cearda Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 Cum pot face această sursa sa duca 10 A ? Adaug mai multe tranzistoare finale ? Multumesc. http://elektro.zolee.hu/rajz_mutat.php?mutasd=75 Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 Cea mai taraneasca solutie: puneti in locul alor 3 tranzistori BD249 3 buc.2N3055(desigur pe radiator) micsorati rezistoarele de 0,68ohm/2W la 0,22ohm/2W, si gata...puteti scoate chiar si peste 10A. 1 Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 DA?? si ce va disipa cei 450-500W cind la iesire se cer 5V si 10A? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 Ar trebui minim 5 tranzistori 2N3055 în paralel acolo, dar radiatorul trebuie să fie imens oricum fiindcă va disipa mult.... Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 În niciun caz 2N3055 nu poate disipa 100W indiferent de radiator . Ar trebui probabil minimum 8-10 bucăți . Asta dacă vrem ca sursa să chiar facă ceea ce cu mândrie postăm pe Forum . Dacă ne mulțumim să aprindă becul și apoi să postulăm ”cât scoate ”, e OK și cu un singur tranzistor. Link spre comentariu
Mark S Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 A ramas o nostalgie de inteles ptr batranul si celebrul 2N3055, dar nu se mai merita decat daca detineti mai multi si vreti sa le gasiti o utilitate. Exista acum tranzistori moderni, la preturi foarte mici care fac treaba muuuult mai buna decat 2N3055... 2 Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 Nu-i chiar asa,capsula TO-3 are cea mai mare supr. de contact dintre trz. uzuali. Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 DA?? si ce va disipa cei 450-500W cind la iesire se cer 5V si 10A? Dupa parerea mea ,niciodata nu va fi cazul de functionare pe timp nelimitat in aceste conditii....un radiator cu o suprafata decenta,adica 300-400cm2, poate rezista 20-30 minute sub acest regim...iar utilizatorul ,va tine cont ca,in regim de curenti mari si tensiuni mici,timpul de utilizare se reduce drastic! Pe ce ma bazez in afirmatiile de mai sus....o sursa ,la modul general, este folosita pentru teste!...din acest motiv exista aceasta plaja mare de variatie a curentului si tensiunii...cum,de asemenea, nu folosesti o sursa cu astfel de specificatii pentru alimentarea permanenta a unui montaj oarecare...ar fi cu totul contraproductiv!...pentru alimentarea permanenta se foloseste un alimentator dedicat montajului respectiv...asa ca,repet,cativa finali in paralel (4-5) ,montati pe un radiator decent (cel putin 300cmp) va face fata cu brio solicitarilor normale...spor! Link spre comentariu
adydep Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 Trebuie inlocuit si tranzistorul care ataca baza finalilor cu ceva mai tare,ex BD239: Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 (editat) Dupa parerea mea ,niciodata nu va fi cazul de functionare pe timp nelimitat in aceste conditii....un radiator cu o suprafata decenta,adica 300-400cm2, poate rezista 20-30 minute sub acest regim...iar utilizatorul ,va tine cont ca,in regim de curenti mari si tensiuni mici,timpul de utilizare se reduce drastic! Pe ce ma bazez in afirmatiile de mai sus....o sursa ,la modul general, este folosita pentru teste!...din acest motiv exista aceasta plaja mare de variatie a curentului si tensiunii...cum,de asemenea, nu folosesti o sursa cu astfel de specificatii pentru alimentarea permanenta a unui montaj oarecare...ar fi cu totul contraproductiv!...pentru alimentarea permanenta se foloseste un alimentator dedicat montajului respectiv...asa ca,repet,cativa finali in paralel (4-5) ,montati pe un radiator decent (cel putin 300cmp) va face fata cu brio solicitarilor normale...spor! Un radiator de 300-400cm2 are 2°C/W - dacă măsurăm la fel suprafața ! Nici nu se pune problema să reziste pe timp lung la mai mult de 50W ! Pe timp scurt, un radiator de care zici are mai puțin de 200g. Asta înseamnă că la 350W de care vorbim se va încălzi cu circa 5°C/secundă ! . Deci, despre ce vorbim ? Și, încă ceva . Vorbim de surse ”de laborator” , eu cel puțin așa am înțeles . Dacă am greșit și vorbim de surse la care pui din când în când degetul pe radiator să vezi dacă e fierbinte , vă rog să mă iertați ! Scuze, nu vrea să fiu ironic , dar asta e ! Editat Februarie 14, 2018 de UDAR Link spre comentariu
validae Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 Pentru comparație doar, am montat recent la serviciu o plăcuță cu leduri dintr-un bec defect pe un radiator de procesor din aluminiu, cu o suprafață totală estimată la minim 150cm2 dar practic are mult mai mult.La un consum real (măsurat) de 16W, nu durează mai mult de 5 minute să se încălzească la o temperatură de circa 50*C cam cât poți ține mâna pe el. Dar aici vorbim de o disipare a unei puteri de 450W.... Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 Cred ca m-am exprimat eu gresit....ma gandeam la asa ceva: ...nu am calculat nimic,doar am apreciat functie de niste teste facute de mine mai demult...am specificat mai sus cum vad eu modul de exploatare al unei surse...dar,e doar parerea mea!...scuze pentru eroare si dezinformare!...spor! Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 Radiatorul ăla are vreo 2000cm2 ! Se ia toată suprafața care contribuie la convecție - în cazul de față pentru aripioare se iau ambele fețe . Nu același lucru e valabil pentru radiație dar de obicei puterea disipată prin radiație e sensibil mai mică decât cea disipată prin convecție . Link spre comentariu
sesebe Postat Februarie 14, 2018 Partajează Postat Februarie 14, 2018 Cind oare o sa intelegeti ca sursele liniare sint pt curenti mici si zgomot mic - pt chestii de finete iar pt curenti mari s-au inventat SMPS-urile? 1 Link spre comentariu
QQme Postat Februarie 15, 2018 Partajează Postat Februarie 15, 2018 Am folosit rad.lui Flomar, este f.slab datorita orientarii orizontale am fost nevoit sa pun un cooler. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum