Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Industria romaneasca in perioada tovarasilor..

M.Adrian

Postări Recomandate

Deschid acest topic ca sa poata fi continuata lejer discutia despre negativele recuperate de dl. iuli10 din perioada respectiva, iar topicul despre televizoare(https://www.elforum.info/topic/58335-televizoare-romanesti-fabricate-pana-in-1990/page-2?do=findComment&comment=1643843) sa isi reia cursul.

Daca vreun moderator considera ca acest topic nu isi are rostul, il rog sa il inchida.

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Ideea e în principiu bună, dar nu știu dacă bodega e locul cel mai potrivit pt. așa ceva. Oricum îmi permite să postez mai des câte ceva nou, și totodată permite intervenția altora în discuție cu ceva completări și explicații utile, acolo unde aceștia pot să ne spună ce erau instalațiile din poze...

Vă rog totuși să nu transformați topicul într-un alt ring de contraziceri cu tentă politică, sau de altă natură, care nu respectă - după cum știați deja- regulamentul forumului.

De asemenea vă rog să așteptați câteva zile până la calibrarea aparaturii. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, calitatea pozelor se va îmbunătăți constant. Primele vor fi mai dungate, dar voi reveni ulterior și asupra lor....

10hpr8n.jpg

Poza de mai sus prezintă o garnitură feroviară cu punctul de formare Făgăraș și destinația Bad Schandau (Germania). Rezervoarele conțineau -cel mai probabil- amoniac...

Link spre comentariu

Ideea e în principiu bună, dar nu știu dacă bodega e locul cel mai potrivit pt. așa ceva. Oricum îmi permite să postez mai des câte ceva nou, și totodată permite intervenția altora în discuție cu ceva completări și explicații utile, acolo unde aceștia pot să ne spună ce erau instalațiile din poze...

Vă rog totuși să nu transformați topicul într-un alt ring de contraziceri cu tentă politică, sau de altă natură, care nu respectă - după cum știați deja- regulamentul forumului.

De asemenea vă rog să așteptați câteva zile până la calibrarea aparaturii. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, calitatea pozelor se va îmbunătăți constant. Primele vor fi mai dungate, dar voi reveni ulterior și asupra lor....

10hpr8n.jpg

Poza de mai sus prezintă o garnitură feroviară cu punctul de formare Făgăraș și destinația Bad Schandau (Germania). Rezervoarele conțineau -cel mai probabil- amoniac...

Nope, alea-s vagoane de produse petroliere. Au serpentina de abur. Deci nu benzina/ motorina, ci ceva gen pacura, care trebuie incalzita ca sa iasa din cisterna. Sau orice altceva care trebuie incalzit ca sa fie mai fluid.

Link spre comentariu

Ideea e în principiu bună, dar nu știu dacă bodega e locul cel mai potrivit pt. așa ceva.

Eu prefer sa nu tratez sectiunea asta dupa porecla de "bodega" cum stiu de mult ca i se zice, ci ca si ceea ce este, sectiunea pentru diverse. Daca unii transforma unele topicuri de aici in bodega la propriu (nu e cazul dvs) asta e alta treaba.

Link spre comentariu

Vara, pe vremea tovarasilor se mai stropeau strazile si bulevardele,

apa2.jpg
apa.jpg

si daca nu aveai 25 de bani in buzunar sa-ti cumperi nu sifon puteai sa te racoresti si sa-ti potolesti setea la cismea, erau foarte multe pe atunci.

apa1.jpg

Link spre comentariu

Žncet, încet, încălzim filamentul:

a9oeuh.jpg

653mzb.jpg

28hhl43.jpg

2guedc6.jpg

2z8q683.jpg

2cz3jih.jpg

2da0k6b.jpg

jadla9.jpg

2lwx7o3.jpg

Funia împletită în 6 e mai rezistentă :) :

2580908.jpg

Žn același timp în Germamia:

ftpjeu.jpg

122zwjt.jpg

Žntr-adevăr întreprinderile de astăzi diferă mult de cele din poze... Cred că muncitorii români de astăzi nu sunt departe de a ajunge ca-n Indonezia, să facă tricouri cu etichete pe care scrie "Help" lângă mărime. Sau am greșit eu întreprinderile pe unde am mai umblat...

Și la mine, după 5 ani de facultate, tot rău stau lucrurile... Aș fi preferat tot o profesie în domeniul electro, în loc de a introduce date într-un Excel pt. următorii câțiva ani :( . Și era cât pe aici să ajung maistru electrician, dacă nu se stricau treburile pe la Sibiu. Acolo nu mai e de o bună bucată de vreme nici măcar un radioclub... Asta e, sunt eu mai ghinionist. Câteodată simt totuși o nevoie întrinsecă de a strânge câteva sute de piulițe că neamțul din poza de mai sus...

PS. Pe majoritatea rolelor scrie ORWO S sau AGFA

Revin în curând!

Editat de iuli10
Link spre comentariu

Ok. Mâine mă ocup :) Pe rola cu poza cu vagonul doar atât scrie pe margine ORWO S. Restul sunt numerele de poziție câte două sub fiecare poză...

Editat de iuli10
Link spre comentariu

Aparat foto. Am încercat și cu scanner, dar durează prea mult, și scoate dungi chiar la rezoluție maximă. Ce-i drept, cu aparatul foto nu apare imaginea luminată uniform, dar e maxim dpdv. al clarității. Sunt și documente care trebuie citite acolo, și de aceea am preferat acest compromis... Acum depinde mult și de calitatea negativului...

Link spre comentariu

eu, la filmele inguste folosesc un scanner foto de la Lidl. face automat transformarea din negativ in pozitiv si, de cele mai multe ori, imaginile au nevoie doar de ajustari minore.

2db78gk.jpg

pentru filmele late, mi-am facut dintr-un aparat de proiectie vechi un suport reglabil pentru aparatul foto.

2111dlt.jpg

o cutie din carton pe interiorul careia am pus banda led. capacul l-am decupat si am lipit o bucata de filtru de la un display LCD. se poate si cu hartie alba.

2jaxg68.jpg

in felul acesta, ai lumina uniforma. pus filmul peste capacul cutiei si fotografiat. trebuie mers cu macro, merge si pe auto.

xdurti.jpg

imaginea negativa o transform in pozitiv cu un program de editare (eu folosesc Photoshopul acum, dar merge si cu Gimp, Irfanview,...) te mai joci la luminozitate si la nuantele de gri.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări