Elef Postat Iunie 26, 2007 Partajează Postat Iunie 26, 2007 Intrebare cum ai ajuns la 3,3Vx8A? Link spre comentariu
one Postat Iunie 26, 2007 Partajează Postat Iunie 26, 2007 Da, am gresit , scuze, tensiunea de alimentare a procesorului este "fabricata" in afara procesorului, deci doar 1-2V intra in procesor (de exemplu la AMD Athlon tensiunea de alimentare ia valori intre 1.1-1.8V).Am luat la intamplare valoarea de 8A, intrucat pe ramura de 3.3V o sursa ieftina are 10A maxim 15, deci am considerat putin sub valoarea de 10A.Sa refacem calculele, 15A*2V=30W puterea maxima disipata de procesor, in conditiile in care toata energia se transforma in caldura. (Am luat valoarea de 15A deoarece presupun ca sursa in comutatie de pe placa de baza transforma 3.3V/10A in 2V la 15A).Dar, considerand o "incarcare" mai mica a procesorului, puterea poate fi cam 60% din valoarea de 30W, deci cam 20W.Corectati-ma daca gresesc. Oricum am precizat ca in teste se poate atinge putere de 40-60W dar in realitate un procesor de PC ordinar nu atinge aceasta valoare.In plus , puterea disipata creste atunci cand frecventa de lucru este aproape de frecventa maxima, deci un procesor de 400MHz sa zicem care merge la 600MHz poate disipa o putere mai mare decat unul la 1GHz care merge la 600MHz.Acest lucru se datoreaza faptului ca disipatia termica creste odata cu scaderea pantei fronturilor impulsurilor. Cu cat panta e mai mica (acest fenomen se intampla atunci cand frecventa este mai apropiata de frecventa limita ), cu atat caldura degajata e mai mare.Edit: chiar daca procesoarele au o valoare declarata a puterii de 60-100W, unele chiar mai mult, personal nu cred ca ating aceasta valoare. Sistemele performante, ex. servere "brand name", pot avea putere mai mare, dar ma gandesc ca o amarata de sursa pe care scrie 400W de abia face fata la 200W.Oricum, si pentru 50 sau 60W, nu merita sa faci un frigider, caci cu un ventilator bun + radiator bun poti raci suficient. Link spre comentariu
Elef Postat Iunie 26, 2007 Partajează Postat Iunie 26, 2007 Pai prima chestie tensiunea de alimentare pentru core se face de cativa ani de zile din bara de 12V.3,3V e folosit pentru IO-uri daca mai este folosit. http://en.wikipedia.org/wiki/CPU_power_dissipation Uite un link cu disipatiile pentru diferite procesoare. Si crede-ma ca se atinge. O sa iti dau un argument practic.De ce coolere tot cresc ca dimensiuni? La 20W disipati iti ajunge un cooler de P3.Care daca il pui pe un P4 la 3.00GHz ar lua foc daca nu ar fi protectia la temperatura ;). Link spre comentariu
one Postat Iunie 26, 2007 Partajează Postat Iunie 26, 2007 Este posibil sa ma fi inselat, oricum este bine ca am fost corectat.Pe link-ul de mai devreme vad o gramada de procesoare, multe dintre ele inca nu pot fi considerate "batrane" care consuma putin peste 30W, deci nu m-am inselat prea mult.Intr-adevar sunt pe la 65-90W dar majoritatea core duo. Oricum, puterea este la utilizare 100% si nu stiu daca tine cineva procesorul la 100%, iar daca face asta, probabil are nevoie de un procesor mai puternic, caci sigur nu ruleaza bine. Pai prima chestie tensiunea de alimentare pentru core se face de cativa ani de zile din bara de 12V.3,3V e folosit pentru IO-uri daca mai este folosit.Ei asta nu o stiam, omul cat traieste, invata.Totusi , daca scazi consumul a 4 hard-discuri din curentul de 12V ramane mai putina putere decat s-ar fi scos din 5V sau 3.3V.Pe sursa mea de exemplu (400W, impart la 2 sa obtin puterea reala), scrie 12V la 15A (consider real 7.5A), 3.3V 15A (iarasi consider real 7.5A), si 5V la 20A (deci 10A). Este o sursa ieftina, deci zic eu ca am aproximat bine cu 50%. Link spre comentariu
Elef Postat Iunie 27, 2007 Partajează Postat Iunie 27, 2007 Cred ca de la P4 si Athlon exceptand cele mobile majoritatea sunt peste 40W.Chestia cu dual core e ceva mai noua si intre timp au mai schimbat tehnologia asa ca au reusit sa mai scada de la 90-100W sa il tina pe undeva la 60-80W.Consumul a 4 HDD pe bara de 12V inseamna cam 2A.Iar la sursele din ziua de azi se trage puternic pe bara de 12V fiindca de acolo se alimenteaza proc-ul si placa video cei mai mari consumatori din caclulator.Asa ca ramane destula.Nu te baza cu impartitul la 2.In calculator am o sursa KME-450.O chinezarie de 450W.Calculatorul contine un x2 3800+ oc 2,4GHz, un 7900GT oc, 4HDD-uri si restul ram, un sb-live...Si crede-ma ca nu am probleme cu el nici cand e turat.Iar cand e turat consumul trebuie sa se apropie de 300W, deci cam duce sursa ceva.Oricum vezi ce diode redresoare are sursa daca pe bara de 5V are un SBL(MBR)3040 atunci s-ar putea sa duca 30A pe bara de 5V. Link spre comentariu
one Postat Iunie 29, 2007 Partajează Postat Iunie 29, 2007 Oricum vezi ce diode redresoare are sursa daca pe bara de 5V are un SBL(MBR)3040 atunci s-ar putea sa duca 30A pe bara de 5V.Nu cred ca diodele spun puterea, mai ales ca acela este curentul de varf. Poti masura consumul calculatorului pe 220V sa vezi puterea maxima. Eu am masurat o putere consumata intre 90-120W, deci consumul calculatorului meu nu depaseste aceasta putere. Este adevarat ca nu e nici cine stie ce server (1600MHz, placa video integrata, 2optice, 2HDD) dar nici nu imi fac griji ca trebuie sa fac frigider. Link spre comentariu
pyu Postat Iulie 12, 2007 Autor Partajează Postat Iulie 12, 2007 am fost pe la un coleg,care are tot p4 la 3g,si tin sa zic ca ventilatorul d p proc mergea la 4200rpm,o mica turbina...facea mai mult zgomot ca ventilatorul de cameraca sa-l reduci la tacere,(daca nu vrei sa schimbi ansamblul radiator-ventilator d p proc) te duci la magazin si iti iei un cooler de 80(92)mm si unul de 120(92) mm pe cel mai mic il montezi la spatele calculatorului sa evacueze aerul cald de la proc iar pe cel mai mare sa bage aer prin laterala,in dreptul procesoruluioricum demonteaza radiatorul de pe proc,si spala-l(e plin de praf-transferul de caldura e scazut) si schimba-i si pasta termoconductoarezilele trecule,mi s-a restartat calculatorul fiindac aveam un air flow prostdaca si dimineatza la temaperaturi f scazute procul imi sta in 50 grade, la turatia minima a coolerului 2400 rot/min... one eu cred ca sunt mai mult de 20w disipati.... si nu ai vrea sa ai in camera un cooler intel care sa treaza de 4000 rot/min.... si gandeste-te ca asta nu se intampla in jocuri sau aplicatii care cer mult cpu, ci in aplicatii care nu consuma mai mult de 40-50% din el.... nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla daca ar lucra minim o ora la 100%....ce cooler mai bun si silentios imi recomandati?(sa nu treaca de 150 lei) Link spre comentariu
hugo Postat Iulie 12, 2007 Partajează Postat Iulie 12, 2007 Pare cam extrema solutia insa ai incercat sa scoti sursa din unitate(daca iti permit firele)? Link spre comentariu
pyu Postat Iulie 29, 2007 Autor Partajează Postat Iulie 29, 2007 Pare cam extrema solutia insa ai incercat sa scoti sursa din unitate(daca iti permit firele)?nu vad de ce ar trebui sa scot sursa din unitate... pentru ca nu are nici o legatura cu temperatura procesorului Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 29, 2007 Partajează Postat Iulie 29, 2007 Daca problema ta e zgomotul fa asa:1. Ia-ti un cooler Zallman sau Thermaltake2. Cauta o carcasa "silentioasa", cu izolare fonica.sau ia-ti un cooler cu apa.Cooler-ele bazate pe principiul frigiderelor presupun un compresor care face mult zgomot. Link spre comentariu
pyu Postat Iulie 30, 2007 Autor Partajează Postat Iulie 30, 2007 Daca problema ta e zgomotul fa asa:1. Ia-ti un cooler Zallman sau Thermaltake2. Cauta o carcasa "silentioasa", cu izolare fonica.sau ia-ti un cooler cu apa.Cooler-ele bazate pe principiul frigiderelor presupun un compresor care face mult zgomot.asta m-am gandit si eu la un zallman sau thermaltake, sa nu depaseasca 1.5 mil... astept data de 10 sa vina primul salar si imi iau.... Link spre comentariu
George(sb) Postat Iulie 30, 2007 Partajează Postat Iulie 30, 2007 nu procesor care lucreaza la 0 grade zic eu ca e posibil sa nu mai dea acelasi randament ca si unul la 15-30 de grade zic asta nu gandindu-ma ca ingheata motorina :rolleyes: ci uitandu-ma la amplificatoarele audio care incep sa sune bine dupa ce se incing nitel; cel mai bun cooler pentru cine accepta ideea e sa il menti la o viteza mai mica decat ce-a nominala, poate ma ajuta cineva sa fac si eu chestia asta la un P4 din bios nu am reusit, as face-o chiar si daca ar trebui sa ma bag cu ciocanul pe placa de bnaza Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum