Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Flyback


neagu

Postări Recomandate

O zi buna la toata lumea, sunt la inceput de drum in ale electronicii si ma confrunt cu ceva nelamuriri cum ar fi;

ce este flyback-ul intro sursa si rolul acestuia

cum putem identifica in schema acest lucru, de se poate arata pe o schema de alimentator cu ci si tranzistori

la o sursa cum putem scadea sau creste curentul si cum putem masura acest curent(sunt cazuri cand pe eticheta e scris ceva dar in realitate e cu totul altceva) in urma unei modificari.

MULTUMESC MULT CELOR CE MA POT AJUTA CU RASPUNS

Link spre comentariu

"Flyback-ul" de care vorbiti e o topologie (un tip functional) de sursa in comutatie. Aici mai multe informatii:

http://tehnic.frr.org.ro/wp-content/uploads/2016/09/Surse_in_comutatie.pdf.

http://www.hobbytronica.ro/surse-de-alimentare-comutatie-generalitati/

 

Curentul oferit de sursa depinde de mai multe aspecte ale ei. O explicatie mai coerenta poti gasi pe linkurile de mai sus sau ti-o pot oferi alti useri de pe forum mai experimentati.

 

Curentul oferit de sursa se masoara in sarcina(cand sursa este conectata la un consumator), adica alimentezi un circuit (un bec, rezistor, alt consumator) de la sursa iar pe cablul de + inseriezi un multimetru setat pe domeniul de masurare curent, la un nivel adecvat, adica daca pe sursa scrie ca poate oferi 1A la iesire, setezi multimetrul pe o scala pentru masurarea curentilor de peste un amper, pentru un curent de 100mA la fel, setezi multimetrul pe o pozitie pentru curenti mai mari sau egali cu 100mA.

 

Curentul debitat de o sursa depinde de consumatorul (sarcina) conectat la ea. De exemplu daca pe o sursa scrie ca poate da un curent maxim de 1A, dar consumatorului ii trebuie doar 200mA sa functioneze, asta nu inseamna ca sursa va fi nevoita sa furnizeze 1A (curentul maxim), ci doar 200mA.

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

O zi buna la toata lumea, sunt la inceput de drum in ale electronicii si ma confrunt cu ceva nelamuriri cum ar fi;

ce este flyback-ul intro sursa si rolul acestuia.......

 

Cuvint compus din doua cuvinte: fly. (a zbura ,) si back. (anterior ,inapoi), nu sint priceput la engleza , am tradus cu am crezut.

Inseamna a intoarce un semnal de la iesire la intrarea unui anumit circuit electronic(surse alim. -ampl audio-tv-uri-) sau oriunde se impune o stabilitate in functionare a acelui obiect electronic.

Link spre comentariu

Cuvintele înseamnă ce ai spus dar semnificația nu e aia .

Nu are nicio legătură cu întoarcerea unui semnal de la ieșire la intrare în scop de stabilizare - confunzi cred cu feedback .

Termenul provine de la televizoarele cu tub . Flyback = cursa inversă a spotului pe ecran realizată pe durata când tubul ( sau tranzistorul ) de linii este blocat și în ”secundar” se generează înalta tensiune.

În limbajul surselor în comutație desemnează un convertor cu transfer indirect adică în etapa de conducție se înmagazinează energie în câmpul magnetic al unei inductanțe ( așa zis-ul primar ) iar în perioada de blocare aceasta este eliberată în secundar .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Citat din documentatia recomandata:

In ceea ce priveste sursele in comutatie, acestea primesc tensiune de intrare sub forma de impulsuri (a caror durata si frecventa este proiectata sa fie suficient de scurta incat sa se previna saturarea miezului). Pe durata aplicarii unui impuls in primar, acesta stocheaza energie in primar. Dupa aplicarea unui impuls in primar practic toata energia din miez este eliminata (transferata in secundar). In acest mod, prin proiectare corespunzatoare, nivelul de energie din miez este pastrat mereu sub limita de saturatie.

Daca la atat se reduce prezentarea surselor in comutatie mai bine ne intoarcem la agricultura.
Citat @NOSTALGIC: Cuvint compus din doua cuvinte: fly. (a zbura ,) si back. (anterior ,inapoi), nu sint priceput la engleza , am tradus cu am crezut.

Inseamna a intoarce un semnal de la iesire la intrarea unui anumit circuit electronic(surse alim. -ampl audio-tv-uri-) sau oriunde se impune o stabilitate in functionare a acelui obiect electronic.

La1517 postari cred ca ai auzit de SMILEX. Dupa ce a consumat atata energie sa descrie aici cu ce se mananca sursele in comutatie s-a mutat pe celalalt forum de profil unde a reluat si adaugat intro forma mai structurata descrierea. Si cu ce ne trezim la inceput de mileniu 3!
Link spre comentariu

A flyback HV supply was a feature of the 1946 RCA 630 and GE 801 sets. They used either an 807 or 6BG6 horizontal output tube, 6W4 damper, 1B3 rectifier.


The prewar TV's (yes, TV's were made and for sale before the NTSC standard was approved in 1941) generally used a 60 Hz. transformer and 2X2 similar to circuits used in RCA and Dumont oscilloscopes of the 1930's.


Zworykin/Morton "Television" (Wiley, 1940) has schematics and a project home-brew TV set using an 81 tube for the HV off a standard power transformer. Of course, to follow your way around this book, you have to know vacuum tube theory and a lot of physics reasonably well, but it is an historical gold mine.


Some of the early TV sets used an RF oscillator to generate the high voltage for electrostatic-deflection CRTs: a typical tube lineup might include a 6V6 oscillator and 1B3 (or 1X2) rectifier.

Editat de orgasmo
Link spre comentariu

 

La1517 postari cred ca ai auzit de SMILEX.

 

 

Stiu ca nu imi era mie adresat postul asta; eu personal am auzit de dl. smilex iar topicul lui referitor la sursele in comutatie il rasfoiesc si acum de cand am inceput sa fac si eu una, asa inapoiata cum e. Am vrut sa postez link dar din cate stiu nu prea e permis sa afisam linkuri catre alte forumuri..

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

CITAT: Am vrut sa postez link dar din cate stiu nu prea e permis sa afisam linkuri catre alte forumuri..

 

Pai intri acolo si mai copiezi ce te intereseaza si dai PASTE aici spunand ca este de la dl SMILEX fara sa spui site-ul.

REVIN: sau recomanzi cum am mai facut-o si eu, gugalire cu <smilex teorie smps>.

Revenire 2: Exemplu, o bucatica de citat.

 

Flayback-ul este o sursa cu conversie indirecta, adica atunci cand se introduce energie in transformator, sarcina nu primeste nimic. Energia introdusa se acumuleaza in miez si este redata sarcinii la momentul blocarii tranzistorului care a introdus energia prin deschiderea lui (Ton). Se bazeaza pe autoinductie, iar asta determina inversarea tensiunii la bornele inductantei la momentul off. Valoarea tensiunii inverse depinde de capacitatea pe care o incarca energia inmagazinata in prealabil (pentru un singur impuls) si poate lua cam orice valoare in functie de capacitate. Eliberarea energiei la off se face prin alegerea infasurarii si redresarii corespunzatoare astfel incat numai tensiunea inversa sa poata fi redresata. Sensului infasurarii este foarte important, un sens gresit transforma conversia indirecta in conversie directa. Pe scheme flyback, la infasurarile trafului apar mereu acele puncte care arata inceputul bobinajului plecandu-se de la premisa ca bobinajele sunt executate in acelasi fel sau sens, conectarea corecta a inceputurilor (respectiv sfarsiturilor) fiind vitala.

 

Sau: Spre deosebire de forward, inductantele sunt extrem de importante aici. Valoarea de varf a curentului in inductanta, determina energia inmagazinata in ea: E=L∙I²/2 (in jouli). Daca numarul de impulsuri se repeta cu o frecventa f, atunci puterea transferata va fi P=E∙f sau P=f∙L∙I²/2 (in W). Asta daca se pleaca de la zero si se ajunge la o valoare de varf I a curentului. Daca exista deja energie inmagazinata in miez (nu a fost total evacuata in prealabil) iar curentul pleaca de la o valoare I₀, atunci energia inmagazinata este o diferenta dintre ceea ce se obtine la varf de curent si ceea ce a fost: E=(L∙I²/2)-(L∙I₀²/2) sau E=L∙(I²-I₀²)/2. Daca presupunem tensiunea U fiind constanta, aplicata unei bobine L, intr-un timp t, valoarea curentului atinsa in bobina este de I=U∙t/L. Deci cu cat inductanta este mai mica, cu atat curentul obtinut este mai mare. Asta e cauza pentru care valoarea inductantei e definitorie pentru obtinerea unei anumite puteri. Exista o conditie obligatorie de urmat. Ea apare si din calculul numarului de spire al traf forward: Bmax>U∙Ton/(N∙Sm) in care unitatile sunt ca acolo T, V, µs, mm². Asta inseamna ca inductia care se obtine la o anume tensiune pe bobina, intr-un anume timp, la acele numere de spire si sectiune a miezului, trebuie sa fie mai mica decat inductia maxim admisa in miez pentru ferita folosita (din pdf).

 

Daca vrem sa avem si noi activitate, petentul sa spuna ce nu a inteles din alte surse si incercam apoi sa reformulam dupa posibilitatile noastre la nivelul lui dupa ce am inteles care ar fi acela.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bun si acum sa spun ce am inteles; aceasta nu este altceva decat o expresie care este folosita de" unii" , dar inrealitate nu este altceva decat un mod al sursei de a compensa unele pierderi si neregularitati aparute in functionare, asemeni unui stimulator cardiac ce face sa regleze buna functionare a inimi. Cu speranta ca nu am suparat pe cineva cu ce am scris mai sus astept raspuns la intrebarea: cum masuram curentul debitat de o sursa pentru ca sunt cazuri cand reparam sursa dar in urma reparatiei parametrii se modifica(prin folosirea unor componente apropiate de valoarea din schema, sau proasta calitate a lor). Va rog sa ma corectati de gresesc, cu stima.

Editat de neagu
Link spre comentariu

cum putem identifica in schema acest lucru...

Structural ( in schema ) flyback este oarecum asemanator cu forward cu 1 tranzistor, indiciul esential ce tradeaza fliback-ul in orice schema este orientara infasurarilor din traf.

O sa vezi la una din bornele fiecarei infasurari un punct, acela indica sensul infasurarii ( inceputul spre exemplu ), la flyback punctele alea sunt diametral opuse ceea ce indica faptul ca secundarul este in antifaza cu primarul ( adica in sens invers ), deci dioda redreseaza tensiunea inversa de autoinductie, nu pe cea directa cum fac sursele forward.

Link spre comentariu

CITAT: Posted Yesterday, 17:42 PM

ma confrunt cu ceva nelamuriri cum ar fi;

1- ce este flyback-ul intro sursa si rolul acestuia

cum putem identifica in schema acest lucru, de se poate arata pe o schema de alimentator cu ci si tranzistori

2- la o sursa cum putem scadea sau creste curentul si cum putem masura acest curent

 

Sunt doua teme total diferite, aici avem titlul "FLYBACK" si despre asta ar trebui sa vorbim.

Pt. punctul 2 deschide alt topic ca nu ne mai intelegem om cu persoana. De aceea este greu de gasit pe forum o problematica punctuala

 

CITAT 2: aceasta nu este altceva decat o expresie care este folosita de" unii" , dar inrealitate nu este altceva decat un mod al sursei de a compensa unele pierderi si neregularitati aparute in functionare,

 

REZULTAT: tot ce am citat din SMILEX a trecut ca o boare prin calculatorul dumitale, ca o adiere care nu a lasat nimic in urma. Daca FLYBACK este doar o expresie probabil ca si motorul Diesel este la fel, poate si fuziunea nucleara. Pai da , e o expresie pt ca si partidele pot fuziona.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări