Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare incarcator 48V/3A

Postări Recomandate

@miticamy
Nu mai tot face pe deșteptul pe aici. Nu este vina mea, și nici a lui Marian că inițiatorul a postat la inceputul topicului o schema cu erori, din care se putea deduce că exista un etaj de oprire automată a įncărcării (aspect chiar afirmat de către acesta), și abia după o zi, la insistențele mele repetate, a revenit cu una corectă care a lămurit lucrurile, ceea ce am și recunoscut imediat după postarea schemei corecte.

Va salut d-lor. Detin un incarcator pentru acumulator Li-ion de 48V/3A, care opreste incarcarea cand tensiunea pe acumulator ajunge la 54,6V. As dori sa opreasca incarcarea la 52V ( eventual comutabil/reglabil 52V-54,6V), pentru a prelungi viata acumulatorului. Schema incarcatorului chinezesc am scos-o de pe placa - fara valori deocamdata( sper sa nu contina greseli). Va rog sa-mi spuneti daca se poate obtine ceea ce doresc si ce anume trebuie facut. Va multumesc.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Pai tensiunea max de incarcare nu are legatura cu val. curentului de incarcare. Generatorul de curent cu tranz. este tot un generator de tensiune "mulabil" dupa o informatie de curent. Daca nenea Ohm ne-a dat formula in sec xix din respect pt el facem o conversie curent tensiune cu o banala rezistenta si de fapt MISTERIOSUL generator de curent este o banala sursa de tensiune care nu citeste tensiunea dintrun divizor de 2 rezistente ci chiar tensiunea pe o singura rezistenta. Deci generatorul de curent este tot un generator de tensiune cu o bucla de control de tensiune. Dar ca orice sursa de tensiune va da totusi o limita max la iesire dependenta de circuit. De exemplu incarc un acum la 4,2V de la o baterie auto de 12V. Fac un generator de curent cu LM317 dupa catalog si daca pun o sarcina rezistiva vad ca tensiunea max la iesirea lui este sa zicem 10V. Pot sa pun acumulatorul Li-ion la acest generator de curent daca este la valoarea recomandata fara probleme. Tensiunea pe acum. creste in timp de la 3V sa zicem pana la 4,2V fara sa fie cineva deranjat. Dar dupa 4,2V apar probleme pt acum. nu pt generator. Daca nu intervine nimeni gen. de curent isi face treaba(el nu stie ca am pus 1 sau 2 acum.) si creste voios tens. pana la 10V. Daca avem un element(de fapt chiar si 2) se lasa cu artificii. Pt a nu se intampla asta avem 2 posibilitati: masuram tens pe acum. si la 4,2V il extragem din circuit ori mecanic(se poate alimenta un motoras cu un cablu care-l scoate din suport) ori electric(un releu cu automentinere). A doua solutoe este ca LM317 sa fie pus ca stabilizator de tensiune de 4,2V iar inaintea lui sa avem un generator de curent cu un tranzistor sau chiar cu alt 317. Acest montaj poti sa il uiti la incarcat pana iti aduci aminte iar in plus face si o incarcare la o valoare mai mare a capacitatii.

https://circuitdigest.com/microcontroller-projects/12v-battery-charger-circuit-diagram-using-lm317

Vad ca sunt mai multe scheme cu limitarea cu bipolar cu shunt pe traseul de masa, e mai simplu:

http://www.electroons.com/blog/12v-7-2ah-smf-battery-charger-circuit/

Link spre comentariu

@Tunereader

Ca să te lămurești:

Pe placa, chinezul nu a montat niste rezistente ( nu sunt numerotate - au o litera chinezeasca ), ar fi fost in paralel pe R7, R4 si R14 - de aceea ma gandeam ca acolo ar trebui bibilit...cam paralel sunt si eu cu electronica...

Și asta nu îți spune nimic?

Modificarea valorii R7 modifica tensiunea de ieșire, iar a R4/R14 modifica pragul la care se închide tranzistorul ce alimentează ventilatorul (implicit indicația celor doua LED-uri) în funcție de curentul ce străbate R32

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Asta face R14, se ocupa de semnalizare? Oricum cele 2 LED-uri arata acelasi lucru pt ca aprindera unuia inseamna stingerea celuilalt, unul este de decor. R14 are un rol f. important pe care nu l-ai amintit in postarea anterioara.

Link spre comentariu

Măi "geniule" prea te dai inteligent! Nu cred că îți trebuie mai mult de doi ani de cercul micilor electroniști ca să observi că R14+R4 constituie partea de jos a divizorului rezistiv pentru tensiunea de referință a celuilalt comparator, cel ce asigura protecția la supracurent. La asta te refereai, nu?

Edit Smod: cu astfel limbaj nu veți reuși să vă faceți respectat nicăeri. Luați exemplu și de la alți colegi, care știu să discute civilizat...

Link spre comentariu

Pai faci un amestec de afirmatii corecte cu unele discutabile incat si pe mine ma derutezi dar pe cel ce a cerut ajutor care ne-a avertizat ca nu este meseria dansului.

1) Real Minitehnicus

Posted Yesterday, 20:56 PM

Tunereader, on 20 Feb 2018 - 8:14 PM, said:

Bineinteles ca nu sunt sigur ca se opreste, doar ca se face ledul verde...

Nu-l oprește decât protecția la supracurent (comparatorul de la pinii 5,6,7)

Opreste ce?

2)CITAT: @Tunereader

Daca ești convins că indicatia celor două leduri este exactă, cel mai simplu rezolvi folosind un releu prin care se va alimenta bateria și comandat de către același tranzistor ce comanda ventilatorul.

Indicatie exacta fata de ce? De unde sa stie dansul daca ne intreaba pe noi? EDIT completare: ce ne-a spus clar este valoarea tensiunii pe acum. dupa ce se semnalizeaza incarcarea, valoare pe care vrea sa o modifice. In 3 pag nu i-ai spus clar omului, modifica piesa X la val. Y si spune rezultatul sa vedem daca este in sensul dorit si eventual sa mai facem mici corectii.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

marian: Posted Yesterday, 10:02 AM

Minitehnicus are dreptate in 2 raanduri, in primul rand rezistentele 12 si 24 stabilizeaza tensiunea de la iesire, nu fac pragul de oprire a incarcarii, deci nu la ele trebuie umblat.

Din aceasta dilema nu poti iesi!

Mai fac o tentativa de a lamuri interventiile mele si daca totusi nu reusesc, promit sa ignor topicul asta.

Asta este ceea ce m-a derutat pe mine:

Va salut d-lor. Detin un incarcator pentru acumulator Li-ion de 48V/3A, care opreste incarcarea cand tensiunea pe acumulator ajunge la 54,6V.

Din schema postata initial n-am inteles mare lucru, am mers deci pe prentarea scrisa, si am presupus ca asa cum s-a scris, incarcarea se opreste cumva la acel prag de tensiune.

Nu s-a precizat si cum s-ar face asta si schema nefiind foarte exacta am presupus ca s-a strecurat vreo eroare si ca deci acel AO asigura cumva functia asta de blocare/decuplare a incarcarii, la pragul mentionat, nu era treaba mea sa aflu si cum se facea asta, si nici sa ma raportez la recomandarile site-ului mentionat de dvs pentru ca nu aveam de unde stii daca producatorul incarcatorului s-a raportat si el la ele. Cu totul altceva ar fi fost daca se discuta despre proiectarea unui incarcator, nu despre modificarea unuia existent. Mi s-a parut redundant sa ai si stabilizare si decuplare suplimentara pe un anumit prag, de asta nici nu am raspuns afirmativ solicitarilor in acest sens venite cu privire la proiectele comerciale pentru redresor, o sa vin cu o varianta de sursa ATX modificata pentru redresor de 10A si 14,4V, fara decuplare cu releu sau alta varianta, fara curent ajustabil sau alte minuni, dar asta este o alta discutie.

Acum vad schema completa pusa dupa interventiile mele si lucrurile sunt mult mai clare, unul dintre acele AO asigura o limitare de curent pe la 3A ( desi nu vad pentru ce era nevoie, exista deja limitarea puls cu puls din primar, mult mai rapida ), si celalalt comuta 2 leduri si un ventilator cu un prag undeva spre 0,3A, n-are legatura cu solicitarea OP. Vad ca se discuta de R14, pai pana la urma simplist spus ( asa cum imi place mie ), R14 da diferenta de prag dintre cele 2 AO ( de fapt mai precis cred ca ar fi spus AE, dar fie, se subantelege...sper... ).

In fine, pentru reducerea iesirii, sau eventual ajustarea ei intre 2 praguri ( totusi recomandabil cat mai apropiate ), se reduc R12 sau R24 sau amandoua, sau se inlocuiesc cu semireglabil, sau potentiometru, sau...

Stiu, s-a mai spus, si am contrazis asta, si am gresit, si stiu asta, si-mi asum asta, si...si asa se intampla cand prezentarea este deficitara, rau ca te bagi sa-tio dai cu presupusul pentru ca risti sa gresesti, dar rau e si ca nu incerci sa ajuti...

Hai pa.

Link spre comentariu

Afirmatia 1: Sau modifica un pic valorile rezistentelor R24, R12, R7. ...si un semireglabil este bun, de proba, apoi pui rezistenta fixa.(mac)

Se micsoreaza putin R12 sauR24,(QQme)

Afirmatia2: De ce e greșit cu modificarea R24, R12, R7, îți explic eu: nu interesează pe nimeni să modifice tensiunea de ieșire a alimentatorului ci momentul la care acesta oprește încărcarea.(Real)

Dilema era la ce afirmatie sa se opreasca.

Eu, @mac si @QQme cum am observat din prima schema cum se modifica iesirea? Nu era gresita decat la tranz. de comanda ventilator, o problema secundara.

Eu am mai depanat montaje asemanatoare si toate aveau acelasi principiu: semnalizarea sau oprirea incarcarii in momentul in care curentul de iesire scade sub un procent din cel maxim, adica ce am aratat in graficul 1.

Am mai afirmat: nu ma intereseaza asa de mult daca cineva isi depaneaza tv-ul sau cine stie ce aparat mai ales ca multi apar meteoric, cer aproape imperativ sfaturi si in final nu spun nici multumesc. Ba chiar unii sub anonimatul modului de inregistrare mai ne servesc si cu injuraturi daca au fost calcati pe bombeu. De cand am intrat pe forum am afirmat ca ajut cu ce pot pe cei ce vor sa faca ELECTRONICA (oare cum s-o numi forumul?). Eu nu postez pt. ingineri sau superdepanatori, nu postez la subiecte unde nu ma pricep(m-ati vazut la lampari, microcontrolere, trafuri audio, performante amplifuri?). Detectez afirmatii eronate, intuiesc unde pot ajuta si acolo intervin. Si scriu mai mult decat altii pt ca doresc ca de la fiecare mic subiect sa se poata extrage ceva util pt o ulterioara imagine mai de ansamblu. Asa si cu referirea la Batt. Univ., doream sa vedeti legatura intre teorie proiectarea practica. Am compus o pagina dar cand am vazut cum mi-ai raspuns, cu acel "bine" cu care mi-ai taiat tot elanul (eu am interpretat, bine ma, dar mai lasa-ma in pace cu maruntisurile astea sau "eu am alte treburi nu stau cu tine sa despic firul in 14) am zis sa raspund asa mai la misto daca tot se poarta.

Link spre comentariu

Mi-e ciuda ca insistati pe o chestiune pe care am explicat-o deja de 2 ori, si mi-am asumat deja si eroarea.

A 3-a oara jur ca nu ma repet, dar este necesara o ultima interventie pentru a corecta ceva:

Am compus o pagina dar cand am vazut cum mi-ai raspuns, cu acel "bine" cu care mi-ai taiat tot elanul (eu am interpretat, bine ma, dar mai lasa-ma in pace cu maruntisurile astea sau "eu am alte treburi nu stau cu tine sa despic firul in 14) am zis sa raspund asa mai la misto daca tot se poarta.

Puteti crede orice doriti despre mine, NU si faptul ca mi-as permite vreodata sa va raspund la misto! Ati inteles gresit va asigur.

Cu asta ma retrag.

Numai bine tuturor.

Link spre comentariu

Da, am verificat si aveti dreptate, incarcatorul nu opreste incarcarea. Dupa ce scot acumulatorul de la incarcat sunt in continuare 54,6V la iesire. Daca am inteles bine, modificand tensiunea de la iesire va trebui sa modific totodata si pragul de detectie/semnalizare. Inca nu am facut nici o modificare, dar am observat un lucru : - din cauza zgomotului facut de ventilator, n-am auzit pana acum alte zgomote in sursa. Fara carcasa in sursa se aude zgomotul comutatiei ( nu stiu cum sa-i spun - un fel de pacaneli ), incarcatorul fiind in aceeasi priza cu statia de lipit ( schema lui Wolf de pe forum ), ledul care arata ca letconul statiei a atins temperatura prestabilita palpaia cu frecventa „ pacanelilor ” care se aud in incarcator. Se mai incalzesc destul de tare si repede, transformatorul, dioda dubla si rezistorul din snuberul aflat in paralel pe ea ( atunci cand incarca acumulatorul ). E prima oara cand lucrez la o sursa in comutatie, nu stiu daca e normal sa aiba manifestarile mentionate chiar daca incarca acumulatorul. Ar putea fi vreun condensator defect/devalorizat ? Va rog sa ma ajutati...mi-am prins urechile...

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări