Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator PSA225

Rashad Ionita

Postări Recomandate

Probabil o sa-mi pun in cap pe unii dintre cititori cu ce-o sa spun, dar de cand asta m-a oprit?:rade:

Dupa parerea mea, indiferent cat de renumita ar fi o anumita marca, solutiile lor constructive nu ar trebui luate ca "lege". In fapt dimpotriva as zice, cu cat e mai renumita si mai scumpa marca respectiva, cu atat mai mult ar trebui evitate solutiile lor. De ce? Pai recent discutam cu cineva la telefon despre proiectele mele comerciale, in speta unul nou a carei lansare intarzie pentru ca astept niste componente care nu mai vin, si ajunsesem la capitolul pret, si m-a atentionat ca unul prea mic poate fi chiar mai nociv decat unul cam mare, un pret prea mic poate inspira neincredere, pe principiul "ce are ala acolo de da mult mai ieftin decat toti?". Adica uneori pentru a te impune ca un proiectant si vanzator serios, trebui sa fii lacom. Probabil suna cinic, dar asta este din pacate adevarul, si dovada este ampliful meu in care am investit mai bine de 700 de lei, si pe care nici la pret de dumping nu reusesc sa-l vand ( 600 ) desi este printre cele mai performante realizate si publicate pe forum ( si nu-i lipsa de modestie ), daca as fi venit din prima cu un pret pe masura calitatii probabil alta ar fi fost reactia, dar in fine...

Ideea este ca o companie mare si foarte scumpa are la dispozitie resurse aproape nelimitate, pe cand noi, electronistii amatori nu. O firma mare traieste pentru ca vinde, si pentru a vinde nu ezita sa se foloseasca din plin de cinism si manipularea clientelei, scopul lor nu-i sa dezvolte noi nivele de performanta, ci sa dezvolte noi nivele de profit, cu cat produc montaje mai complexe, cu atat mai atractive par si cu atat mai justificate preturile astronomice. Oricat de complexa ar parea schema nu stiu cui produs, daca stapanesti un nivel decent de teorie, ii gasesti indata avantaje sau dezavantaje ( dupa caz ), si cum n-ai de unde stii pana la urma ce prioritati au avut la dezvoltarea unui anumit produs, si ce strategie au adoptat in combinarea unor solutii constructive ( per ansamblu ), cel mai sigur e sa-ti folosesti intuitia si cunostintele si sa-ti dezvolti singur ceva din ceea ce tu intelegi ca este sau nu util. In cazul de fata redresare cu 2 punti nu este doar inutila dar si daunatoare, am explicat de ce, nu ma repet. Sa nu mai vorbesc de RC-urile alea paralel imposibil de justificat pentru o sursa cu traf de retea, alea sunt genul de "solutii" menite sa prosteasca pe aia naivi.

Nu spun ca Ionita e naiv sau prost!
Am facut mentiunea asta ca sa nu existe loc de interpretari!

Link spre comentariu

Parerea mea despre redresarea fiecarei alternante si insumarea lor in etajul de filtrare este una foarte buna :92 .

Adica fix pe dos decat sustin antevorbitorii mei , iar ca argument principal voi aduce dreptul la o opinie personala , fara a apela la calcule laborioase .

Asta e viata , prefer sa imi contrazic colegii de forum decat sa ii contrazic pe cei de la ML sau Krell .

Eu am alte referinte .

Link spre comentariu
8 minutes ago, Victor said:

Asta e viata , prefer sa imi contrazic colegii de forum decat sa ii contrazic pe cei de la ML sau Krell .

Eram sigur 110% ca asta ai sa zici ( pe cuvant ), asa cum sunt sigur ca si altii ar sustine acelasi lucru. 
Aici este una dintre deosebirile dintre noi, stiu sa-mi vad lungul nasului, stiu ca am multe de demonstrat pana sa ma contrazic cu tine, si totusi o fac, nu mi-e teama sa contrazic pe nimeni atunci cand simt ca am dreptate, poate sa fie el si Bill Gates, un foarte bun vanzator nu-i egal intodeauna cu un foarte bun proiectant, prioritatile se bat cap in cap uneori :)

Link spre comentariu

Despre utilizarea a două punți se poate discuta . Pot fi considerente tehnologice legate de realizarea transformatorului care să justifice o astfel de opțiune chiar dacă eu nu le pot numi la momentul ăsta.
Rolul C1/C10 este clar - șuntează zgomotele de mod diferențial venite din rețea . Snubber-ele C2-R1 respectiv C11-R2 împreună cu condensatorii de pe diode luptă împotriva celebrului zgomot de comutație al diodelor - e una din metodele promovate de literatură , bună , rea , nu discut acum .Mai departe începe ceața . Neavând valori nu putem ști ce-i acolo - ce-i filtraj bulk , ce-i filtru CRC , ce-i decuplare la înalte . Cu siguranță însă grupurile R9-C23 respectiv R10-C24 sunt inutile . Le spun grupuri iar nu snubber-e pentru că snubber-e peste elemente pasive este un nonsens. 

După ce vom știi mai mult despre această schemă vom comenta ( poate) mai mult . 

Link spre comentariu

@marian 

Mda, cunoșteam opinia ta , dar nu o pot accepta .

Maxwell și Kirchhoff au altă părere , iar eu sunt începător , mai am de învățat .

Cu alte cuvinte , nu pe mine  mă contrazici :ewryt45w .

Link spre comentariu

@ Udar - snuberele pe iesirea surselor,  uneori chiar dublate si pe langa integrate finale s-au raspandit dupa promovarea /recomandarea lor de catre Carlos (Brazilia) pe DiyAudio forum, acum vreo 15 ani, la inceputul nebuniei Gainclone-urilor si a curent-pump-ului lui Penasa.

Ca se simt sau ca-s fix-pix, nu prea am gasit pe cineva sa recunoasca.

Link spre comentariu

Shambala, snuber pe iesirea sursei e o fita buna pentru...dar ma abtin.
Nu tot ce se publica pe diyaudio e si ok, dau exemplu pe Apex care este vazut ca un guru in audio ( n-am sa inteleg si de ce ) dar promoveaza niste tampenii pe care as prefera sa nu le vad si pe Elforum prea des.
Cand i-am aratat ca bate campii mi-a zis ca nu inteleg eu cum functioneaza amplificatorul audio... 

LE: Am devenit deja offtopic, scuze Ionita, ma opresc aici.

Link spre comentariu
40 minutes ago, Shambala said:

@ Udar - snuberele pe iesirea surselor,  uneori chiar dublate si pe langa integrate finale s-au raspandit dupa promovarea /recomandarea lor de catre Carlos (Brazilia) pe DiyAudio forum, acum vreo 15 ani, la inceputul nebuniei Gainclone-urilor si a curent-pump-ului lui Penasa.

Ca se simt sau ca-s fix-pix, nu prea am gasit pe cineva sa recunoasca.

La repezeală am găsit ceva informație de prin 2005 . Acolo era snubber în poziția R1-C2 pe care nu l-am comentat nici contestat . Eu vorbesc despre inutilitatea R9-C23 , după oareșice filtrare .  În ce privește snubber-ul lângă LM3886 (tot pe alimentare ) recunosc că n-am văzut sau n-am remarcat dar am aceeași opinie asupra lui . 

Link spre comentariu
Acum 18 minute, marian a spus:

Taie legaturile dintre grupurile de condensatori 10n pusi in paralel pe diode, ca alea fac scurt pe ramuri.1111.thumb.jpg.183cf10dcf6d00434ba7b0ad93a2cd1a.jpg

Am reeditat, era o varianata mai veche cu valori, si nu am observat acele trasee, le-am observat dupa ce postasem si cand am reeditat deja ati postat.

Link spre comentariu

R9-C23 este ceea ce am numit "snuberele pe iesirea surselor". Si Carlos punea de astea, iar apoi, de-a lungul anilor f multi au preluat modelul sursei desenata de el,  si la alte amplifuri nu doar la integrate.

Link spre comentariu

Am bănuit că de el vorbești, de aceea am fost explicit mai sus, dar nu am găsit ( le repezeală, cum am zis ) nimic. O să mai caut, mulțumesc. Oricum îmi mențin deocamdată părerea că un snubber este inutil acolo unde nu există un fenomen de rezonanță care trebuie amortizat.  

Link spre comentariu

Pai n-am spus ca ar fi bun sau nu,  ziceam doar de unde am observat eu ca a inceput moda lui.

Snubberele lui Carloss (toate) sunt foarte controversate pe acel forum, datorita atribuirii valorilor prin "estimare" (citeste ghicire),  si recomandarea lor la orice transformator s-ar folosi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări