pyu Postat Iunie 20, 2007 Partajează Postat Iunie 20, 2007 are cineva vreo idee, se poate face un sistem de racire pentru calculator ceva sa foloseasca principiul unui frigider? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2007 Partajează Postat Iunie 20, 2007 Da. Cauta Element Peltier! Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 20, 2007 Partajează Postat Iunie 20, 2007 pai peltierul si frigideru nu prea seamana ca principiu de functionare.ca sa faci sa functioneze ca figiderul e cam greu de tot de facut amatoricesc. trebuie compresor, trebuie radiatoare, tuburi, conducte, si nu in ultimul rand gaz. cauta pe net, ca sunt sisteme facute pentru calculatoare. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 20, 2007 Partajează Postat Iunie 20, 2007 cel mai usor si asemanator frigiderului ar fi racirea cu apa,ca doar vrei sa-l tii la o temperatura acceptabila,nu la una mai mica decat cea ambientaadica apa preia caldura radiatorului din interiorul calc(proc,nb,gpu,ram,hdd etc) si o duce in afara acestuia unde un radiator o cedeaza mediului ambiente cea mai simpla si ieftina variantainsa daca vrei sa ai 15-20 de grade in calculator poti incerca cu elemente peltier sau cu ce a spus bogdandepinde ce vrei Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iunie 20, 2007 Partajează Postat Iunie 20, 2007 elementele peltier mie nu mi se par o solutie foarte buna. consuma exagerat de mult, ajungi sa consumi pe racire jumatate din cat consuma calculatorul. plus, trebuie apoi evacuata caldura generata de calculator si cea de elementul peltier. mie cea mai fiabila solutie mi se pare racire cu apa. e un agent bun de racire, capacitate caloric mare. pompa silentioasa cu debit mare, apoi pus un radiator mare cu racire cu ventilatoare de diametru mare care abia se inavart.am gasit undeva pe net un astfel de sisem facut, mai multe variante, una avea un radiator din ala de lada frigorifica(sau asemanator) pus deasupra calculatorului si fara ventilator, altul avea un radiator pus pe lateralul carcasei. racirea cu freon e mai complicata. diferenta destul de mare intre puterea consumata de procesor in idle si full load fiind mare ajungi sa racesti prea mult procesorul. daca temperatura scade prea mult, se face condens... apa plus curent in calculator... nu se vrea. deci e mai greu de reglat procesul cum trebuie. problema cu condensul apare si la raciera cu elemente peltier, dar acolo e mult mai simplu de reglat puterea elementului. Link spre comentariu
pyu Postat Iunie 20, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2007 calculatorul e intr=o camera plasata cam la soare... si intre amiaza si ora 11 seara se incalzeste f tare chiar si in idle, imi zjunge la 58-60 grade, iar coolerul la 3700-3800 rotatii ( intel p4 lga 775, 3.2G)...si sincer sa fiu nu m-ar interesa caldura daca nu ar face zgomot... dar ma scoate din minti cateodata...la o turatie de 2400 rotatii (minimul) zgomotul nu este mare, este acceptabil...si de asta m-am gandit la un astfel de sistem de racire. m-am gandit la racire cu apa, dar trebuie un radiator special care vine pe procesor prin care circula apa... si asta mi se pare cam greu de gasit...inca nu stiu cum functioneaza sistemele cu freon, maine dupa examen cred ca am sa am timp sa ma documentez :weedman: 10x Link spre comentariu
Vizitator Vasile Postat Iunie 20, 2007 Partajează Postat Iunie 20, 2007 Ce cauta subiectul asta la automatizari pentru casa ? Link spre comentariu
pyu Postat Iunie 20, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2007 Ce cauta subiectul asta la automatizari pentru casa ?pai calculatorul il tin in casa...:partyman: sorry ca nu am postat unde trebuia Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 20, 2007 Partajează Postat Iunie 20, 2007 pai fii atent,cu apa se raceste fb calculatorulstiu pe cineva acre vinde un sistem de racure cu apa,care a avut o problema-a inlocuit un arc din furtun,si a pus d-ala negalvanizat care a ruginit si...a umplut toata instalatia de rugina,da exista solutie de dizolvat ruginakitul contine un wb(water block) pt procesor,unul pt nb si unul pt gpu,pompa de apa(care merge,da prost,de la rugina) un radiator de 120x120 cu ventilator si...un radiator de aer conditionat :rolleyes: . el tinea sitemul racit pasiv cu acel radiatororicum solutii de racit cu apa se gasesc fara probleme la unele magazine de calc(mai ales cele online)pm daca vrei detaliips:am vazut la cineva un calculator racit cu apa,iar radiatorul consta in elementi de caorifer :smt005 Link spre comentariu
pyu Postat Iunie 20, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2007 sa cumperi un sistem de racire din magazin e cam scump... m-am uitat peste preturi... as vrea sa incerc eu sa-mi fac ceva, daca se poate, daca nu las balta si-mi iau alt cooler mai bun... Link spre comentariu
gaby Postat Iunie 21, 2007 Partajează Postat Iunie 21, 2007 Daca vrei sa iti faci singur sistemul de racire s-ar pute sa te coste mai mult decat in magazin. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 21, 2007 Partajează Postat Iunie 21, 2007 sa cumperi un sistem de racire din magazin e cam scump... m-am uitat peste preturi... as vrea sa incerc eu sa-mi fac ceva, daca se poate, daca nu las balta si-mi iau alt cooler mai bun...mai bine caută ventilatoare cu turaţie mică şi debit de aer mare.şi dacă nu ai puse încă, bagă şi ventilatoare de carcasă.în sfârşit, fii atent unde pui cutia, să poată trage destul aer să poată circula aerul ăla ca lumea...(mă gândeam la "birourile" alea de calculator, la care locaşul destinat unităţii centrale aproape că lichidează orice şansă de ventilare cât de cât decentă...) Link spre comentariu
pyu Postat Iunie 21, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 21, 2007 te asigur carcasa este pusa intr-un loc unde are circulatie destul de buna... nu prea am gasit ceva legat de principiul de functionare al frigiderului... tot ce am gasit este http://pompe-de-caldura.com/funktion-wp.html imi zice cineva care-s partile componente?? este in germana cred si nu inteleg... sau poate are cineva niste linkuri despre modul de functionare... 10x Link spre comentariu
ph3e4r Postat Iunie 21, 2007 Partajează Postat Iunie 21, 2007 Cumpara un cooler de dimensiunea panoului lateral, scapi de panoul respectiv si pui coolerul, daca e la 220 coolerul e mai bine e silentios si cred ca sufla si destul aer.Racirea cu apa nu e f eficienta cel putin in regim DIY. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 21, 2007 Partajează Postat Iunie 21, 2007 Cumpara un cooler de dimensiunea panoului lateral, scapi de panoul respectiv si pui coolerul, daca e la 220 coolerul e mai bine e silentios si cred ca sufla si destul aer.Racirea cu apa nu e f eficienta cel putin in regim DIY.unde gasesti asemenea cooler? ca si eu am avut ideea asta si din lipsa de cooler...oricum am ajustat un pic radiatoarele si deocamdata cea mai calda e sursa chinezeasca Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum