Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bipolar400

Rashad Ionita

Postări Recomandate

Mod. edit - Adaptare cu bipolari al Mosfet400 full simetric => Proiect public (Marian).

Buna seara, va prezint un experiment ce ma uimit prin rezultatele obtinute, in urma simularilor, mai ramane sa vad ce iese si in practica.

Schema:

Bipolarul400 by Koaakka.pdf

Diagrama Bode:

post-251612-0-30370600-1518896285_thumb.png

FFT-100Hz:

post-251612-0-76878400-1518896311_thumb.png

THD-100Hz:

post-251612-0-33912100-1518896343_thumb.png

FFT-1kHz:

FFT-1k_Hz.png
THD-1kHz:

THD-1k_Hz.png
FFT-10kHz:

FFT-10k_Hz.png
THD-10kHz:

THD-10k_Hz.png
FFT-20kHz:

FFT-20k_Hz.png

THD-20kHz:

THD-20k_Hz.png
Link spre comentariu

Am simulat și eu câteva scheme care m-au uimit prin performanțe. Mai delicat a fost când am încercat să cuplez CD-ul și boxele la simulatorul ăla, că nu-mi ieșea de nicio culoare. Și crede-mă, am încercat și cu Eagle dar și cu Sprint-Layout, așa că tot la amplificatoarele astea din casă a a trebuit să apelez până la urmă. Da' tu pesemne reușești să asculți cu niște urechi simulate tot acolo, în aplicație.

Simulatoarele au și ele scopul lor. (în proiectare adică!) Elerctroniștii amatori construiesc aici, în lumea reală, cu componente reale, fizice, nu în virtual, montaje pe care mai apoi le testează cu aparatură reală, le asculta pe niște incinte reale ca să vadă cum sună la urechea lor relativă, cu auzul lor relativ și imperfect (ca toate cele omenești) și apoi încearcă să le optimizeze în măsura în care au și cunoștințele necesare.

Altfel, în simulator, e ca și cum m-aș juca cu lopețica și găletușa la groapa de nisip închipuindu-mi ca sunt un măreț arhitect/constructor ce înalță piramide, dar în realitate eu nu sunt în stare să pun două cărămizi una peste alta, că nu prea știu nici măcar legile elementare ale fizicii (pe care în schimb le știe și le respectă simulatorul)

Altfel spus, doar un mare fâsss!

LE

În concluzie: spor la treabă si astept să văd un set de teste și măsurători pe un montaj real, că de electroniști și audiofili d-ăștia de simulator (da' care nu prea știu să țină un letcon în mână, și dacă-i rog să-mi calculeze o polarizare la un tranzistor i-am blocat definitiv)) a început să fie mare inflație pe aici de la o vreme.

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

@Real Minitehnicus

Experiența de viață își spune cuvântul , dar de undeva trebuie să înceapă orice proiect .

Fără simulare , e nevoie de multe cunoștințe tehnice , să nu mai discutăm că în cazul eșecului , iese fumul din componente .

In simulare nu iese fum :) !

Să nu uităm că simularea este la îndemâna tuturor entuziaștilor !

Link spre comentariu

@real mintechnicus, lasa-l, nu ii taia elanul, ca si asa, pe langa inflatia de ziceai mai sus, s-a dus dracu toata placerea asta de butonat in ale electronicii. Din ce in ce mai rar vezi tineri care sa le placa electronica fie ei chiar si simpli entuziasti. Toti putoii acum au smartfoane si intra pe feisbuc, o generatie de cocalari si complet atehnici !

Link spre comentariu

Experiment pe naiba...

Asta e Mosfet400 al meu cosmetizat si apoi insusit, nici sa copieze nu-i in stare, dar se grabeste sa-si tranteasca numele pe schema.

Maxente asta nu este electronica ci incapatanare de a experimenta pe scheme mult peste nivelul lui, electronica nu se invata peste noapte simuland o schema sofisticata.

Link spre comentariu

Da , cu siguranta proiectul acesta este inspirat din schema ta și acest lucru trebuia menționat , cu siguranță este o eroare datorata bucuriei de a arata tuturor cum a reușit sa adapteze tranzistorii bipolari in etajul final .

Dar proiectul trebuia redenumit , deoarece nu mai există tranzistoare MOS FET in schemă ...

Link spre comentariu

Nu este inspirat ci este un copy/paste la care s-a inlocuit etajul final cu unul bipolar si apoi s-a insusit punandu-se numele propriu ca si creator, asta ma dezamageste.

In fine, sunt offtopic deci ma retrag.

Link spre comentariu

Schema nu este finalizata, mai am de umblat la ea.

Im cer mii de scuze, domnule Marian, de entunziasmat ce eram aseara, am uitat sa specific ca schema este a dumneavoastra, asadar rog un moderator sa editeze primul post, si sa specifice acest lucru.

Link spre comentariu

Toti putoii acum au smartfoane si intra pe feisbuc, o generatie de cocalari si complet atehnici !

.....................................................................................................................................................

E rezultatul "educatiei" noii generatii. La asta participa si parintii , adica vechea generatie care a avut deasemenea parte de o "educatie" defecta.

Rezultatele se pot masura in numarul de supermarket-uri precum si marfa mediocra apreciata de clientii mai sus amintiti.

p.s. rezultatele acestei "educatii" nu iarta chiar daca cei afectati nu vad poate nici in al 12-lea ceas. (vezi domeniul sanatatii)

Editat de clausnc
Link spre comentariu

Aveti grija ce spuneti pe aici, ca apoi nu va mai spala toata Dunarea de bascalia de pe forumul T-A. Daca pana si de mine s-au luat acolo... si eu sunt ca si inexistent la amplifuri.

Altfel, se incearca imbunatatirea de catre incepatori a unei scheme deja imbunatatite. S-a reusit reducerea numarului de zerouri de la distorsiuni. Banuiesc ca se dorea reducerea distorsiunilor.

Colegul Rashad, trebuie sa faceti exact contrariul a ce ati facut pana acum ca sa imbunatatiti schema.

Colegii de pe T-A ce pareri au despre cum trebuie imbunatatit acest proiect? In afara de renuntarea la niste rezistente si condensatoare.

Spor la treaba!

Link spre comentariu

Buna seara pe celalat forum nu am mai postat nimic in legatura cu aceasta schema, nu am dorit imbunatatirea schemei.

Stiu ca este imbunatatita de catre domnul Marian.

Am renuntat la acea faza cu modificarea schemei domnului Marian, deoarece stiu cat de imbunatatita 4ste, iar aici, am postat un mic experiment si anume am atasat etajul meu final de la PSA225 la partea de atac si etajul Vas al schemei domnului Marian sa vad ce poate iesi.

Am vrut sa vad ce parere au si alti despre asta.

Le. Daca observati, nu am eliminat nimic din schema, doar am ajustat valoare a 2 condensatoare.

Editat de Rashad Ionita
Link spre comentariu

Aveti grija ce spuneti pe aici, ca apoi nu va mai spala toata Dunarea de bascalia de pe forumul T-A. Daca pana si de mine s-au luat acolo... si eu sunt ca si inexistent la amplifuri....

Off-topic!

Unul din motivele pt. care am parasit acel forum....

On-topic!

Dar,schema,in varianta originala,macar cu o pereche de finali si la tensiune mai mica...a fost incercata?!

Link spre comentariu

Nu, pentru ca nu ma intereseaza rezultatele in alta configuratie decat schema completa.

Idiotii de la PR ( luai-ar naiba de putori ) cred ca mi-au ratacit coletul cu placile, din Decembrie pana acum inca nu a sosit, inca nu gasesc numarul de urmarire pe tracking-ul PR desi sigur a sosit la BSI, dar cum acolo sunt o adunatura de idioti puturosi... Mai astept aproximativ o luna, daca tot nu va sosi o sa fac o comanda noua de 5 placi pe care le voi comanda prin curier, vad eu cum ma descurc cu amarul ala de eori...

PS: Va dati seama cat de mult ma strofoc eu de un forum al carui proprietar minte cu nerusinare ca sa pozeze in victima nevinovata...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări