Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificatoare audio clasele D+++ o porcarie? Un esec al tehnicii?


Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

 

Sunt asa suparat din urmatorul motiv:

 

Am vrut sa cumpar, pentru un dormitor de la casa mea de la tara, un minisistem 2+1, de putere mica spre medie pe care sa il pot folosi in principal ca sa imi amplifice un aparat de radio multiband Sony ICF-SW11, care este si stereo (ascult mult la radio, inclusiv pe unde scurte). Pe plan secundar sa imi amplifice un MP3 player. Bun, am fost la cumparaturi si m-am orientat spre un sistem Genius SW 2.1, la pretul de 100 ron. Ajuns acasa, l-am pus in functiune intai la MP3 player, unde s-a auzit perfect. Cand insa l-am conectat la radio, a inceput sa faca ca toti dracii, sa aibe un brum infernal cu tot felul de zgomote parazite, cu exceptia FM, unde se aude cat de cat. Am probat radioul la o combina Sony, pe AUXILIAR, si se aude perfect pe MW/SW. Initial m-am gandit ca boxele Genius sunt defecte, dar apoi mi-am amintit ca am intalnit fix aceeasi problema la o mini boxa Nokia, care, la MP3/mobil se aude perfect, insa conectata la radio, pe FM se aude cat de cat, insa pe MW/SW se aud doar paraziti puternici. Cautand atunci pe NET, am descoperit ca exista si amplificatoare in comutatie, neliniare, care cica au mega-avantaje. Cand am vazut cum fac boxele astea, m-am gandit imediat ca e ceva in comutatie prin ele, asa ca m-am dus frumos si am cerut banii inapoi. Cel care mi-a returnat banii, a facut receptia la returnare, probandu-l cu un smartphone si s-a mirat de ce il dau inapoi. I-am sups de ce si a zis ca sunt un caz rar, ca lumea le cumpara pentru calculator/telefon/mp3 player, nu pentru aparate de radio. Intrebare: chiar sunt bune de ceva amplificatoarele astea in comutatie? Credeam ca un amplificator trebuie sa amplifice orice semnal, indiferent ca e radio, MP3, etc, nu doar unele aparate. Altfel nu vad la ce ar mai fi bune! Care este solutia? Sa ma orientez spre modele vechi, second-hand?

Va multumesc!

post-188860-0-05347900-1518428907_thumb.jpg

post-188860-0-75854500-1518429008_thumb.jpg

post-188860-0-83066100-1518429021_thumb.jpg

Link spre comentariu

Problema este ca amplificatorul emite clandestin in radiofrecventa. Nu are filtre RF eficace pe alimentare, intrare si iesire. Pe FM se aude mai bine pentru ca receptorul FM este mai putin sensibil la paraziti, Are limitator de amplitudine in frecventa intermediara.

Link spre comentariu

Am inteles, d-l Puriu. Am avut aceeasi problema de paraziti, de data asta cu un alimentator in comutatie Sony de 4,5V. Cand l-am pus la aparatul radio, nu am auzit decat paraziti. La CD-ul player portabil se aude perfect, fara paraziti (am constatat ca ''batranul'' alimentator in trepte Tehnoton ATV-2 , cu tranzistor si dioda Zenner este excelent pentru aparatele de radio, in ciuda vechimii). Insa nu stiam ca exista si amplificatoare din astea in comutatie, complet inutile pentru mine. Ce concluzie sa trag? Ca ce e ultra-modern nu e neaparat si cea mai buna solutie?

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Sunt bune amplificatoarele clasa D pentru cei care nu ascultă radio, au și ele avantajele lor. Sunt puternice la dimensiuni mici, au randament foarte ridicat și sunt relativ ieftine. Pentru cei care vor să asculte radio fără probleme, există amplificatoarele clasice, în clasa AB. Mai moderne sau mai vechi, după preferințe....Alea nu perturbă absolut nimic în domeniul radio...dar vedeți că mai pot exista și alte surse ,,domestice,, de paraziți radio în afară de amplificatoarele clasa D, paraziți mai generează și becurile economice, cele cu leduri.Asta pentru cazul că vă mai confruntați cu așa ceva dar nu le găsiți sursa...

Link spre comentariu

Pentru d-l Spitfire: puteti fi mai explicit?


Multumesc, d-l Validae! Era zi cand am facut proba. Nu era nici un bec aprins si nu aveam nimic in prize, nici incarcator, nimic, nici macar WiFi-ul nu era pornit. la combina Sony a mers foarte bine, combina foarte aproape de locul unde am probat boxa. La combina nu s-a auzit nici un parazit, deci sursa problemei era sistemul audio insusi. Problema cea mai serioasa este ca nu iti poti da seama, atunci cand cumperi asa ceva, ce clasa are amplificatorul. pe ambalaj nu scrie.

Link spre comentariu

Am să răspund eu în locul colegului Spitfire. ,,Cocalarii,, preferă de obicei muzica (proastă) dată la maxim, indiferent de calitatea redării sunetului, iar MP3 e practic un compromis din punct de vedere al calității, în timp ce amplificatoarele în clasa D le oferă putere din plin. Să nu spuneți că nu știți ce e un cocalar.....îi auziți pe stradă cum le bubuie în boxe manelele.

Link spre comentariu

Asta așa e, dar alimentatoare în comutație la amplificatoare clasa AB nu prea găsești decât la amplificatoarele auto sau cele artizanale.La mai toate chinezăriile am văzut alimentatoare cu traf, acum că folosesc masiv aluminiul în loc de cupru, nu mai e chiar așa scump să faci un traf...

Link spre comentariu
Cauta si ei solutii:


Abstract:

A 3-W audio class-D amplifier compatible with AM/FM radio while requiring minimal external filtering is presented. The amplifier uses driver slew rate control to reduce electromagnetic interference (EMI) in the FM band and digital modulation to spread the PWM common-mode signal and place a null at the tuned AM channel. Two original feedback techniques are employed to linearize the H-bridge. One cancels signal-dependent propagation delays in the H-bridge to improve harmonic distortion and eliminate high-frequency noise folding into the audio band. The second technique boosts the power supply rejection ratio to simplify and reduce the cost of supply filters. The amplifier system, implemented in a standard 110-nm CMOS process, operates with a supply voltage ranging from 2.7 to 6.6 V and achieves an SNR of 95 dB and 85% efficiency.
Link spre comentariu

La radio in modulatie de amplitudine,UL,UMUS,nu ai ce cauta cu sursa in comutatie sau amplif in clasa D.

 

 

Asta așa e, dar alimentatoare în comutație la amplificatoare clasa AB nu prea găsești decât la amplificatoarele auto sau cele artizanale.La mai toate chinezăriile am văzut alimentatoare cu traf, acum că folosesc masiv aluminiul în loc de cupru, nu mai e chiar așa scump să faci un traf...

Am vazut sursa in comutatie,la tv portabile alb/negru,modelele astea mai noi, care aveau si radio AM/FM.Pe AM suieratura generala.

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Va multumesc tuturor! Am mai invatat ceva azi! Singura problema e ca, pe viitor, singura metoda de depistare a clasei de amplificator ramane proba la domiciliu (aia de la magazin o sa zica ca locul lor este ecranat si de aia nu se aude), in conditii de inlaturare a oricaror surse suplimentare de paraziti. Altfel nu vad cum pot sa recunosc doar pe baza ambalajului clasa din care face parte. Asta e, oi fi eu mai ''retro'' (desi nu-s chiar batran), acum mai toata lumea este ''calare '' pe MP3/smartphone/tableta, nu ca mine, cu timpanul la Radio China International pe unde scurte sau la RR Actualitati. Deh, gusturile nu se discuta, nu?

O zi buna tuturor!

Editat de Kostas1
Link spre comentariu

Va multumesc tuturor! Am mai invatat ceva azi! Singura problema e ca, pe viitor, singura metoda de depistare a clasei de amplificator ramane proba la domiciliu, in conditii de inlaturare a oricaror surse suplimentare de paraziti. Altfel nu vad cum pot sa recunosc doar pe baza ambalajului clasa din care face parte. Asta e, oi fi eu mai ''retro'' (desi nu-s chiar batran), acum mai toata lumea este ''calare '' pe MP3/smartphone/tableta, nu ca mine, cu timpanul la Radio China International pe unde scurte sau la RR Actualitati. Deh, gusturile nu se discuta, nu?

O zi buna tuturor!

Cu un radio de buzunar ,pe unde medii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări