Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Plan de resuscitare al amplifului cu LM3886


Blacksmith

Postări Recomandate

Dupa cum probabil stiti unii dintre voi, mai vechi pe forum, am facut un amplif complet acu ceva timp cu LM3886. L-am dus la bun sfarsit, se aude perfect, zgomot zero, dar... are o mica problema: se aude in boxe un pacanit cand pornesc/opresc diverse aparate prin casa, inclusiv becurile. As vrea totusi sa-i mai dau o sansa, sa incerc sa rezolv problema, ca altfel il dezmembrez si il vand pe piese. E pacat de cat am muncit la el sa il tin aruncat din cauza asta.

 

Schema electrica este aici: https://s20.postimg.org/kt6mmuvrx/Schema.jpg

Schema de cablare aici: https://s20.postimg.org/avvltsggd/Schema_cablare.jpg

Pozele cu el sint aici: https://electronulametit.000webhostapp.com/lm3886.html

Iar aici topicul in care a fost creat: https://www.elforum.info/topic/98352-low-power-lm3886/

 

Eu banuiesc ca ar putea fi din 2 cauze:

1. Transformator prost. I-am pus un rahat de transformator dintr-un amplificator d-ala vechi romanesc dinaintea erei noastre. Poate e facut aiurea si trec gunoaiele din retea prin el ca prin branza.

2. Legaturile electrice sint facute prost. Posibil vreo bucla de masa. Poate va uitati pe schema de cablare si imi spuneti si mie daca e ok. Si daca nu, cum ar trebui facute.

 

Multumesc !

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Orgasmo, am incercat si cu filtrul EMI dar pentru ala trebuie sa ai impamantare buna. Si nu imi place sa depinda functionarea amplifului de impamantare.

 

Vad ca a scris si Victor ceva dar nu vad ce, pentru ca am setat sa nu mai imi arate postarile lui. Dar vreu sa spun un singur lucru: nu ma intereseaza absolut nimic din ce scrie Victor (chiar daca mi-ar da si rezolvarea) si vreau sa-l rog sa nu mai scrie degaba ca oricum nu citesc. Am spus asta ca sa stie toata lumea si e ultima data cand o mai spun.

Link spre comentariu

Ok, e primul lucru pe care o sa-l fac dupa ce il desfac.

 

Intre timp am mai observat ceva. Cand inchid intrerupatorul becului si aprin becul, nu face nimic. Baga pacanit doar atunci cand sting becul.

Link spre comentariu

Pune un C de 470nF/275Vca in paralel pe fiecare secundar al trafului, poti incerca unul si in primar.

 

L-am desfacut si.... surpriza: are deja conzii aia acolo. :)

 

Alta chestie pe care am mai facut-o a fost sa-mi repar impamantarea. Am incercat si cu impamantare si... degeaba. Tot pacane.

Dudi: 220pF între IN+ şi IN-, direct pe cracii LM-ului.

 

Are deja. Nu ai vazut schema din primul post ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

" L-am dus la bun sfarsit, se aude perfect, zgomot zero, dar... are o mica problema: se aude in boxe un pacanit cand pornesc/opresc diverse aparate prin casa, inclusiv becurile "

 

L-ati incercat si in alta casa? Descrierea dvs se potriveste unei instalatii interioare a casei prost facuta, sau a unei prize defecte.

Link spre comentariu

Ufff, acum realiuzez ca nimeni n-a citit integral simptomele...Nici macar eu, ma gandisem la o cadere scurta a becurilor, ca si cum ar pica un pic tensiunea retelei.

simptomele descrise sunt absolut normale, acel pacanit vine de la micul soc de tensiune al unui contact imperfect. Un amplif audio il simte.

Link spre comentariu

Sesebe,

- Cu potentiometrul dat la minim face acelasi pacanit ca si cu el dat la volum normal. Deci n-are treaba cu potentiometrul.

- Cu cablurile de semnal deconectate (din spatele cutiei amplifului), pacanitul se atenueaza foarte mult. Se mai aude doar putin.

- Cu cu cablurile de semnal scoase de pe placa modulului si pus in loc un jumper (deci scurt pe intrare).... pacanitul nu se mai aude absolut deloc !

 

Ce concluzie trag eu de aici e ca legaturile in amplif nu sint facute cum trebuie...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări