Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PSA225

Rashad Ionita

Postări Recomandate

3 minutes ago, RaimondAudio said:

Am gasit implementarea asta la un amplificator Quasar cu 2 trafuri R-core si 4 condensatoare de cate 15k uF al lui Bucegi. N-am vazut sa fi fost vreo greseala de implementare dar ghici ce: avea hum. Am zis sa incercam si varianta clasica, cu cate o singura punte pe canal si daca retin bine, humul a disparut. Poate am tras eu concluzia gresita dar mi s-a parut o solutie mai delicata in ceea ce priveste baraitul redresarii.

Era bine daca va venea ideea de a inversa capetele uneia dintre infasurari. Poate iesea ceva.

Link spre comentariu
4 hours ago, marian said:

Victo alea-s povesti de adormit copiii, cel putin prima parte unde se explica "avantajele" redresarii cu 2 punti... 

Povestile alea macar nu sunt periculoase. Ie-te aici ce zice :rade::

Using all necessary safety precautions, connect the transformer to the mains, then connect your multi meter across the secondary and measure its quiescent current consumption (the current it uses up with no load). Remember that by default, larger capacity transformer will use more current than a smaller one, and in all cases, you are in the milliampere range, below 30. 

Editat de thunderer
Pus un zambaret.
Link spre comentariu
Acum 16 ore, RaimondAudio a spus:

:) Leco, cablajul ca cablajul... Mai degraba uita-te la schema si intreaba-te ce a vrut sa spuna poetul...

La ce te referi ?

Poți să dezvolți subiectul când ai puțin timp liber ?

Link spre comentariu

Multumesc Victor, dar eu intrebasem despre "acele snubere" despre care discutasem cu Udar, adica  calculul celor de dupa ultimul filtraj principal, eventual cele de pe placa finala. 

Acolo unde e mai greu de masurat inductanta traseului si apar variabile legate de proiectarea cablajului si chiar dispunerea in carcasa.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Bănuiesc că acele valori pentru  snubberele din schema anterioară sunt optimizate pentru inductanța traseelor de forță împreună cu tipul și valoarea  condensatoarelor de decuplare folosiți în amplificatorul  Krell .

Nu este o soluție universal valabilă , dar este un bun punct de start pentru un proiect mai evoluat decât cele prezentate până în prezent pe aici :ewryt45w .

Editat de Victor
Corectie
Link spre comentariu

Terminati cu treaba asta cu denigrarea.

Faptul ca tu sublieniezi o greseala sau ai o sugestie nu e un lucru rau.
Faptul ca primesti critici gresite sau bune e un real avantaj!
Niste oameni iti dau sfaturi mocca si tu faci un produs mai bun si mai inveti ceva sau pur si simplu corectezi o neatentie.

Oameni bun, comentati cu bun simt orice. Scrieti care e parerea voastra, cu asta ajutati forumul.

Evident, nu sunt de incurajat atitudinile de capsoman cum se poarta in alte parti gen:
"Cablajul ala e o prostie, ti-o zic eu, am facut atatea, is grozav!". Dume din categoria, eu stiu, dar nu zic nu sunt tolerate!

In cazul asta cablajul e unul complex, se pot strecura greseli si de ce nu sa facem apel la userii forumului sa ii faca un review.
Prindem bug-uri inca din faza de proiectare si obtinem un produs mai bun, public!

Editat de Sharky
Link spre comentariu

Probabil că acest proiect ( PSA225 ) este o variantă a unui amplificator audio de mare putere ... sau nu .

Dacă PSA225 ( seamănă cumva cu denumirea fostului meu proiect PSA150  :ewryt45w, știți voi )  se va concretiza vreodată în lumea reală și eventual va fi realizat într-o formă comercială (  WhatTheFlower prescurtat WTF  ??? )  , va avea multe " atacuri  "  de suferit din partea celor ce au interese asemănătoare , fapte deja concretizate ( se știu ei ) inclusiv la forumurile vecine :92 .

Unele atacuri vor fi legate de diverse aspecte ( ne ) funcționale , altele vor fi simple atacuri la persoană :rade: .

Dacă va rămâne un simplu studiu de electronică aplicată (  la nivelul tehnic al  inițiatorului proiectului ) userii vor rămâne ceva mai evoluați față de nivelul tehnic deținut înainte de începerea proiectului .

Sunt convins că toți au câte ceva de comentat , dar va rog sa va abțineți de la comentarii diferite de cele enunțate anterior de moderatorul @sharky  !

Link spre comentariu
La 16.03.2018 la 14:46, marian a spus:

Unde anume si cum am lasat de inteles ca as avea ceva cu Ionita??!
Am pus niste intrebari simple la care inca n-am primit raspuns.
Sa-ti spun ce parere am eu despre tipul asta de redresare?
Pai masa "fuge" in ritm cu sarcina, iar pierderile pe diode sunt duble.
Deci ce parere am eu? 

Încă nu ai explicat cum fuge masa în ritm cu sarcina ...

Eu sunt răbdător , sper că vei oferi o explicație decentă .

Poate mai învăț ceva nou :26 .

Desigur , aștept și din partea lui Raimond și a lui  DjLeco explicații lămuritoare  cu privire la " eroarea " din punctul lor de vedere pentru folosirea unor joncțiuni de tranzistoare pentru compensarea erorilor din etajul VAS  .

Link spre comentariu

La mine e simplu.

Deja GCC isi face treaba fiind compensat termic dupa cum sint asezati tranzistorii, rezulta ca in circuit va fi un curent constant independent de variatiile tensiunii de alimentare si ale temperaturii (teoretic).

Diodele alea simulate din tranzistori, pur si simplu nu le vad scopul.

Compensezi termic din nou o compensarea termica?

Mai important ar fi fost (prin prisma mea) ca etajele VAS+Diferential, sa primeasca o tensiune stabilizata, cu citiva volti per rai mai mare decit etajul de forta.

Este doar parerea mea.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sorry dar eu nu m-am referit niciunde la vreo eroare. Eu am vrut sa spun ca este o schema stufoasa care trebuie temeinic analizata si inteleasa inaintea discutarii pe tema cablajului.  Daca Leco a sesizat vreo eventuala eroare, cu atat mai bine pentru Ionita. Eu nu m-am uitat in detaliu la schema, ci doar sumar, ca topologie, deci nu ma pot exprima punctual.

Link spre comentariu

Schema este o varianta ( noncomerciala ) a unui amplificator de ultima generatie ( ??? ) de la un producator consacrat ( Mackie ) si a fost rezultatul cooperarii intre Mackie ( inainte de achizitia chinezilor  ) si un birou de proiectanti de geniu ( Richard Schram si John Curl  de la Parasound ) .

Proiectul nu a intrat ( si nu va intra vreodata :91  )  in productie din cauza costurilor mari  de fabricatie , deoarece in prezent se prefera costurile reduse ale amplificatoarelor Clasa D :92 .

Acest proiect a fost studiat special pentru un raspuns armonic al THD-ului , corespunzator cu cerintele  muzicienilor , de aia nu are un SR sau THD uimitor fata de cerintele unor useri Elforum sau de aiurea .

Dar totusi este peste majoritatea mediocritatilor  popularizate ( asa zise proiecte  de amplificatoare audio ) pe forumurile cunoscute de voi ...

Restul e poveste .

Cat despre raspunsul ( lipsa )  lui Marian despre fuga masei , trageti voi concluzia .

Pe@du...  nu-l putem baga in seama vreodata  , in agenda lui urmeaza o vara medicamentoasa la Obregia ,  din motive de terapie schizo..... .

Link spre comentariu

Victor stii bine ca iti admir pregatirea insa te rog nu-mi asocia numele cu cei despre care ai pareri...stim noi de care. 

Daca nu raspund la comanda nu inseamna ca sunt asa cum crezi tu despre stim noi cine.

Cat despre discutie, nu stiu ce raspuns sofisticat iti doresti, la redresarea cu 1 singura punte, punctul de masa este stabilit de mediana trafului, la redresarea cu 2 punti, punctul de masa este stabilit de 4 diode. Sarcina este conectata alternant de amplificator intre una din ramuri si masa, caderea de pe diode face ca ramura incarcata sa fie ceva mai mica decat cealalta, si nu doar datorita scaderii potentialului ramurii, ci si a unei usoare deplasari a punctului de masa in directia sarcinii, deplasare data de caderea de pe acele diode. Cat este de mare evolutia asta si cat de bine o compenseaza filtrarea, habar n-am si nici nu ma priveste. Faptul ca un foarte mare producator audio foloseste redresarea asta, nu-i deajuns sa ma convinga ca-i mai buna, vreau argumente, "e mai buna pentru ca..." si pentru ca...", nu sunt si n-am sa fiu vreodata genul care sa adopte solutii constructive doar pentru ca sunt folosite in nu stiu ce manual de service de nu stiu care producator ( oricare ar fi el ). 

Editat de marian
Link spre comentariu

Faptul ca masa se "misca" masa fata de traf nu incurca cu nimic.
Traful trebuie considerat complet flotant si atit, nu ne afecteaza deloc acest lucru.
In legatura cu avantajele si dezavantajele topologiei cu doua punti redrersoare nu ma pronunt pt ca nu vreau sa stirnesc iar dezbateri interminabile....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări