Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare incarcator 48V/3A

Postări Recomandate

Ce spun capitalistii:

li-ion.jpg

Adica nu ar fi rau sa opresti incarcarea cand curentul a ajuns la 3% din val nominala de incarcare.

Ce spun colegii:

mi s-a propus in trecut cand faceam regulatoare de 8A ajustabil in curent, pentru redresor, sa adaug si o functie care sa opreasca regulatorul atunci cand se atinge o valoare de tensiune la bornele acumulatorului

Dar intotdeauna exista o cale de mijloc:

li-ion2.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mda, se pare că am făcut o presupunere greșită, explicabilă de altfel atât timp cât erau multe greșeli. Faptul în sine că tranzistorul pt. comanda ventilatorului era NPN în prima schemă implica o altă logică de funcționare (și a celuilalt comparator - de fapt era o aiureala contradictorie care nu te lăsa să-ți dai seama care din cele două comparatoare ar trebui să funcționeze corect) ceea ce m-a făcut să cred că nu ai înțeles bine unde duc intrările neinversoare.

O curiozitate personală: de cât e zenerul din referință?

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

După schemă, acel încărcător nu oprește încărcarea la 54v ci doar stabilizează acea tensiune și are și o protecție la supra curent...

Oprirea efectivă a încărcării se face de către controlerul acumulatorului ...care se află în carcasa acumulatorului și nu în încărcător.

Editat de elmar
Link spre comentariu

Am trei baterii dintre care doar una are BMS, celelalte doua sunt facute din cate trei sectiuni fiecare pe care, pentru egalizare, le incarc periodic cu un IMAX B6. In rest incarc sectiunile inseriate, cu acest incarcator sau altul de 2A. La toate 3 s-a oprit automat incarcarea. Poate n-am scos eu schema bine de pe cablaj... Atunci cand e conectat la priza se aprinde ledul verde, cand conectez acumulatorul se face rosu, cand e incarcat se face din nou verde. Cand tensiunea pe acumulator atinge 54,6V curentul de incarcare e aproape de 0A, poate „simte” acest lucru...

post-176753-0-19104000-1519148454_thumb.jpg

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Ești sigur că se oprește ...sau doar acumulatorul nu mai ”trage” curent din încărcător ...din cauză că s-a ajuns la nivelul maxim de încărcare? Dacă reduci tensiunea de ieșire încărcător ...nu se va ajunge niciodată la încărcare maximă...practic încărcătorul va ”încărca” permanent ...de fapt, nu va putea încărca complet acumulatorul (acumulatoarele înseriate)

Atenție mare la acumulatoarele li-ion înseriate și nesuparvegheate de un încărcător special (pe fiecare element în parte...Așa cum face acel IMAX b6...) că nu se știe niciodată când un element intră în scurt ...și celelalte rămase vor primi mai mult curent-tensiune decât le-ar trebui...asta, va duce la încălzirea lor și chiar la explozie-incendiu.

Link spre comentariu

Bineinteles ca nu sunt sigur ca se opreste, doar ca se face ledul verde... Ma gandeam ca reducand tensiunea la iesire la 52V, curentul de incarcare va scadea cand acumulatorul va atinge aceasta tensiune. Intr-un alt incarcator am vazut artificiul din schema de mai jos. Asa se regleaza tensiunea la iesire ? In timpul incarcarii ledul e rosu, e un led dublu rosu + verde.

post-176753-0-86369500-1519150434_thumb.jpg

post-176753-0-44954100-1519151188_thumb.jpg

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Bineinteles ca nu sunt sigur ca se opreste, doar ca se face ledul verde...

Nu-l oprește decât protecția la supracurent (comparatorul de la pinii 5,6,7) Al doilea doar oprește ventilatorul și îți indică cu LED-urile. De fapt lucrează ca și primul, doar ca având referința mai jos decât acesta (e luata prin divizorul R14/R4) reacționeaza diferit.

Trebuie intervenit asupra lui R32.Incercati sa montati un 0,22 Ohm,sa vedem ce zice.

Nu e nevoie, se poate jongla din referință dar e greșit căci îi va scădea curentul de încărcare.

@Tunereader

Daca ești convins că indicatia celor două leduri este exactă, cel mai simplu rezolvi folosind un releu prin care se va alimenta bateria și comandat de către același tranzistor ce comanda ventilatorul.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Pai tranzistorul ala nu va comanda releul tot cand se face ledul verde, nu tot la 54,6V va decupla acumulatorul ? Pe mine ma intereseaza sa nu mai am 54,6V la iesire, ci 52V. Atunci cand tensiunea pe acumulator ajunge la 52V, acumulatorul nu se mai incarca - curentul e 0. Cu diodele inseriate am incercat mai demult si functioneaza, dar acumulatorul e de la bicicleta - nu vreau sa car chestii in plus - la inceput cand trec 3A prin diode acestea se incalzesc, trebuie racite, trebuie o a doua cutie cu diodele, radiatoarele, cablurile, mufele... Incarcatorul va avea doar un comutator in plus sa pot comuta tensiunea la iesire : 52V/54,6V. BMS-ul face egalizarea doar cand tensiunea pe element ajunge la 4,2V si IMAX B6 la fel, periodic voi incarca full acumulatoarele pentru a se egaliza celulele - in rest nu e nevoie. Incarcati la 4,2V elementii incep sa-si piarda din capacitatea de stocare dupa 300 de cicluri de incarcare - descarcare ; incarcati la 4V, incep sa piarda din capacitate dupa cel putin 600 de cicluri ( mentionat in PDF-ul lor ). Sunt elementi speciali, cu rata mare de descarcare ( acumulatorul poate livra 100A - 5 elementi de 20A in paralel ), m-au costat destul de mult, de aceea as vrea sa-i pot folosi cat mai mult posibil. Pana la urma, in schema, ce anume stabilizeaza tensiunea la 54,6V ? TL431 ? Pot incerca sa modific R7, R12, R24, fara teama de a defecta incarcatorul ?

post-176753-0-75983200-1519200365_thumb.jpg

Link spre comentariu

CITATE:

mac01: Posted Yesterday, 01:28 AM

Sau modifica un pic valorile rezistentelor R24, R12, R7. ...si un semireglabil este bun, de proba, apoi pui rezistenta fixa.

REAL: Posted Yesterday, 03:47 AM

De ce e greșit cu modificarea R24, R12, R7, îți explic eu: nu interesează pe nimeni să modifice tensiunea de ieșire a alimentatorului ci momentul la care acesta oprește încărcarea.

QQme: Posted Yesterday, 07:59 AM

Se micsoreaza putin R12 sauR24,

marian: Posted Yesterday, 10:02 AM

Minitehnicus are dreptate in 2 raanduri, in primul rand rezistentele 12 si 24 stabilizeaza tensiunea de la iesire, nu fac pragul de oprire a incarcarii, deci nu la ele trebuie umblat.

Din aceasta dilema nu poti iesi!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

R32 trebuie modificata;scade curentul de incarcare,scade si tensiunea la care declanseaza.Eventual... si R24 pus de 12K.

"Pot incerca sa modific R7, R12, R24, fara teama de a defecta incarcatorul ?"..... :95 ...pai daca in loc de R24=13K,o sa puneti 24K,sigur se v-a defecta(o sa scoata cam 100V,si face poc),dar modificarile se fac jongland in limite mici cu valorile.

Doua fire si un bec,

Pe Elforum eu le frec :pandaci ...scuze,dar n-am gasit alta rima.

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări