Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare incarcator 48V/3A


Postări Recomandate

Va salut d-lor. Detin un incarcator pentru acumulator Li-ion de 48V/3A, care opreste incarcarea cand tensiunea pe acumulator ajunge la 54,6V. As dori sa opreasca incarcarea la 52V ( eventual comutabil/reglabil 52V-54,6V), pentru a prelungi viata acumulatorului. Schema incarcatorului chinezesc am scos-o de pe placa - fara valori deocamdata( sper sa nu contina greseli). Va rog sa-mi spuneti daca se poate obtine ceea ce doresc si ce anume trebuie facut. Va multumesc.

post-176753-0-25036600-1519072911_thumb.jpg

Link spre comentariu

Lasi alimentatorul in pace, sa se opreasca cand stie el si inseriaza inca doua-trei diode dupa D9. Diodele sa fie la fel ca D9...ma refer la parametrii.

Sau modifica un pic valorile rezistentelor R24, R12, R7. ...si un semireglabil este bun, de proba, apoi pui rezistenta fixa.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Solutia cu diodele e o improvizatie care ignora faptul va Vf este interdependent de If.

 

Altfel spus, caderea de tensiune pe dioda depinde de curentul care o parcurge. Catre incarcarea maxima a acumulatorului va scadea curentul prin diode, rezultand in scaderea caderii de tensiune pe diode. Tensiunea la iesire va creste in consecinta.

 

Asa ca sa pui 3 sau 5-6 diode... depinde cat de improvizat vrei sa fie noul incarcator.

Link spre comentariu

Lasi alimentatorul in pace, sa se opreasca cand stie el si inseriaza inca doua-trei diode dupa D9. Diodele sa fie la fel ca D9...ma refer la parametrii. (parametri, nu parametrii, ca nu e articulat)

Sau modifica un pic valorile rezistentelor R24, R12, R7. ...si un semireglabil este bun, de proba, apoi pui rezistenta fixa.

Greșit și gresit.

De ce e greșit cu diodele înseriate la ieșire ți-a explicat @thunderer

De ce e greșit cu modificarea R24, R12, R7, îți explic eu: nu interesează pe nimeni să modifice tensiunea de ieșire a alimentatorului ci momentul la care acesta oprește încărcarea.

Așa că, @Tunereader, poate reușești să-ți dai seama care e sensul a ceea ce scriu mai jos.

Atunci când desenezi o schemă care conține o capsulă ce conține două sau mai multe comparatoare/AO nu o să înțelegi în veci logica acesteia de funcționare dacă, în loc să desenezi comparatoarele, ca de exemplu (nu e schema ta ci doar un exemplu):

w7mGzeE.gif

 

tu desenezi un dreptunghi cu niște linii (picioare).

 

7Z2LTaM.png

 

În afară de asta vezi ca ai greșeli pe acolo: ZD6 e pusă invers, cele două LED-uri tot de acolo n-au nicio noimă căci se vor aprinde simultan...

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Altfel spus, caderea de tensiune pe dioda depinde de curentul care o parcurge.

Si temperatura...

Nici mie nu mi se pare o solutie scaderea iesirii cu diode, mai ales in cazul incarcatoarelor pentru Li-Ion.

 

Minitehnicus are dreptate in 2 raanduri, in primul rand rezistentele 12 si 24 stabilizeaza tensiunea de la iesire, nu fac pragul de oprire a incarcarii, deci nu la ele trebuie umblat.

Apoi intr-adevar atunci cand se deseneaza un AO/AE/comparator eswte bine sa se foloseasca simbolul consacrat, este mult mai usor de urmarit schema asa.

Cat despre corectiile gramaticale... eu unul nu ma supar cand cineva imi face asta ci din contra multumesc si incerc sa evit repetarea erorilor, este adica o intentie laudabila dar forumul este afectat la scara larga de problema asta, greu de crezut ca se mai poate face ceva la modul general, sunt prea multi agramati pe forum. Daca cineva se simte insultat, imi pare rau dar n-are decat.

 

Uitandu-ma la desenul schemei as tinde sa zic ca totusi au scapat ceva erori, adica in principiu LM358 ar trebui sa blocheze alimentatorul la atingerea unui prag pe iesirea de 54V, numai ca nu vad cum ar face asta la cum e desenata schema.

Dar pana la urma se poate rezolva cu un comparator si releu puse extern...

Link spre comentariu

CITAT: Altfel spus, caderea de tensiune pe dioda depinde de curentul care o parcurge. Catre incarcarea maxima a acumulatorului va scadea curentul prin diode, rezultand in scaderea caderii de tensiune pe diode. Tensiunea la iesire va creste in consecinta.

DECI: Tensiunea la iesire va creste in consecinta.

 

Afli lucruri noi pe forum.

 

CITAT 2: nu interesează pe nimeni să modifice tensiunea de ieșire a alimentatorului ci momentul la care acesta oprește încărcarea.

 

 

Cine opreste incarcarea si mai ales cum?

Link spre comentariu

CITAT: Minitehnicus are dreptate in 2 randuri, in primul rand rezistentele 12 si 24 stabilizeaza tensiunea de la iesire, nu fac pragul de oprire a incarcarii, deci nu la ele trebuie umblat.

 

In fiecare meserie exista niste termeni specifici consacrati, ex. "paradeala' in justitie.

Tare as vrea sa stiu care este "pragul de oprire a incarcarii" si daca este discutat si in adresa data de peste 10 ori pe forum, Batt...Univ...

Link spre comentariu

D_le Miticamy de dimineata ma tot stradui sa ma apuc de bobinarea unui traf dar apar tot soiul de "diversiuni" care-mi distrag atentia, aici pe forum din lipsa de timp postez in graba ( sa nu faceti ca mine ), si nu e bine pentru ca fie spun prostii fie las loc de nelamuriri...

 

Schema asa cum este desenata nu-mi spune prea multe ( ce-i drept nici n-am stat sa o analizez prea atent ), s-a spus ca se opreste incarcarea la un anumit nivel al tensiunii pe iesire, eu am presupus ca LM358 din schema face asta cumva, vazand ca actioneaza opto, am presupus deci ca este o functie suplimentara stabilizarii care asigura blocarea alimentatorului la atingerea unui prag, asta judecand si prin prisma faptului ca mi s-a propus in trecut cand faceam regulatoare de 8A ajustabil in curent, pentru redresor, sa adaug si o functie care sa opreasca regulatorul atunci cand se atinge o valoare de tensiune la bornele acumulatorului. Am mers deci pe o presupunere care se poate sa fie nefondata, as prefera o schema mai inteligibila inainte sa ma pronunt in vreun fel in continuare.

Link spre comentariu

Valoarea tens de iesire este data de divizorul R12-24 si R 7.eventual prinD5 care cred ca e desenata invers.(lipseste alim. lui 431)

N-are nicio treaba acel divizor rezistiv cu discuția de față, 431 este alimentat iar D5 îl sunteaza spre masă în anumite condiții (adică deschide la maxim optocuplorul)

 

@Tunereader.

Uită ce-ai desenat până acum si scoate schema din nou cu tot cu valorile componentelor. Eu am zis ca sunt greșeli, nu numai ca n-ai desenat comparatoarele ca să poți înțelege funcționarea.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări