Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul rezistenta

Vizitator ovidocu2002

Postări Recomandate

Vizitator ovidocu2002

Fiind un nou membru va salut si sa nu radeti de ce intrebare am sa pun. Va multumesc Cum se calculeaza rezistenta?ex. Am gasit pe net ca pentru a lega un led de 2,3V la 12V , se leaga in serie cu ledul o rezistenta de 680 ohm. As vrea sa stiu care este formula de calcul. Va multumesc pentru atentie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

2

• cirip

1

• andiy

1

• Blind

1

Top autori în acest subiect

Este corecta aproximatia de mai sus si e valabila atunci cand tensiunea de alimentare este marisoara. Un calcul mai precis ia in considerare si caderea de tensiune pe LED la curentul de lucru. Tensiunea pe LED e data de obicei in foaia de catalog.Formula mai exacta, aplicabila la tensiuni mici (sub 5V de ex.) este:R=(V_sursa-V_led)/I_ledCirip

Link spre comentariu

Vezi ca sunt pe undeva pe forum topicuri legate de leduri (unul parca se chema "d-ale ledurilor".Asa cum a zis si cirip, relatia aia se fol pentru tensiuni mici.Din cate imi aduc aminte, ledurile au tensiuni diferite de aprindere, in functie de culoare (verdele parca avea cea mai mica tensiune de aprindere, albastru/mov cea mai mare). Cauta pe forum ca sigur gasesti ceea ce vrei, s-au dat linkuri peste linkuri cu diverse situri si "programe" de calcul pentru rezistentele de la leduri

Link spre comentariu

de culoare verdele parca avea cea mai mica tensiune de aprindere, albastru/mov cea mai mare

rosu o are cea mai mica,mov cea mai maretensiunea de aprindere difera si in functe de dimensiunea(puterea) leduluila 10ma esti in zona sigura+ca lumineaza okledurile mai bune(5mm) suporta si 20ma fara sa se incalzeasca
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator ionut OANCEA

va salut!abia am venit pe forum.sant mecanic de locomotiva dar acum sant liber si pot sa mai fac si altceva :jytuiyu !puteti sa-mi spuneti cum se calculeaza rezistentele d-alea pentru resou .am nichelina de 0.6 si vreau sa fac o rezistenta de vreo 1000w.cum sa calculez lungimea sarmei???????????????????

Link spre comentariu

"2,5V pentru verde/portocaliu/galben si curentul maxim de 20mA" ...eu am alimentat un led de 5mm la 6V, si tot a luminat. Ce-i drept in loc de verde batea spre portocaliu ... dar oricum ... nu s-a ars :)Banuiesc ca la o alimentare indelungata cu o tensiune mai mare decat cea recomandata, fara nicio rezistenta, o sa-l arda, nu?

Link spre comentariu

daca ledul e alimentat cu tensiune fixa si fara rezistenta,se ardeasta fiindca ledul se ambaleaza termic(adica se incalzeste si consuma din ce in ce mai mult,tensiunea fiind fixadaca este alimentat cu curent constant,merge fara problemein cazurile enumerate de mine,tensiunea si curentul stabile sunt cele nominaleun led lumineaza si daca consuma 0,5mA iar in mod normal poate fi folosit la 15-20mA :da @ionut-deschide un topic separat,ca aici e vorba de rezistente+leduri iar tu ai nevoie d alte chestii

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări