dzyk2000 Postat Iunie 27, 2013 Partajează Postat Iunie 27, 2013 daca te uiti la poza cablajului postata nitel mai sus, vezi in stinga sus strapul J1. e, acolo ai +5v . daca urmaresti traseul duce in pin 7 la ne5534. deci fata de GND trebuie sa ai pe cosa aceea +5v. traseul duce chiar in pin7 la ne5534.daca acolo ai +5v si in pin 7 nu, e intrerupt traseul..+5v este sigur prezent la iesirea lui 78l05 altfel nu era prezenta nici -5v. deci verifica traseul strap J1...pin 7 ne5534.Multumesc pentru sfat, am urmat traseul si aveam lipitura rece in j 6 si nu mai pleca traseul mai departe , am reglat pin 6 pana la 0 v dar nu face detectie. Am miscat din Threshold pana se aprine ledul si bazaie buzerul dar nimic, orice combinatie as faceintre thresold si delay nu am nici un rezultat. Link spre comentariu
cristi71 Postat Iunie 27, 2013 Partajează Postat Iunie 27, 2013 in lipsa unui osciloscop se pot incerca cateva metode "empirice" . apropiati un obiect metalic de bobina si ascultati cu urechea in apropierea ei. ar trebui sa auziti o modificare de frecventa.asta va indica ca osilatorul si etajul final functioneaza. verificati mai intai daca toate integratele se alimenteaza corespunzator.icl 7660 numai e cazul , e clar ca furnizeaza cei -5v. Link spre comentariu
geomx Postat Iunie 27, 2013 Partajează Postat Iunie 27, 2013 se poate face asa ceva acasa? vreau sa gasesc pistolul lui bunicu(d-zeu sa-l ierte), care sta ascuns intr-un perete din casa (de frica comunistilor). p.s. nu vreau sa daram toata casa :weedman: ON: se pare ca toti sunteti off topic, daca te uiti un pic mai din lateralul monitorului o sa vedeti ca el defapt avea nevoie de un detector de bunic, care s-a acuns in perete de frica comunistilor si daca da de bunic atunci acesta ii va spune unde e pistolul . Nu putea sa puna titlul de "detector de bunic" pentru ca bunicului inca ii e frica de comunisti (ca altfel n-ar mai sta ascuns in zid) si oricum si voi cred ca sesizati ca tot de comunisti suntem condusi... OFF: schema la montajul pe care l-am atasat in poza se gaseste pe undeva? Este vorba de [b]"Gary's Pulse Induction Metal Detector". [/b]Este link pe prima pagina din acest topic ...dar nu gasesc acolo schema....am gasit doar poze cu detectorul facut de diversi useri.... http://www3.telus.net/chemelec/Projects ... Stefan.jpg probabil ca a sters schema pt ca a scos produsul la vanzare sub forma de kit.... Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Iunie 27, 2013 Partajează Postat Iunie 27, 2013 in lipsa unui osciloscop se pot incerca cateva metode "empirice" . apropiati un obiect metalic de bobina si ascultati cu urechea in apropierea ei. ar trebui sa auziti o modificare de frecventa.asta va indica ca osilatorul si etajul final functioneaza. verificati mai intai daca toate integratele se alimenteaza corespunzator.icl 7660 numai e cazul , e clar ca furnizeaza cei -5v.Situatia ma depaseste, am tot incercat masuratori dar ma uit ca curca in lemne, lm358 din ce vad pe schema pe pinul 5trebuie sa am tensiune pozitiva eu am 0 si la bornele bobinei am sub 0,50v, atat timp cat nu stiu ce valori trebuie sa am pe fiecare ci in parte cred ca tre sa ma las batut sau sa incep cu fizica din clasa 7 ). sincer ma luat dracii ca nu ii dau de cap si nu vreau sa va mai chinui cu nestiinta mea.am verificat toti ci si au valorile date de tine, 555 are pe pinul 8 9v ca atat a mai ramas in baterii deci e ok, atunci ce sa fiedin spusele tale cu cateva topicuri mai sus thresholdul functioneaza ok, reglez din el pana la limita unde se stinge ledul si nu am nici cel mai mic sen la apropierea metaluluiin schema sunt 3 capacitori de 470 nf, eu am primit cand am facut comanda ( .47k63 ), nu trebuia sa fie 474 sau 470n ? punctul ala din fata tine loc de 0? asta sa fie una din bube? Link spre comentariu
mircea888 Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 .47 inseamna 0.47 (uF) = 470n. Deja ai vreo 5 postari consecutive, te-ai citat chiar si pe tine insuti. o sa le mai restrangem un pic...Eu zic sa cauti greseli de realizare a montajului, ai mai gasit si mai devreme deci cred ca mai sunt.PS: incearca sa fii mai coerent si mai precis, altfel este foarte greu ca cineva sa te poata ajuta sa gasesti defectul. Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 .47 inseamna 0.47 (uF) = 470n. Deja ai vreo 5 postari consecutive, te-ai citat chiar si pe tine insuti. o sa le mai restrangem un pic...Eu zic sa cauti greseli de realizare a montajului, ai mai gasit si mai devreme deci cred ca mai sunt.PS: incearca sa fii mai coerent si mai precis, altfel este foarte greu ca cineva sa te poata ajuta sa gasesti defectul.Multumesc pentru sfaturi si am sa fiu mai atent cu postarile.Am cautat eventualele greseli dar pentru cineva neexperimentat ......Acum ca sa fiu precis si sper sa se inteleaga clar, dupa ce reglez pinul 6 al ci 5534 la 0v si reglez din threshold pana ce buzzerul isi reduce bazaiala, stand cu creionul de masura in continuare pe pinul6 ,la apropierea unui metal de bobina valoarea pe multimetru creste pana la 0.10v si scade la 0 cand metalul este indepartat. Deci montajul da semne ca isi face treaba dar de ce nu ma ajuta buzzerul sau aud ceva sunet in el la apropierea metalului? Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Iunie 28, 2013 Partajează Postat Iunie 28, 2013 cum pot verifica bc 377 daca functioneaza in parametri corecti, banuiesc ca astai vinovatul de semnal continuu in buzzer Link spre comentariu
geomx Postat Iunie 29, 2013 Partajează Postat Iunie 29, 2013 Dar o dioda stii sa verifici? Tinand cont de intrebarile puse se vede ca n-ai experienta.....deci presupun ca nu dispui decat de un banal aparat de masura electronic ieftin digital. Tranzistorii bipolari se pot verifica analizand jonctiunile baza_colector si baza_emitor, jonctiuni ce se vor comporta ca doua diode legate inseriate in baza tz. legate anod_anod sau catod_catod in functie de tipul tz.: npn sau pnp (daca nu te descurci poate pun ceva poze). Deci cu aparatul de masura dat pe treapta de diode(e desenata o dioda) daca are daca nu atunci pe cea de buzer sau (la cele analogice) pe cea mai mica treapta de ohmi verifici integritatea celor doua jonctiuni plus faptul sa nu fie scurt (sau o rezistenta) intre colector_emitor. O alta varianta ar fi sa verifici cu ajutorul betametrului aparatului de masura (marea majoritate a aparatelor au asa ceva)...adica pus pe treapta hfe...infigi tranzistorul in soclu` respectiv tinand cont de tipul tz. si de configuratia pinilor pe care o gasesti in datasheet-ul tranzistorului, de exemplu, pentru bc 377: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... BC377.html de aici rezultand ca acesta este npn, bipolar si are Hfe (factorul de amplificare) cuprins intre 75-500 . Deci compari valoarea masurata cu ce e scris in datasheet. Daca se incadreaza atunci inseamna ca e ok. Daca ai verificat prin cele doua metode si e ok atunci in proportie de 99,9 % tranzistorul tau e bun. L.E. Uite ca adaug si o poza cu specificarea ca al tau e npn iar in poza e vorba de un tz pnp....(ma rog la tine vin diodele intoarse cu 180 grade ).ATENTIE! E o schema care simuleaza comportarea la masurare a unui tz. bipolar nu si functionarea lui in schema. La cele mai multe tz. bipolare mai apare si o litera A,B sau C (de exemplu BC547B ) in functie de aceasta litera este impartit domeniul hfe. ....pfffff....mai greu de explicat decat de facut.... ... sper ca ai inteles ce-am scris.... si pe viitor iti recomand sa consulti si "goagalu` lu Vanghelie" inainte de a intreba ...ca stie multe si e mai rapid.... Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Iunie 30, 2013 Partajează Postat Iunie 30, 2013 Dupa ce m-am chinuit sa aflu ce greseli am in montaj pana acum nu am gasit nimic si se pare ca da semne de functionare. Nu a vrut in nici un fel sa mearga cu r6 de 390 ohm si nici cu o valoare mai mica, am pus una de 1k si se aude sunet in buzzer la detectie doar daca am -1,50v pe pinul 6 al ci 5534, dar detectia o face cam la 3cm de bobina nu mai mult si se vede in led in buzer se aude dar sa fie liniste in jur, daca reglez pinul 6 pe 0 buzerul tiuie continuu si ledul sta aprins, chiar daca reglez din threshold pana la limita in care buzerul se opreste nu scoate nici un sunet la detectie. Link spre comentariu
cristi71 Postat Iunie 30, 2013 Partajează Postat Iunie 30, 2013 eu te sfatuiesc sa pui difuzor in locul buzzerului , sa faci montajul cum este in schema. in proportie mare, acolo e problema. montezi difuzor, ca in schema autorului si dupa ce esti sigur ca merge asa faci modificare cu buzzer. Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Iunie 30, 2013 Partajează Postat Iunie 30, 2013 eu te sfatuiesc sa pui difuzor in locul buzzerului , sa faci montajul cum este in schema. in proportie mare, acolo e problema. montezi difuzor, ca in schema autorului si dupa ce esti sigur ca merge asa faci modificare cu buzzer.Asa am sa fac, dar mai am o intrebare, cam ce voltaj ar trebui sa am in difuzor fara detectie si in timpul ei? Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Iunie 30, 2013 Partajează Postat Iunie 30, 2013 nu inteleg de ce pe un forum de electronica vorbesc singur , in afara de cristi nimeni nu are nici un interes sa iti dea o mana de ajutor, nu merge cu difuzor doar cu buzzerul exact cum am spus , te rog daca poti sa imi spui voltajele alea? tot montajul este conform schemei. Link spre comentariu
cristi71 Postat Iunie 30, 2013 Partajează Postat Iunie 30, 2013 nu stiu cat trebuie sa fie a nu am montajul in fata, dar parca era un MPSA 13 acolo ca final..trebuie sa se auda in difuzor. asa e gandita schema initial, cu difuzor. nu ti raspunde nimeni pentru ca nu toti sunt interesati de acest subiect cu detectorul.. Link spre comentariu
dzyk2000 Postat Iunie 30, 2013 Partajează Postat Iunie 30, 2013 nu stiu cat trebuie sa fie a nu am montajul in fata, dar parca era un MPSA 13 acolo ca final..trebuie sa se auda in difuzor. asa e gandita schema initial, cu difuzor. nu ti raspunde nimeni pentru ca nu toti sunt interesati de acest subiect cu detectorul..Am deschis un topic si pe alt forum unde am dat de cineva care a dorit sa ma ajute , omul spune ca montajul functioneaza corect si mai departe nu inteleg ce vrea sa spuna , te rog da vrei sa iti arunci un ochi pe ultima pagina iti trimit linkul prin pm. Multumesc. Link spre comentariu
cristi71 Postat Iunie 30, 2013 Partajează Postat Iunie 30, 2013 omul ti a explicat in termeni mai ''tehnici''. este gresit ceva..trebuia sa mearga din prima..e greu de facut depanare asupra unui montaj care nu a functionat si cu un simplu multimetru .eu inclin sa cred ca tot spre ansamblul tranzistor final+ difuzor e problema. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum