Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2x15" BassHorn

Vizitator Twister

Postări Recomandate

Ce-mi plac discutiile astea.Asa ca fapt divers, in strandul din orasul meu a venit in seara aceasta sa cante guta. Avand in vedere ca eu stau in celalat cap al orasului, iar strandul este in partea opusa a zonei in care stau eu, aprox la 1 km de oras, distanta aproximativa de la strand la mine fiind de aproape 4 km, pot sa spun ca ii aud vocea daca las geamul deschis, si stau la DN1, care noaptea e plin de tituri. Este offtopic, dar vreau sa imi spuneti ce boxe credeti ca are.Apropo de punisheruri, twister daca nu le-ai ascultat mai bine taci. Ti-a luat ceva vreme ca sa iti comanzi C12-300MB, dar am vazut ca ai fost foarte incantat. Maine-poimaine te vad cu ceva punisheruri. :smt005 Apropo de planare, suntmortale, daca sunt folosite in numar mare ( peste 6 bucati ), dar frecventele joase suna cam la fel ca la un basreflex ( ma refer la 45 Hz ). Twister imi poti explica te rog de ce ? :smt006

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea Bartic

7

• radue

7

• Sharky

6

• Sandu_alex_999

2

Vizitator dj shadow

salutare, voi nu va ganditi ca un punisher are decat un dif de 12" si modelul postat de twister are doua de 15" , logic gandind modelul postat de twistwr automat coboara mai jos (cu drivere adecvate si avansate ) decat un punisher, nu conteaza ca-i zice punisher..........si oricum frecventele joase de sub nu sunt unidirectionale asa ca structura hornului isi face prezenta in frecventele de kik-bas acolo trebuie sa se ia la intrecere doua modele de horn..... nu?

Link spre comentariu

Acum tu crezi ca in horn conteaza ?Asa nu-mi place de persoanele ce se baga in discutiile care au o tema despre care ele habar nu au nimic.dj_shadow poti sa-mi spui macar care e prinsipiul de functonare al unui horn, adica mai bine spune-mi care este rolul unui horn.Apropo, comaprativ cu un Xtro este nevoie de minim 3 punisheruri pt a face fata, dar asta nu inseamna ca 2 bucati nu trec lejer de 130 dB. Daca topul este prea puternic, ii dai - cati dB trebuie si gata.

Link spre comentariu

salutare, voi nu va ganditi ca un punisher are decat un dif de 12" si modelul postat de twister are doua de 15" , logic gandind modelul postat de twistwr automat coboara mai jos (cu drivere adecvate si avansate ) decat un punisher, nu conteaza ca-i zice punisher..........si oricum frecventele joase de sub nu sunt unidirectionale asa ca structura hornului isi face prezenta in frecventele de kik-bas acolo trebuie sa se ia la intrecere doua modele de horn..... nu?

NU intrati in discuia asta daca nu aveti minimul de cunostintedebitati niste aberatii mai mari ca voiun horn este guvernat printre altele, de lungimea path-ului si de suprafata de iesiredegeaba are suprafata de iesire daca nu are path suficient de lung incat sa sustina frecventele joase (calculabil si masurabil)ce a postat Twister este un Martin 215 , un kickbass vechi de vreo 25-30 de ani, care si in brosura era trecut cu F3 pe la 55 sau 60Hz. poti sa pui 100 si tot nu cobori la 35Hz liniar
Link spre comentariu

Lasa-i Nex ca nu prea are rost. :yawinkle: Cred ca o sa curat topicul asta, adica sa-i las numai primul post si gata. Nu din alta cauza, dar sa nu citeasca ceilalti inforamtii eronate ( cum era aia de mai sus cu 12" vs 2x15" ).

Link spre comentariu
Vizitator dj shadow

bun, modelul asta de incinta are F3 la 55hz cu difurile de acum 20 sau cat ziceti voi de ani............... dar cu difuri avansate de 15" cum ii in punisher care are sd12, credeti ca mai are acelasi SPLsi daca am gresit undeva eu zic, ca trebuia sa ma corectati nu sa fiti aroganti. credeti ca numai voi ati avut experienta cu hornuri..... si oricum pe aici am vazut ca multi au teorie in ei de bubue dar in practica e cu totul altceva,

Link spre comentariu

dar cu difuri avansate de 15" cum ii in punisher care are sd12, credeti ca mai are acelasi SPL

Domnul meu. Poti sa ii pui 2 difuzore ultima generatie de 4000 coco in el si sa sune prost.

In horn sunt multe fenomene acustice ce se petrec pe acolo si referitor la intrebarea ta cu "acelasi spl". Fiecare difuzor va avea alt raspuns in hornul respectiv, dictati de parametrii acestuia. Dar din cate am citit eu, se pare ca nu ai prins ideea ce ti-a spus-o nexuse cu path-ul hornului.

Link spre comentariu

Observ ca cei din Slatina sunt foarte "receptivi" la nou. Nu acuz pe nimeni, este doar o observatie a mea, si nu vreau sa o luati ca si o insulta sau ceva defaimator.Ca sa stii, de cand a fost inventat primul difuzor, pana in prezent nu a existat absolut nimic care sa-l revolutioneze. Doar forte mici artificii, dar care nu au absolut nici un fel de legatura cu lucrurile care sa-i creasca performanta si eficienta. S-ar putea spune ca unul dintre cele mai semnificative descoperiri ar fi introducerea magnetului pe Neo, deoarece reusesti sa scoti aceeasi eficienta dintr-un difuzor mai usor.Crede-ma ca intre difuzoarele de acum 20 de ani si cele de acum diferenta este extrem de mica, chiar insesizabila din punct de vedere al performantelor.Totusi nu m-ai lamurit de ce "subwooferul" cu 2 difuzoare de 15" este mai puternic decat cel cu un singur difuzor de 12". Si nici nu mi-ai spus care este rolul hornului, adica de ce se folosesc astfel de incinte.Noi te corectam, dar eu nu prefer sa-ti dau mura-n gura, eu prefer sa te fac sa intelegi fenomenul si sa-ti dai seama singur unde ai gresit. Daca nu-ti convine fa plangere la sef.

Link spre comentariu
Vizitator dj shadow

eu cand m-am referit la difuri m-am referit la difuri care sunt compatibile cu hornul.......... si asta stiam si eu ca se produc unele fenomene acolo......... si intrebarea am puso tocmai pt ca e logic ca se schimba SPL-ul daca inlocuesti driverul :goodman:

Link spre comentariu

No atunci zi ce fenomene au loc acolo.Ca de 3 posturi iti pun intrebarea asta, si tot de atatea astept si raspunsul.Eu cred ca te-a rugat cienva sa ii ti partea, dar sper sa nu fie asa.

Link spre comentariu
Vizitator dj shadow

ok, a mai fost adusa o inovatie la difuzoare , drivere si acea racire cu ferofluid ..... si mai sunt un sub cu doua difuri de 15" coboara mai jos ( nu am spus ca e mai puternic depinde de drivere ) decat unul cu un dif de 12" pentru ca :- sunt difuri de 15" care sunt capabile sa coboare mai jos decat difurile de 12" - sunt doua si se cupleaza acustic , cum ar fi doua incinte una langa alta hornul ce e?........... un bandpas 4 (in cazul nostru) care la rezonator se continua cu un horn, frecventela joase de subbass nu sunt afectate de geometria hornului ci de lungimea lui. hornurile se folosesc in aer liber unde e nevoe de mult SPL ....... concerte in general unde se canta live pentrut ca nu e nevoe de subbass......... in discoteci ,cluburi se mai adauga niste subi (br, bp depine de muzica ce se pune acolo) sau se dubleaza numarul de hornuri cum e renumitul bph , nu are hornu lung da coboara, de ce oare pt ca are dif de 18" daca era un dif de 12" nu mai cobora as. si acum va rog sa ma corectati daca am gresit o zi buna

Link spre comentariu
Vizitator dj shadow

stati linistiti ca nu apar pe nimeni ...... mi-am spus punctul de vedere (poate ma insel)... il cunosc pe twister ..... dar nu inseamna ca il apar, nu am nici un interes.

Link spre comentariu

@nex nu e nici o clona, eu pot sa vad ip-ul si numai el a postat de la acel ip :yawinkle: Sa sti ca si la concertele in aer liber este nevoie de subbas, iar la unele este nevoie de chiar foarte mult subbas ( vezi cocnert cu muzica drum-n-base ). Totusi, cam de ce toate firmele care pun la dispozitie sisteme pt cocnerte mici, medi simari au subwoofere ce cobaora de obicei pana in 30-35 Hz ?Hornul are acelasi efect ca un bandpass, dar nu este un bandpass. Intr-adevar, el se poate simula intr-o oarecare masura ca fiind un bandpass, dar NU este bandpass. Am spus ca nu este un bandpass pt ca nu vei reusi sa simulezi un horn care are lungimea mai mare de 1.7 m, iar ca si exemplu vezi Punisherul.Hornul este acea constructie care ajuta un difuzor sa comunice mai bine cu aerul, iar datorita comunicarii mai usoare creste eficienta difuzorului, deci cresc dB, dar scade disperisa ( ingustandu-se ), crescand factorul de directivitate.Racirea cu ferofluid habar nu am cand a aparut, dar nu poti spune ca a revolutionat piata difuzoarelor. A crescut sensibilitatea in sensul ca driverul rezista la o putere un pic mai mare, si se incinge mai putin, dar mai mult de 3 dB in plus nu prea scoti fata de un driver fara ferofluid.Deci eu cred ca esti de acord cu mine cand spun ca nu exista diferenta intre difuzoarele de acum 20 de ani si cele din prezent.

- sunt difuri de 15" care sunt capabile sa coboare mai jos decat difurile de 12"- sunt doua si se cupleaza acustic , cum ar fi doua incinte una langa alta

Intr-adevar sunt de 15" si practic misca mai mult aer decat cel de 12", dar acest lucru nu prea conteaza intr-un horn, numai intr-un tip de incinta mai conventionala ( bassreflex, inchisa sau bandpass ).De cuplat acustic se cupleaza doar intr-o anumita gama de frecvente, dar asta nu inseamna ca si coboara mai jos.E ca si cum ai spune ca 2 becuri clasice de 100 W fiecare te orbesc mai tare de al distanta de 20 m decat un laser care consuma mult mai putin, la aceeasi distanta. De aproape poate acele 2 becuri sunt mai puternice, dar la departare laserul este mult mai eficient. Cam asta este si faza cu hornurile. Deoarece la concerte lumea vrea boxe care sa "genereze" sunet numai inspre public, au aparut hornurile, care din aceasta cauza au si un avantaj, creste spl-ul.
Link spre comentariu

cum e renumitul bph , nu are hornu lung da coboara, de ce oare pt ca are dif de 18" daca era un dif de 12" nu mai cobora as. si acum va rog sa ma corectati daca am gresit o zi buna

bph e mai scurt si nu e tocmai un horn.Punisheru e mai lung=> coboara mai jos.Aici nu comparam aceleasi lucruri.Poti sa pui in bph sau in proiectul asta si difurile lui peste cele mai avansate ca hornul tot scurt va ramane si extensia tot aia va fi.Singura diferenta e ca cu unele difuri ai spl mai mare cu altele mai mic, dar faza cu extensia in fr va fi dictata in cea mai mare parte de horn, nu de dif.Nu conteaza ca e dif de 15" sau de 12 din moment ce dupa fiecare pui alta goarna. Misca el mai mult aer, dar cuplajul cu mediul e diferit.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări