Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un nou tip de autotransformator?

M.Adrian

Postări Recomandate

Daca am inteles bine, autotransformatorul e la baza un transformator de retea, cu singura diferenta fiind ca exista doar o infasurare primara pe care este prezenta tensiunea de la retea, pe ale carei spire culiseaza un cursor de pe care se culege o tensiune variabila in functie de pozitia cursorului. Marele avantaj e ca ofera o gama larga de tensiuni alternative, marele dezavantaj e ca nu prezinta separare galvanica intre tensiunea de la retea si tensiunea reglabila. (mai e sufiecienta teorie in spatele lui evident, dar nu are rost sa o insir aici ca sa demonstrez eu ca stiu sa citesc)

Mi-a venit recent ideea sa incerc sa construiesc un autotransformator cu separare galvanica, in sensul ca va fi un transformator clasic, cu infasurare primara si infasurare secundara, bobinate pe un tor, cu separare galvanica intre ele, calculat astfel incat in secundar sa ofere o tensiune de aproximativ 100Vca de exemplu, iar cursorul sa culiseze pe secundar in loc de primar.

E practicabila ideea asta sau e mai mult fantezista si imi scapa mie ceva?

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

De ce nu ar fi?De fapt cursorul se plimba pe spire făcând contact cu o anumită spira și un funcție de cate spire ai în circuit așa este tensiunea.

Este cea mai buna varianta cea cu separare galvanica dar e mai costisitoare.

Eu am așa ceva făcut de firma grundig. Îl folosesc la masa de lucru pentru izolare galvanica a aparatelor la care lucrez.Al meu este 0-250V/4A.

La tine totul va depinde de cat de bine vei realiza cursorul.

Link spre comentariu

E perfect posibi teoretic, dar nu e rentabil, pierderi prea mari in fier din cauza portiunii de secundar care se afla in campul magnetic, dar in stand-by, histerezis mare, liniile de camp nefolosite se vor incrucisa anuland in antifaza reciproc energia indusa, fiabilitate scazuta a cursorului, practic sta mult mai rau decat un traf cu cateva prize in secundar.

Link spre comentariu

Ce vrei tu să faci deja nu mai e un autotransformator, ci un transformator de rețea cu multiple prize pe secundar. Autotransformatorul are doar o singură înfășurare și asta îl face deosebit de transformatorul clasic.

Link spre comentariu

Deci devine din autotransformator transformator reglabil. Dar functionarea e posibila.

De ce nu ar fi?
La tine totul va depinde de cat de bine vei realiza cursorul.

Inseamna ca nu am balivernat, ma voi interesa despre cum si din ce se construieste cursorul.

E perfect posibi teoretic, dar nu e rentabil, pierderi prea mari in fier din cauza portiunii de secundar care se afla in campul magnetic, dar in stand-by, histerezis mare, liniile de camp nefolosite se vor incrucisa anuland in antifaza reciproc energia indusa, fiabilitate scazuta a cursorului, practic sta mult mai rau decat un traf cu cateva prize in secundar.

Cand spuneti ca nu e rentabil si are fiabilitate scazuta, va referiti la faptul ca nu e eficient din punct de vedere energetic sau al randamentului, sau ca pe langa asta mai cauzeaza probleme si montajelor pe care le alimenteaza?

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Trebuie să faci astfel încât cursorul să nu poată călca simultan pe două spire, fiindcă va face scurtcircuit prin spira scurtcircuitată.Ăsta e cel mai greu lucru de realizat.Chiar și construcțiile industriale suferă de problema asta.Dar repet, ăsta nu mai e un autotransformator...ci un traf cu priză mobilă direct pe spire

Link spre comentariu

Am inteles ca nu se mai poate numi autotransformator, nu va contrazic. O modalitate de a face cursorul sa nu calce simultan doua spire trebuie sa gasesc eu la un moment dat, pana atunci, o iau prin incercari (cateva scantei n-au omorat pe nimeni daca nu le-a atins :d ).

Link spre comentariu

va referiti la faptul ca nu e eficient din punct de vedere energetic sau al randamentului

Nu e acelasi lucru?! Ideea e ca apar pierderi, se incalzeste miezul ca pentru toata infasurarea secundara, desi furnizeaza doar o sectiune curent, iar cursorul va oferi un contact mai bun sau mai rau pe acele spire colector, deci rezistenta interna a sursei nu va fi prea mica.

Altminteri, toti producatorii de transformatoare de retea ar fabrica numai trafuri "universale", reglabile... :rade:

La ora actuala exista alte solutii, mai degraba de secolul XXI decat de sec. XIX(invertoare, surse in comutatie cu tensiune variabila, etc). Nu va pierdeti timpul si energia cu solutii antice gen variostate, reostate, trafuri cu dispersie variabila, etc, -sunt de domeniul trecutului si au fost studiate si parastudiate in ultimii 150 de ani, mai degraba studiati o sursa in comutatie simpla, care poate fi realizata cu componente uzuale, larg raspandite.

Link spre comentariu

Se poate face, dar...

Problema generala insa la aceste (auto)transformatoare reglabile este cea mecanica, fata torului (si deci suprafata primarului izolat) pe care vor fi asezate spirele secundarului pe care va calca cursorul trebuie sa fie plana, secundarul trebuie sa fie bobinat ordonat, spira langa spira, iar apoi sarma aplatizata in zona respectiva pentru a face contact bun cu cursorul... nu este deloc un toroidal simplu de facut, probabil solutia optima fiind incastrarea torului + primar in rasina urmata de prelucrarea suprafetei laterale si abia apoi bobinarea atenta a secundarului.

Iar din ce am vazut la unele de calitate (uz militar), contactul cursorului era realizat din grafit (similar periilor de la motoare) , sub forma de lamela lata si subtire (~2-3mm) care calca pe directie radiala pe infasurare, evitand uzura infasurarii in zona de contact si scurcircuitarea ei, si asigurand si un reglaj fin, dar astea-s deja SF.

Altfel, solutia "la mintea cocosului" constand in transformator de separare + autotransformator reglabil este mult mai simplu de aplicat in conditiile "casnice".

variac_under.jpeg

Link spre comentariu

Autotransformatoarele au un mare avantaj, o parte din putere trece direct de la intrare la iesire si doar o parte trece prin intermediul miezului. Daca transformatorul are separare galvanica, nu este autotransformator. Toata puterea se transfera prin miez. Autotransformatoarele reglabile (ATR) regleaza fin tensiunea de iesire, din spira in spira. Atingerea cursorului pe doua spire consecutive este inevitabila. De aceea se folosesc perii sau role din carbune si nu din metal. Scurtcircuitarea unei spire nu mai este grava, curentul de scurtcircuit este limitat de rezistenta carbonului.

Transformatoare cu secundarul variabil exista, mi-am facut si eu unul (toroidal cu secundarul variabil 0-50 V) si merge continuu fara a se incalzi excesiv.

Link spre comentariu

Am un ATR rusesc din anii 60 0-250V cu indicatie iesire un voltmetru ,este bobinat pe tor spira linga spira,f regulat, torul are cam 15cm diametrul ext. si spre ext. spirele sunt usor mai distantate(la int. sunt lipite) cursorul are la capat o rola de grafit cu diam.10 mm groasa de 2mm si calca spre ext.,,,a stat in gol zile in sir si nu s-a incalzit de loc

Link spre comentariu

La trenuletele electrice PIKO(pentru cunoscatori)se utiliza un transformator,pe tole U,a carui tensiune in secundar era reglata prin intermediul unei punti de cupru care culegea direct pe bobine(in numar de doua):

post-243815-0-13787500-1519213042_thumb.jpg

Daca am timp,fac o poza cu interiorul.

Link spre comentariu

nu este deloc un toroidal simplu de facut, probabil solutia optima fiind incastrarea torului + primar in rasina urmata de prelucrarea suprafetei

Presupun ca nu ar trebui sa fie nici o problema daca incastrez in rasina o singura parte a torului, cea cu cursorul ca sa fie plata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări