez initial la cel care l-a construit pt ca nu am incredere in dvs, cei de pe forum.....voiam doar sa fiu mai discret daca legea nu e tocmai de acord...Acum nu mai am nici o treaba...oricum, m-or fi dibuit de mult, ca am vb la tel cu un prieten despre detector... :nas: Si asa ,acum cand raspund la tel e bine sa zici : Salut tie si ascultatorilor nostri!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator sebyo2

GigiZ - "Nu stiu ce vreti voi in viata dar cand vine vorba de mine eu cred ca nu trebuie sa renunti la ceva doar pentru ca exista o lege tampita care zice ca nu ai voie sa faci asta... una e sa creeezi un dispozitiv si alta e sa il folosesti pana la urma ...si ideea poate fi exinsa pe mai multe arii ...dar prefer sa nu ma intind la vorba pentru ca vreau sa va prezint ce am realizat eu :

Am construit acest detector de metale,acesta e siteul: http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Metal/Metal.htm

Am ales aceasta schema pentru ca are la baza cel mai eficient principiu si pentru ca a mai fost realizat de catre alte cateva sute de electronisti amatori.

Bobina utilizata are dimensiunea de 12 inch, fi 0.8 mm, 25 de spire si detecteaza o cutie de metal aproximativ la 60 cm.

Ma asteptam detecteze la o distanta mai mare dar e bine si asa am sa incerc si alte variante de bobine.

Mai jos aveti si montajul.

Intrebari ? Sugestii?

Numai bine si astept raspunsuri."

imi trimiti si mie schema ?cu modificarea la 12v id mess [email protected] mersi

Legea este data pt. situri arheologice, dar ne cuprinde si pe noi amatorii. Este ilegal sa detii sau sa constuiesti un detector performant, nu unul pentru pereti. Ca sa detii un detector trebuie sa te inscrii la un club de arheologie sau speologie (si poti sa detectezi ce vrei legal).

Vreau sa-ti spun ca acest detector care l-ai facut tu este f. bun, dar nu este bine reglat si bobina prea mica.

1. Una bobina, minimum 30cm

2. Reglajele dupa schema de baza (prima versiune)

3. Acumulatorul sa fie cel putin 12V - 7A

4. Foloseste cele doua mosuri in paralel ca sa cresti puterea pulsului

5. La reglaje iti trebuie un osciloscop cu 2 intrari

Am obtinut cu schema aceasta:

- in aer - o galeata tabla la 6m

- in pamant - o teava de diametru 40cm la 3.5m (conducta de apa)

- in pamant - o moneda de aluminiu 5000Lei vechi la 1.5m

Urma sa maresc bobina.

Dupa ce l-am terminat, am citit legea si... l-am demontat. Prefer sa dorm linistit, nu hartuit.

Comorile de la Sarmisegetuza ai vazut cine si cum le-au luat. Trebuie sa intelegi ca tu nu esti unul dintre "EI".

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator digger

Buna seara

Am citit cu interes cele discutate pe acest topic in legatura cu detectoarele de metal.Fiind preocupat de acest domeniu in ultimii ani,as vrea sa va spun faptul ca apartenenta la un club sau la o asociatie de profil nu te absolva de raspunderea individuala si nici nu iti da mai multe drepturi,cu atat mai putin de a sapa peste tot.Arheologia este o casta inchisa,destinata excluisv profesionistilor,nu incape loc pentru outsiderii care nu se pot constitui in cluburi amatoricesti in acest domeniu.De regula echipele de arheologi au in dotare detectoare de metale performante si magnetometre cu care se descurca foarte bine neavand nevoie de "ajutorul" altora...

Detinerea si utilizarea detectoarelor de metale pe teritoriul Romaniei este reglementata prin Ordonanta Guvernului nr.43/2000 privind protectia patrimoniului arheologic si declararea unor situri arheologice ca zone de interes national, cu modificarile si completarile introduse prin Legea nr.378/2001,cu modificarile si completarile introduse de Legea nr.462/2003 la care se adauga Normele tehnice privind detinerea si comercializarea detectoarelor de metale publicate in Monitorul Oficial nr.704 din 4 august 2004 precum si cu modificarile si completarile introduse prin Legea nr.258/2006...Pare stufos dar merita citit.Daca detinerea si comercializarea detectoarelor este clar si explicit reglementata,veti vedea ca varianta construita a acestora nu este amintita nicaieri si nu exista vreun articol care sa reglementeze construirea acestora asa cum este explicit reglementat de exemplu construirea unui emitator radio...Probabil legiuitorul nu a luat in calcul faptul ca romanul inventiv si descurcaret poate construi asa ceva...Eu personal in cativa ani am construit 3 bucati.Unul pulse induction cu amplificatoare operationale si generatoare de impulsuri incapsulate,oscilator cu tranzistorul final BD 243 dintr-o schema a unui almanah "Radiotehnika" din anii '90,apoi un very low frecvency (VLF) cu o capsula de regulator de tensiune si 2 FET -uri,cu bobina cu protectie Faraday,dupa o schema a unui italian de pe net si in final acelasi pulse induction creat de Gary si construit de multi amatori de asa ceva din toata lumea,despre care am citit aici,schema aflata pe http://www3.telus.net/chemelec/Projects/Metal/Metal.htm

Eu nu am intervenit in configuratia schemei si performantele lui sunt cat de cat dupa parametrii dati de catre autor,dar am "jonglat" cu bobina confectionand-o in fel si chip de dimensiuni si impedante diferite,dar in final tot la datele constructive ale autorului am ajuns.Am citit in schimb pe acest forum despre o modificare a acestuia,obtinandu-se performante uimitoare gen :

"Am obtinut cu schema aceasta:

- in aer - o galeata tabla la 6m

- in pamant - o teava de diametru 40cm la 3.5m (conducta de apa)

- in pamant - o moneda de aluminiu 5000Lei vechi la 1.5m"

Va rog sa nu ma intelegeti gresit dar imi este greu sa cred acest lucru...In aer performantele de detectie se apropiau la mine dupa cele spuse de autorul schemei,dar in momentul cand detectam in pamant ceva,efectul de sol dadea totul peste cap,diminuindu-se considerabil eficienta detectorului,constanta in functionare cat si sensibilitatea.Poate ne dati mai multe amanunte in legatura cu modificarile pe care inteleg ca le-ati facut ca sa aveti asemenea performante(alimentarea MOS FET -urilor , datele constructive ale bobinei,altele...) care de departe se apropie daca nu chiar depasesc performantele unui pulse induction profesional.Postez si eu niste imagini cu detectorul construit de mine.O seara placuta tuturor !

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator digger

Interesante imaginile detectorului construit de dvs...Eu nu am cautat solutii practice de a confectiona o bobina plata,dar is convins ca diferenta nu este semnificativa intre sensibilitatea cu bobina de cautare "vrac" si cea plata...Am iesit azi toamna de cateva ori cu el in natura,dar e totusi un home made si nu poti astepta nu stiu ce rezultate...Ar fi fost interesante detalii de la persoana care are acele "performante" descrise mai sus,dar vad ca intarzie sa apara...eu sincer sa fiu nu prea cred in asemenea "upgradare" a echipamentului...

Link spre comentariu

Eu acum am facut varianta cu o bobina. Vad ca dvs aveti varianta cu 2 bobine. pentru a vedea cat de adanc merge in pamant, ar trebui sa sap cate o groapa de 1m sa zicem pt ca la 50-60cm descopera perfect o teva. Obiecte precum o cutie de bere ar trebui sa le descopere si la 2 metri in jos, daca e sa citim descrierile constructorului....la 2m nu sap pt ca e cam cat groapa de mort de adanc si nu are rost ... Am constatat ca si prin beton merge: probabil armaturile nu sunt la mai mult de 2-3 cm in beton

Link spre comentariu
Vizitator digger

Si eu tot cu o bobina il am...Schema electrica trebuie sa fie identica,din cate retin,parca niste strapuri fac ca si functionarea sa fie cu o bobina sau in sistem dual tip emisie receptie cu 2 bobine,in rest trebuie sa fie acelasi lucru...Iar rezultatele obtinute sunt aproape la fel cu cele date de contructor...Sper sa nu ma insel,dar aveti o cu totul alta schema electrica decat cea din linkul pus de mine cu 3 postari mai sus ???

Link spre comentariu

Nu am alta schema. LA dvs am vazut ca ati pus pe placa si al doilea mos fet si de aia am crezut ca ati pus si strapurile respective. Eu nu l-am mai pus ca pt o bobina era montat degeaba...

Link spre comentariu
Vizitator digger

Da asa este...am pus al 2 lea MOS FET doar ca sa fie acolo mai mult decat sa il si folosesc...Poate ca o sa incerc candva sa il imbunatatesc,asta din punct de vedere al unei bobine "flat" ca in rest eu cred ca pe la partea electronica nu se mai poate umbla cum au sugerat altii gen folosirea in paralel a celor 2 MOS FET-uri...ramane de vazut...nu prea mai am rabdare cu asa ceva,am facut in timp 3 diferite care fiecare aveau neajunsurile lor...e mai sigur unul de fabrica...La detectorul de metale cu pulse induction,mai este si inconvenientul sursei de alimentare serioase ca putere si gabarit.Ma bucurasem ca "ma scot" la acest detector cu un 12 V 2Ah,dar pentru a mari puterea de penetrare a bobinei in sol cu o alimentare separata a circuitului final,intr-adevar trebuie ceva aproape de 7 aH plus si alte surse auxilare de alimentare a stabilizatoarelor.Am avut acum vreo 8-9 ani facut primul m.d. cu p.i. al carui surse de alimentare m-au cocosat de spate,aveam sursa de alimentare a circuitului final si alti acumlulatori de 12 V 1,2 aH toti NiCa,intr-o geanta pe umar,iar cateva kilograme bune plimbate incomod pe umar baleind cu detectorul pe distante mari,mi-au creat la propriu mari dureri de spate si am abandonat ideea a ceea ce are greutate si trebuie plimbat mult...in momentul cand epuizat de carat si cu durerile aferente,mai trebuie sa mai si sapi serios dupe ce iti arata aparatul,iti cam piere cheful...

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

salut,eu am inteles din legi ca,pt a detine un m.d trebuie o aprobare de la politie si sa nu incalci teriitoriile declarate patrimonii. in alta ordine de idei pe site ul producatorului detectorului cu puls numai este disponibil pcb-ul.mi l poate trimite i mie cineva? multumec anticipat!(cablajul imprimat)

Link spre comentariu

din pacate,dupa ce am vizitat nenumarate site uri din strainatate,unde acest hobby este vazut ca un sport si incurajat , revin si pe site ul nostru la sectiunea detector metale ,unde nu este nimeni. asta banuiesc si din cauza legislatiei in vigoare din aceasta tara de nimic unde un electronist amator care doreste sa construiasca un d.m. home made e vazut ca un infractor deosebit de periculos. in timp ce interlopii si manelistii(si politicienii, desigur) fura in vazul lumii noi construim si de frica legii le demontam dupa nenumarate ore de munca.eu unul,o sa construiesc acest p.i care l-am atasat mai sus si o sa va tin la curent cu performantele lui. si sa vina cineva la mine sa mi spuna de ce l-am construit..

Link spre comentariu

E indicat sa dai sursele in clar,si nu pe situri unde trebuie sa te inregistrezi si eventual sa astepti confirmarea dupa care constati cua nu ai un anumit soft care deschide materialul in cauza. Acest site se numeste a electronistilor ,nu a softistilor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări