Vizitator Andrei32167 Postat Februarie 15, 2018 Partajează Postat Februarie 15, 2018 Buna ziua, Am fost pentru o perioada interesat cum anume functioneaza un chip 555 si am gasit un website foarte bine documentat a unui tip care a reusit sa faca o schema interactiva a chipului. http://www.righto.com/2016/02/555-timer-teardown-inside-worlds-most.html Mergeti putin dupa jumatatea paginii, la The 555 schematic interactive explorerAici puteti apasa pe poza chipului si sa vedeti corelativul componentei redata schematic. Ce doresc a va intreba este legat de Q19. Daca apasati pe el spune: Q19 forms a current mirror. It consists of two transistors sharing emitters and bases. Puteti sa imi oferiti lamuriri in privinta acestui tranzistor ? Reprezentarea lui schematica este adaptata/improvizata? sau chiar exista astfel de tranzistori? Doresc sa recreez pentru mine schema aceasta pe un simulator de circuit dar din pacate am doar tranzistorii prezentati mai jos: https://ibb.co/hyknwS Va multumesc frumos pentru timpul acordat postarii mele si apreciez fiecare raspuns oferit pe aceasta tema. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 15, 2018 Partajează Postat Februarie 15, 2018 Poți simula acest circuit cu tranzistori discreți, uite o variantă:http://www.instructables.com/id/Build-Your-Own-555-Timer/ Dar acest circuit se găsește pe destule site-uri românești la preț mic, nu cred că merită efortul de a-l înlocui cu altceva... ,,Oglinda de curent,, sau sursa de referință constă în două tranzistoare ce au atât emitorul cât și baza comune.Cât timp curentul prin primul tranzistor (din stânga) e limitat de rezistorul din emitorul lui și ambele au aceeași tensiune în bază , prin celălalt tranzistor (din dreapta) va putea circula același curent maxim ca și prin primul.De fapt se explică clar funcționarea tuturor blocurilor funcționale din 555. Apropo, numele circuitului derivă din cele trei rezistențe de 5k ce formează divizorul rezistiv care setează nivelele de basculare ale comparatoarelor interne. Link spre comentariu
Daniel Rotea Postat Martie 27, 2018 Partajează Postat Martie 27, 2018 Buna ziua, postez și eu aici deoarece am observat că s-au discutat despre 555.Am realizat un monostabil cu 555 și am observat că la închiderea comutatorului (apăsare max 3 secunde aprox)pt basculare circuitul basculează,îmi apare și întârzierea de care am nevoie,daca mențin apăsat comutatorul mai mult timp(10 sec aprox),dispare timpul de întârziere la revenirea la starea inițială.Am nevoie de acel timp de întârziere neapărat pt aceasta automatizare.Daca se poate eventual vreo schema de monostabil cu 555 la care timpul de apăsare sa nu influențeze această întârziere. Va mulțumesc anticipat. Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Martie 27, 2018 Partajează Postat Martie 27, 2018 (editat) Explicații simple pe înțelesul tuturor despre 555 și funcționarea monostabilului făcut cu acesta 555.pdf Editat Martie 27, 2018 de Real Minitehnicus Link spre comentariu
Ticu Postat Martie 27, 2018 Partajează Postat Martie 27, 2018 Acum 1 oră, Daniel Rotea a spus: Am realizat un monostabil cu 555 și am observat că la închiderea comutatorului (apăsare max 3 secunde aprox)pt basculare circuitul basculează,îmi apare și întârzierea de care am nevoie,daca mențin apăsat comutatorul mai mult timp(10 sec aprox),dispare timpul de întârziere la revenirea la starea inițială.Am nevoie de acel timp de întârziere neapărat pt aceasta automatizare. Pune schema in discutie si precizeaza intarzierea de care ai nevoie. Link spre comentariu
Daniel Rotea Postat Aprilie 3, 2018 Partajează Postat Aprilie 3, 2018 Buna seara, mulțumesc pt fișier d-le Real minitehnicus,cu ajutorul lui am deslușit misterul,o sa incerc sa pun dioda la pinul 2. Daca nici așa nu merge o sa mai orientez spre un alt monostabil,vroiam să îl fac cu 555 deoarece am 10 pe "stoc". Mulțumesc pt răspunsuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum