Real Minitehnicus Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 (editat) Da, dar mă enervează că, în acest caz, manipularea si cosmetizarea adevărului istoric nu e făcută din motive intenționate, chiar dacă obscure , ci de către un....din motiv de....(punctele de suspensie le citește fiecare cum vrea) Editat Martie 8, 2018 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Acum 22 minute, thunderer a spus: @mini, ai sa fii surprins, dar nazistii chiar au avut idei din cele de le mentionezi tu. Referitor la primul paragraf, eu nu mi-as mai pierde vremea cu cei care cred ca ruinele alea din poze erau industrie cu care sa te mandresti. Unora nu le ramane decat mandria ca motiv de supravietuire. Atatea exemple de tari cu oameni mandrii, dar care se usureaza tot dupa sura de coceni in secolul XXI. Alea da motive de mandrie. desigur ca este mai de fala sa te usurezi la 4 metri de locul in care se gateste, se maninca, se locuieste! Link spre comentariu
iuli10 Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Desigur că „fabulez”, nu eu sunt cel care mi-am făcut de lucru destul de mult timp cu așa ceva: Astea sunt poze făcute de mine. Așa că știu prea bine ce vorbesc... Apropo, eu din „ruinele” alea am învățat de menținerea echilibrului în SEN, de generatoare cu poli aparenți și poli înecați, cu sau fără RAT, de sisteme DAS, de instalații de climatizare controlate electronic (Landis-Staefa, nu vă sună niciunuia cunoscut, nu-i așa?), și multe altele... Apropo, când i-am arătat unuia dintre inginerii de acolo o poză dintre cele care vă fac vouă greață, am ajuns cu discuțiile la mașini de calcul Eliott 100 și contribuția lor în construcția hidrocentralelor românești, și nu la politica lu pește. Da, în ultimii 10 ani de comunism s-a trăit foarte rău, dar cotitura cizmarului n-ar trebui să-l facă pe niciun om sănătos la cap să nege lucruri care încă mai există, și, mai mult de atât, le permit unora azi să-și cumpere mașini scumpe, și să râdă de alții care muncesc cinstit... Vă place sau nu, industria aia grea pe care o urâți așa de mult producea și stâlpi pentru LEA, din metal sau beton, armați cu benzi de oțel, vibrați sau centrifugați, materiale plastice pentru aparate de comutație, trafuri și intreruptoare de IT. Dacă nu era așa ceva, probabil că astăzi singurul furnizor de lumină al țării ar fi fost IPS Daniel Că vă place sau nu, curentul electric pe care îl folosiți atât de mult azi, tot prin aparate produse de FAEIT Craiova trece! Abia aștept să văd cum o să mai reușiți să aruncați cu mocirlă în munca atâtor tehnicieni și proiectanți care au trăit atunci, și cărora, voi ăștia atotștiutorii într-ale politicii, se pare că nu le datorați nimic... 1 Link spre comentariu
adrian_pic Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Citat instalații de climatizare controlate electronic (Landis-Staefa, nu vă sună niciunuia cunoscut, nu-i așa?) Inainte de '89 nu cred ca in Ro existau asa ceva. Citat am învățat de menținerea echilibrului în SEN, de generatoare cu poli aparenți și poli înecați, cu sau fără RAT, de sisteme DAS este foarte bine ca ai invatat cele mentionate mai sus insa intrebarea mea este: mai ai unde aplica aceste cunostinte astazi? Viitorul apartine celor care vor sti sa se adapteze cel mai repede si mai bine. Link spre comentariu
iuli10 Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 (editat) Unde am făcut eu practică existau. Am niște poze de acolo, cu câteva module făcute de ei. Am găsit și o parte din schemele instalației, și sunt de prin a doua jumătate a anilor '80. Ba chiar am încercat să adaptez un modul din acela la centrala de apartament, dar era oxidat senzorul de temperatură, și am abandonat. Țin minte că blocurile alea funcționale aveau prins câte un tranzistor BC107 în carcasă într-un locaș, că rezervă în caz că cel din montaj ceda Nu regret nimic din ce am învățat de-a lungul timpului. Lucrurile alea, chiar dacă și-au limitat ariile de aplicație în timp, mi-au permis să înțeleg alte povești mai complicate, care chiar se aplică pe scară largă azi. Sunt fan pentru transformatoarele de IT tip "resin-cast", chiar dacă s-ar putea să nu le vedem pe la noi prea curând. Tot așa și cu bateriile staționare "sealed" ,care sunt mai bune decât alea cu acidul în bac deschis ce sticlă, care-ți făceau hainele portocalii dacă stăteai. prea mult lîngă ele în timp ce fierbeau la încărcat Până la urmă, cine nu și-ar dori și pe la noi instalații cum au, de exemplu, cei de la SES-Techcom? Editat Martie 8, 2018 de iuli10 Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Stati linistiti ca nu era chiar asa de rau, industria era plina de utilaje importate si linii intregi de productie nu numai importate, dar chiar instalate aici de straini, de la industria usoara si pana la electronica, constructii de masini si industria chimica, enooorm de multe utilaje si aparate proveneau de fapt de la capitalistii nenorociti din vest si de la pretinii din est, cumparate, chiar daca se lauda Tovarasu ca a construit el (sau noi) industria, de fapt a fost construita cu un maaaare ajutor din vest si din est, inclusiv datorita imprumuturilor FMI si Bancii Mondiale fara de care am fi ramas agricultori la cultura mare urmand strict indicatiili lu' Tovarasui de a respecta "densitatea optima la hectar"... In orasul meu natal am facut practica la o fabrica de tevi sudate unde existau doua linii de productie, una era 100% din URSS (tevi sudate longitudinal) a doua era 100% din Ungaria (tevi sudate elicoidal), inca exista, fabrica de zahar de acolo se pare era tot din afara (am vazut electronica dulapurilor demolate de curand, nimic din Ro), in fabrica de textile au fost aduse masini englezesti (au fost adusi inclusiv traineri englezi care sa-i invete pe muncitori!), pana si cladirea liceului unde am studiat a fost construita de elvetieni ca ajutor si donatie dupa cutremur (da' asta-i sigur o exceptie, a fost numai unu'-n tara astfel construit!). Am lucrat apoi doi ani ('88-89) la Relon Panduri in Bucuresti si erau acolo utilaje si linii intregi pentru vopsirea si impregnarea tesaturilor, pentru fixare, etc., 100% din import. Despre faptul ca liniile de fabricatie pentru semiconductori de la IPRS au fost si ele aduse direct din strainatate, nu mai zic... Apropo... multe din locomotivele Ro erau de fapt licente cumparate din exterior... am ajuns de curand chiar intr-un oras din Elvetia unde s-a fabricat "originalul" uneia dintre locomotivele Ro (LDH sau LDE, nu imi amintesc), amicul elvetian chiar stia de locomotiva romaneasca ca-i copie/licenta! Faptul ca dupa 1980 nu s-a mai importat mai nimic si nu s-a mai retehnologizat, foarte multe ramanand pana in 1990 (si dupa) doar la nivelul anilor '70, e alta poveste, dar s-a rezolvat, vinovatul a fost pedepsit prin impuscare, dupa aceea noi toti asteptandu-ne ca prin aceasta sa se fi rezolvat automat toate problemele si d'aia trecand atunci de la munca la hobby-ul privitului la TV si a rezolvarii democratiei la care toti eram experti din nastere, ceea ce s-a dovedit ulterior ca a fost gresit, prin ceea ce de fapt se stia demult, si anume ca pedeapsa in sine nu rezolva efectele faptei! Altfel, oricat de tehnologizate sau netehnologizate si innapoiate, nu stiu cate si care din fabricile si uzinele acelea ar fi rezistat in capitalism, unde greu nu este sa produci (oricine poate cheltui milioane si miliarde ca sa produca, productia doar consumand resursele!)... foaaaarte greu fiind insa sa reusesti vinzi in profit ceea ce produci, numai vanzarea putand recupera banii si efortul consumat si aduce alti bani, iar dupa 1989 asta din urma nu prea s-a intamplat cu acele fabrici! Inca din 1981-82, pentru a putea tine in functiune industria aia atat de energofaga incat in 1985 a adus sectorul energetic national in colaps cu tot petrolul nostru, cu tot petrolul importat si cu tot carbunele nostru incat cu asta chiar am lasat atunci pe toti europenii cu gura cascata (se zicea ca ar fi fost singurul caz de colaps energetic pe timp de pace in Europa!), ajunsesem sa trebuiasca sa importam ('81-82) anual 15 milioane de tone de petrol si inca 15 milioane tone de minereu de fier adus haaaat tocmai de pe partea cealalta a planetei cu petrolierele si mineralierele acelea care dupa 90 nu prea au mai avut motive pentru a naviga si au ajuns si ele la fier vechi... P.S. Existau in Ro sisteme de aer conditionat si de climatizare, la unele uzine importante si unde era necesar existau ateliere intregi nu numai climatizate, dar cu atmosfera controlata (termostata). In uzina 1 Mai Ploiesti era sigur cel putin un asemenea atelier sau sectie, stiu pentru ca prin 1984 am vizitat-o impreuna cu colegii de liceu, in cadrul unei excursii din acelea "in circuit" de pe vremea aia... era vorba probabil de conditii necesare asigurarii preciziei fabricatiei unor piese. Cine stie cate altele or mai fi fost de care nu avem habar... Inclusiv incaperile in care erau instalate calculatoarele mari de atunci, erau climatizate! Link spre comentariu
dany_cta Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 (editat) Acum 1 oră, iuli10 a spus: Că vă place sau nu, curentul electric pe care îl folosiți atât de mult azi, tot prin aparate produse de FAEIT Craiova trece! Mai intereseaza-te un pic. Am fost si eu prin niste zone de-alea si in nici un caz ce era acolo nu era de productie romaneasca. Cu atat mai putin cablurile de inalta cu OPGW intinse in toata tara. Tot ce sti tu a fost de mult aruncat la fier vechi (acolo unde ii e locul) si inlocuit cu instalatii moderne. Am fost autorizat sa intru si sa lucrez in mai multe sedii Transelectrica. Poate doar in cine stie ce sat uitat de lume sa mai existe inca ceva aparatura veche dar tare ma indoiesc odata ce modernizarea s-a facut la nivel national. Editat Martie 8, 2018 de dany_cta Link spre comentariu
iuli10 Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Dacă nici Transelectrica n-ar avea aparataj nou, asta ar fi o problemă destul de gravă... Pe la noi prin zonă abia acum se mai schimbă din stâlpi. În schimb, ce e prin posturile de transformare "de cartier" a rămas același de mult timp.... și se pare că va mai rămâne, din ce zice lumea... Link spre comentariu
alcon Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Acum 10 ore, Traian B a spus: Care hituri, tovarase, acestea? Nu cred ca ar fi lasat cineva ocazia de a cumpara un kil de carne pentru tovarasa aia desantata in stilul depravarii burghezo-mosieresti, care dealtfel ar fi putut sa fie f'o filatoare sau cine stie, chiar o turnatoare... Nu,.... nu am vrut sa spun ca ar fi lucrat la filatura de bumbac sau la turnatoria de otel, ma refer la altceva! Bine, oricum, imi pare rau de tineri... https://www.youtube.com/watch?v=tCEZGaeiits https://www.youtube.com/watch?v=s8XbKVQ_9A4 Link spre comentariu
Mircea Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 5 hours ago, dany_cta said: Cu atat mai putin cablurile de inalta cu OPGW intinse in toata tara. Dany, G din OPGW vine de la Grounding, deci nu prea are cum sa fie de inalta tensiune. Este in varful pilonului, fiind bine ancorat la pamant. Daca spuneai "pilon de inalta cu OPGW" era mai clar pentru toti. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Acum 6 ore, Traian B a spus: Inca din 1981-82, pentru a putea tine in functiune industria aia atat de energofaga incat in 1985 a adus sectorul energetic national in colaps cu tot petrolul nostru, cu tot petrolul importat si cu tot carbunele nostru incat cu asta chiar am lasat atunci pe toti europenii cu gura cascata (se zicea ca ar fi fost singurul caz de colaps energetic pe timp de pace in Europa!), si tot singura tara din Europa unde tot pe timp de pace, la aproape o jumatate de secol de la ultimul razboi, alimentele erau pe cartela iar in case stateam in frig si intuneric! 1 Link spre comentariu
dany_cta Postat Martie 8, 2018 Partajează Postat Martie 8, 2018 Ehh si tu, cine cunoaste - stie. Pe mine niste poze cu fiare (strunguri manuale si componente aruncate pe langa ele) si niste dulapuri cu cateva indicatoare cu ac nu inseamna tehnologie, din contra. Si legat de ala cu fatuca care vorbeste, parca nu erau mult mai multi de-astia pe vremurile alea ? Doar pentru ca te duceai la scoala nu inseamna ca si invatai ceva, pana la urma toata lumea trebuia sa promoveze, nu ? Am fost toti la scoala in perioada aia si stim foarte bine cum era. Singura diferenta e ca acum se gasesc specimenele, dar si cele mai idioate specimene tot sunt superioare la ce era atunci. E de ajuns sa aruncam o privire sa vedem ca multi din aia scoliti in vremea respectiva un stiu nici cum sa foloseasca pluralul sau multe cuvinte simple (complect, copiii merge la scoala, etc...), ce altceva sa le mai ceri ? Oare vrei sa iti dau o gramada de link-uri cu persoane de varsta a 3-a, persoane scolite in vremurile respective care nu sunt in stare sa vorbeasca corect ? si asta pe bune, nu doar un film facut la misto pe care cei de aici nu sunt in stare sa il inteleaga si au impresia ca e pe bune. 1 Link spre comentariu
franzm Postat Martie 9, 2018 Partajează Postat Martie 9, 2018 Acum 13 ore, Traian B a spus: Stati linistiti ca nu era chiar asa de rau, industria era plina de utilaje importate si linii intregi de productie nu numai importate, dar chiar instalate aici de straini, si care, dupa ce plecau strainii, mai mult stateau pentru ca fie tovarasii de încredere ,trimisi în strainatate la instruire, erau tufa la toate capitolele mai putin bisnita si traficul de influenta, fie nu exista materie prima corespunzatoare. In orasul meu natal am facut practica la o fabrica de tevi sudate unde existau doua linii de productie, una era 100% din URSS (tevi sudate longitudinal) a doua era 100% din Ungaria (tevi sudate elicoidal), inca exista, fabrica de zahar de acolo se pare era tot din afara (am vazut electronica dulapurilor demolate de curand, nimic din Ro), in fabrica de textile au fost aduse masini englezesti (au fost adusi inclusiv traineri englezi care sa-i invete pe muncitori!), pana si cladirea liceului unde am studiat a fost construita de elvetieni ca ajutor si donatie dupa cutremur (da' asta-i sigur o exceptie, a fost numai unu'-n tara astfel construit!). Roman? Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 9, 2018 Partajează Postat Martie 9, 2018 Pe timpul ala nu aveam blugi, purtam pantaloni din stofa teflonata, camasi "Zefir", etc. E suficient sa va uitati la filmele de atunci, sau sa consultati revista "Moda" ca sa vedeti ce "izmene slim-fit" purtam inainte de `89, fetele/femeile umblau imbracate precum cersetoarele sau prostituatele. E un pamflet, desigur. https://www.divahair.ro/moda/sfaturi_din_moda/blugii-nu-ar-trebui-spalati-niciodata-uite-cum-se-curata-corect?utm_source=website_rtv&utm_medium=link&utm_campaign=from_rtv.net#fbcomments Biuuuuutiful! High End Hygiene, boys and girls, high end! Heh... Next: https://www.divahair.ro/moda/sfaturi_din_moda/uite-cum-arata-blugii-care-iti-fac-fundul-bombat?utm_source=divahair&utm_medium=alteSubiecte&utm_campaign=from-article Industria textila din tara asta, de bine de rau, a reusit sa produca articole textile frumoase, trainice, poate necompetitive la export, dar chiar si acum oricine ar prefera o camasa fabricata la Braiconf decat o zdeanta turceasca sau chinezeasca.Sau un pantalon de la Secuiana decat un salvar turcesc. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Martie 9, 2018 Partajează Postat Martie 9, 2018 sigur, o pereche de pantofi trebuie purtata minim 7 ani, o camasa minim 12 iar paltonul trebuie sa tina toata viata! Link spre comentariu
Postări Recomandate