puriu Postat Februarie 22, 2018 Partajează Postat Februarie 22, 2018 Eu am pus peste torul bobinat cu primarul si izolat, un capac subtire strunjit dintr-un material nemetalic. Secundarul l-am infasurat regulat peste transformatorul cu capac. Cursorul merge peste spirele de pe pe capac, presate plan si imobilizate cu rasina epoxi lichida. Restul suprafetelor este pentru racire. Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 22, 2018 Partajează Postat Februarie 22, 2018 Asa da,inrasinata numai suprafata pe care calca cursorul,si dupa aceea slefuita. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 23, 2018 Partajează Postat Februarie 23, 2018 http://www.radioamator.ro/mp/read.php?m=110260&a=1 Link spre comentariu
Ionut Remus Postat Februarie 23, 2018 Partajează Postat Februarie 23, 2018 (editat) Buna ziua! Scuze daca ma bag aiurea in seama si spun prostii dar nu ar fi mai simplu un traf separator galvanic 230 - 230v si pe urma sa se foloseasca autotransformator? Practic asa ai separare de retea si functiile de autotransformator, singurul dezavantaj ar fi dimensiunile (probabil si puterea) dar avand in vedere ca este "pentru laborator" nu cred ca e o incomoditate asa mare! O zi buna Editat Februarie 23, 2018 de Ionut Remus Link spre comentariu
Nostalgic Postat Februarie 23, 2018 Partajează Postat Februarie 23, 2018 (editat) Ai secundarul la dispozitie sa-l folosesti pe post de autotraf reglabil. Editat Februarie 28, 2018 de NOSTALGIC Link spre comentariu
geomx Postat Martie 9, 2018 Partajează Postat Martie 9, 2018 (editat) interesanta ideea ta, dar in acelasi timp mi se pare si migaloasa si greu de realizat ... si in mod sigur ai avea nevoie si de un strungar, timp destul pt conceptie, realizare si testare .... uite totusi si un exemplu de contact mobil in poza urmatoare: in principiu cred ca ar merge folosit un carbune de la o bormasina sau flex dar de genul cu arc si fir deja legat la carbune, asta in cazul unui brat rigid sau fara arc daca folosesti un brat elastic o varianta mai comoda ar fi sa gasesti sa cumperi un ATR defect (ca unul functional ar fi cam scump) si sa incerci sa-l rebobinezi .... Editat Martie 9, 2018 de geomx Link spre comentariu
M.Adrian Postat Martie 10, 2018 Autor Partajează Postat Martie 10, 2018 (editat) Am o pereche de carbuni ramasi de la un aspirator mai vechi, nu cei cu care era echipat, cei de rezerva, noi vechiuti si nefolositi. La grosime sunt cam tot cat ala din imagine, la lungime, 5.5cm de carbune(unul) x 2 cred ca traiesc 100 de ani folosind transformatorul si tot nu imi trebuie altii de schimb. Acum mai ramane sa imi gasesc putin timp, un miez si ma pun pe treaba Editat Martie 10, 2018 de M.Adrian Link spre comentariu
Seppy Postat Martie 10, 2018 Partajează Postat Martie 10, 2018 Am un transformator care are o alta solutie la contactul mobil : Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 10, 2018 Partajează Postat Martie 10, 2018 Pare un ATR 8 dezbracat si e greu de reprodus in regim de amator... Link spre comentariu
M.Adrian Postat Martie 10, 2018 Autor Partajează Postat Martie 10, 2018 (editat) O merge si asa, da intrebarea e, de unde iau eu o roata de grafit? Forma asta de radiator pe contactul mobil nu cred ca e intamplatoare Editat Martie 10, 2018 de M.Adrian Link spre comentariu
puriu Postat Martie 10, 2018 Partajează Postat Martie 10, 2018 Nu merge cu grafit, nici cu carbune cu cupru in el. Trebuie un carbune tare, ca la baterii, cu rezistivitate mai mare pentru a reduce curentul de scurtcircuit intre spire. De aceea se incalzeste la curenti mari. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 10, 2018 Partajează Postat Martie 10, 2018 Citat Forma asta de radiator pe contactul mobil nu cred ca e intamplatoare Deloc intamplatoare. La curent mare, e normal sa ai caldura acolo si mai normal este sa incerci sa o disipi, sau sa scazi curentul. Link spre comentariu
QQme Postat Martie 10, 2018 Partajează Postat Martie 10, 2018 Ce curent vreti sa scoateti din autotrf.? Link spre comentariu
M.Adrian Postat Martie 10, 2018 Autor Partajează Postat Martie 10, 2018 Mai intai sa incep sa-l construiesc, sa-l si termin si dupa o sa am pretentii de la el, oricum, sper ca nu tintesc prea sus daca vreau sa scot din el maxim 3-4A. Acum 4 ore, puriu a spus: Nu merge cu grafit, nici cu carbune cu cupru in el. Trebuie un carbune tare, ca la baterii, cu rezistivitate mai mare pentru a reduce curentul de scurtcircuit intre spire. De aceea se incalzeste la curenti mari. Si de unde pot sa fac rost de tipul ala de carbune? Ca ala din baterii nu cred ca e bun daca-l scot, asa cum e acoperit de oxid de mangan si electrolit. Link spre comentariu
puriu Postat Martie 10, 2018 Partajează Postat Martie 10, 2018 Cel de baterie trebuie mai intai ars deoarece este impregnat cu parafina. Trebuie apoi spalat in apa fierbinte si e OK. P.S. Sunt si elemente galvanice foarte mari, sute de Ah, cu carbuni de mari dimensiuni. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum