spinach Postat Februarie 27, 2018 Partajează Postat Februarie 27, 2018 Este vorba despre cabluri ecranate monofilare . Am fost la pravalie si am cumparat un cablu , cu inima de 7x0.2mm , izolatie interna albicioasa spre incolor , diametru 1.3mm , un singur ecran din fire de cupru , impletite ; impletitura este cam cu mai multe grupe de fire deodata si nu prea deasa . vinzatorul mi-a spus ca merge pina la 20 mhz , ca de , asta am zis eu ca imi trebuie ; dar nu a fost in stare sa imi zica cum se numeste cablul . Am studiat problema si am constatat ca este cam branbureala ; adica : -cind sa folosim cu ininima monofilara si cind sa folosim cu inima multifilara [sint mai flexibile] -cind folosim cu un ecran , cind cu 2 ecrane sau variante combinate , cu aluminiu , etc -cum se poate incadra in o clasa , asa din o privire ; Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 27, 2018 Partajează Postat Februarie 27, 2018 https://en.wikipedia.org/wiki/Coaxial_cable -cu conductor monofilar central sunt majoritatea; daca exista buget, e mai bun cel cu conductor central multifilar, mai ales cu firele izolate intre ele(suprafata mai mare datorita skin-effect-ului) -un singur ecran de conductor de cupru cat mai des, sa fie greu de destramat cand montati mufa la capat, deci foarte des. Folia de aluminiu e o prostie, turcism fara rost, campul electric oricum nu poate scapa printre ochiuri de 1mm nici la 1 GHz. -clasa inseamna diferite modele, 50, 75 ohmi, calitativ sau ordinar, conteaza mai mult miezul- ideal teflon, sau macar HDPE, si repet, ecranarea. Orice cablu coaxial ar trebui sa fucntioneze cu pierderi minime pana la 470MHz, la 20 de MHz ar trebui utilizat (pe analog, fireste!) o panglica de 300 ohmi. Link spre comentariu
ndor Postat Februarie 27, 2018 Partajează Postat Februarie 27, 2018 2 hours ago, hspinache said: Este vorba despre cabluri ecranate monofilare . ... , cu inima de 7x0.2mm , izolatie interna albicioasa Si plamanii cum erau ?... In alta ordine de idei ...orice cablu are un marcaj sau o denumire la care este asociata o fisa tehnica . In functie de necesitatea folosirii lui , te uiti in fisa tehnica si vezi daca se incadreaza la vrei sa-l folosesti . 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 27, 2018 Partajează Postat Februarie 27, 2018 E simplu: nu cumperi cabluri care nu au marcaj pe ele iar la cele cu marcaj incerci sa intelegi ce vrea sa fie acel marcaj si iarasi daca marcajul nu spune nimic despre tipul cablului ii spui pass. Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 27, 2018 Partajează Postat Februarie 27, 2018 Da, dar sa vezi randuiala naspa...cele nemarcate sunt (mult) mai ieftine ... Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 27, 2018 Partajează Postat Februarie 27, 2018 Daca te intereseaza numai pretul sau pretul este cel mai important atunci accepti compromisurile si nici nu te mai intrebi dece nu merge bine. In unele cazuri se poate lucra si folosind cablu nemarcat dar e ca la tranzistorii vechi Ro unde nu stiai exact ce cumperi. Link spre comentariu
spinach Postat Martie 2, 2018 Autor Partajează Postat Martie 2, 2018 (editat) Pretul ..; pai mie mi s-a parut scump ; 2l/m . Cred ca pe rola cea mare o fi scris ceva ; dar nu m-am gindit sa intreb. Cred ca m-am lamurit un pic ; cablul cumparat , este din clasa audio ,cu un dielectric ceva echivalent cu EK103 ; imi trebuie ceva similar cu RG179 Am inteles ca trebuie sa ma feresc de cele cu tresa spiralata pentru ca in timp , din cauza oxizilor , se transforma in un fel de bobina . Asa este ? Cele cu tresa spiralata de fapt pentru ce tinta au fort fabricate ? Editat Martie 2, 2018 de hspinache Link spre comentariu
sesebe Postat Martie 2, 2018 Partajează Postat Martie 2, 2018 Tinta pretului cit mai redus dar sa dea impresia de calitate datorira la Cu. Cind un cablu RG179 de calitate costa la magazin MINIM 7Ron/m nu poti sa mai spui ca 2Ron/m este prea scump decit daca esti un zgircit si nu stii ce inseamna un produs de calitate sau daca vrei sa cumperi citiva kilometri de cablu. Cum poti domnule sa spui ca 2 Ron/m este scump? Cit ar insemna un pret potrivit? In ce banda de frecventa intentionezi sa-l folosesti? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 2, 2018 Partajează Postat Martie 2, 2018 Una este cablul "ecranat" si alta este cablul coaxial. Atunci cand vorbim de RF (inclusiv 20 MHz) si deci de impedante si pierderi specificate in RF, discutam despre coaxiale. Acum 4 ore, hspinache a spus: [...] imi trebuie ceva similar cu RG179 [...] Eu am cumparat de-a lungul anilor RG316, 316-25, 142, 178, 179 si chiar 393 daca vorbim doar de dielectric teflon, dar nu la pretul de doi lei. RG179 (0,1", 75 ohmi, teflon) gasesti pe ebay la 1$/m, iar daca nu este neaparat nevoie de 75 ohmi si este ok si RG178 (50 ohmi) gasesti si mai ieftin. Daca nu trebuie neaparat nici dielectric teflon si vrei ieftin, gasesti RG174 in Ro la 1 leu/m desi eu -in general- nu recomand acel magazin electronistilor. Daca ai nevoie de un cablu miniatura, eu am cumparat acesta (50 ohmi). Link spre comentariu
spinach Postat Martie 3, 2018 Autor Partajează Postat Martie 3, 2018 Am intele; multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum