Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiector pentru atelier (care sa permita filmare fara pretentii)

Damage

Postări Recomandate

Ce spui era evident - insa chiar daca il inclini nu va ajunge cu radiatorul orizontal si sa lumineze in jos.

Cand il inclini o sa-i diminuezi capacitatea de racire, dar cu atat mai putin cu cat aripioarele sunt mai lungi.

Radiatorul pus de tine (poza a doua) trebuie sa stea cu axa lunga vertical, daca il rotesti la 90 grade cum ar fi "firesc" ajungi in pozitie profund dezavantajoasa, cu aripioarele orizontale si ai eficienta racirii sub jumatate - vezi ca in poza de langa (a treia), radiatorul respectiv care are bracketul de fixare, are aripioarele orientate perpendicular pe axul lung (deci nu longitudinal) asa ca este orientarea corecta.

Oricum fixarea care sa permita orientarea fie o recuperezi de la ceva dotat cu asa ceva, fie trebuie s-o bricolezi integral sa nu te astepti sa o gasesti special facuta pentru radiatorul tau.

Radiatoarele cu ace sunt cele mai bune pentru aplicatia ta, dar unul care sa faca fata te costa relativ mult, cred ca peste 50 lei, nu cred sa merite pentru ca ai alternative.

(de genul decat 1 COB + 1 radiator cu ace = 80 lei poti sa iei 2 COBuri si 2 radiatoare cum spuneam eu, iesi mai ieftin si in felul asta ai numai 12:2 = 6W, deci COBul se va lafai pe un radiator mult supradimensionat, nici nu mai conteaza daca il pui in pozitie dezavantajoasa, tot face fata)

Daca ai spatiu poti monta pe un singur radiator cate COBuri doresti.

Insa in cazul tau preferi sa ai ungiuri diferite de iluminare, deci ar fi mai bune mai multe corpuri.

In plus COBurile trebuie sa le pui uniform distribuite si cat mai distantate unul de altul, asta este evident.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Damage

12

• Dxxx

11

• sesebe

6

• one

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Daca te uiti bine la radiatorul pe care-l folosesc eu, se poate crea destul de usor un sistem de fixare (preferabil ceva gen cu nuca) pt ca exista deja 4 suruburi de fixare (gaurile in radiator se vad) si ai putea folosi cite un singur COB pe fiecare radiator si sa obtii in final 4 proiectoare pe care le poti cupla cite doua (pe aceeasi sursa reglabila) dar cu posibilitati de reglare a pozitiei pe fiecare in parte.

aRN7eET.jpg

Editat de sesebe
Link spre comentariu

4 preiectoare ies din discutie. Imi trebuiesc 2 proiectoare fiecare cu cate 4000lm sau pe acolo.

@sesebe - radiatorul tau arata bine, dar este scump. Se preteaza la lucrari pentru casa, cum este proiectul la care lucrezi tu.

@Dxxx - cu radiatorul recomandat de tine, asa ar arata un proiector cu 2 coburi fiecare la 12W si aproximativ 300lm

post-248475-0-11259500-1518187636_thumb.png

Link spre comentariu

Ii pui înapoi ventilatorul la radiator și atunci te poți duce cu un COB de 57W pina pe la 40-45W ca să ai 4000 lumeni.

Ventilarorul are turație mica și este foarte silențios.

Link spre comentariu

Da, si asta este o solutie buna. Doar ca se complica treaba cu alimentarea ventilatorului. Banuiesc ca are nevoie de 12V , trebuie alimentare si pentru el. De silentiozitate la mine nu este cazul.

Link spre comentariu

O rezistenta in serie cu ventilatorul pt alimentare direct din 3x V poate fi suficienta......... sau daca alimentezi ambele proiectoare cu aceeasi sursa de curent (dar nu neaparat) poti sa legi in serie ventilatoarele si rezistenta devine mult mai mica.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Daca mergi pe ventilatie fortata, atunci devine imun la pozitionare, are circulatia aerului asigurata oricum.

Poti sa "furi" curent din alimentarea COBului cu un convertor tip buck.

In cazul ca mergi pe asa ceva eu ti-as recomanda chiar un cooler mai modest:

https://www.tehnoelectric.ro/produse/08_251_ventilator_pc

Si pentru ca ai avea racire capabila as reveni la COBul propus de tine:

https://www.tme.eu/ro/details/pack-57fnl-ec8n/diode-led-de-putere-albe-cob/prolight-opto/

pus la 700mA / 25W / 4000lm

Plus o sursa care sa le duca pe ambele proiectoare, deci peste 50W - dar poate ar merita ca de economia facuta la COB/radiator sa pui o sursa cu dimming sau putere comutabila.

Vezi ca exista solutii multiple, si defapt nu exista una buna si restul rele, exista diverse solutii cu calitati si defecte.

Link spre comentariu

Domnilor, intradevar solutii sunt.

Varianta cu un singur cob cu racire fortata nu este rea. Totusi sa cumpar un radiator din alta parte ma costa mai mult transportul decat radiatorul. Am nevoie sa cumpar toate din acelasi loc. Pe de alta parte mai am nevoie si de un convertor tip buk.

Mi-ati dat de gandit.

L.E- daca merg pe varianta cu un singur led cred ca as avea nevoie si de un reflector pe led. Dar un reflector cu unghi mare , un 90 grade probabil.

Editat de Damage
Link spre comentariu

Pai daca ai pretentii, trebuie sa renunti...

Insa, cu putin efort poti gasi solutii care sa fie acceptabile:

- orice radiator CPU desktop cu ventilatie face fata, fa rost de doua recuperate si vor fi ieftine, gasesti pe la colegii de pe forum, aveam si eu pe undeva

- COB il poti cumpara mai ieftin cu group-buy sau daca timpul preseaza il iei de la furnizor direct, dar platesti transportul

- vezi ca modulul buck trebuie sa fie de inalta tensiune cel mai bine, oricum trebuie sa reziste la 40V. Cred ca gasesti la colegii care se ocupa de comert

- sursa poti sa iei impreuna cu COBurile

- reflector se gaseste, insa poti sa pui si o simpla lentila daca vrei ceva mai compact

Unele repere le poti lua de la colegi, cine se ocupa are unele repere in plus, unele le gasesti si la mine - vorbim pe PM.

Link spre comentariu

Problema reflectorului este complicata la nivel de amator.

In cazul asta trebuie o incinta de fixare a reflectorului si un ecran transparent de iesire din sticla sau PMMA.

Doar la lampile care "bat" in jos poti sa lipesti de COB un reflector chiar si mare, pentru ca acolo nu le atinge nimeni si nu au nevoie de ecran, ca nu intra praful in sus.

De aceea ziceam ca este mai simplu sa lipesti pe COB o lentila, care il protejeaza si mecanic si de praf.

Unghiul de deschidere al fasciculului il reglezi din distanta dintre lentila si COB, cu niste distantiere.

Iese foarte compact.

Evident insa ca eficienta este mai proasta ca un reflector si ca poate produce aberatii cromatice in special in periferie.

Link spre comentariu

M-am mai gandit la proiectorul meu. Tinand cont ca vreau sa acopar o zona destul de larga undeva pe la 3mp, nu cumva este mai bine sa pun mai multe coburi pe o suprafata mai mare decat un singur cob, chiar daca ambele variante ar avea acelasi numar de lumeni ?

post-248475-0-20195500-1518345894_thumb.jpg

Editat de Damage
Link spre comentariu

Pai sa pui mai multe COBuri decat unul este binevenit pentru racire in primul rand.

Daca te si avantajeaza emisia multipunct - cu atat mai mult.

In plus este benefic si la bani - radiatoare pentru puteri mai mici, chiar daca sunt mai multe tot costa mai putin decat ceva performant.

Deci eu vad numai avantaje , cu exceptia faptului ca este mai multa munca.

Am facut niste teste minimale cu lentila versus reflector - pentru ca eram si eu interesat de problema.

- reflectorul este mai bun ca randament si optic. Vorbesc de reflectoare speciale, multifatetate.

- lentila prezinta aberatii cormatice moderate, dar numai periferic. In majoritatea cazurilor asta nu are mare importanta. Am folosit lentile din plexiglass (PMMA) de diametru 24 si 45mm.

- lentila trebuie sa aiba diametru superior zonei emisive din COB, dar nu am remacat nici un castig la lentila de diametru mare.

- reflectorul genera o intensitate maxima in centru, care descrestea progresiv spre margini. Lentilele generau o zona centrala mult mai omogena ca luminozitate, pe o suprafata relativ mai mare.

- lentilele ofera un anumit unghi de radiatie cand sunt lipite practic de COB, iar in pozitia lipita au pierderi minime, evident.

Daca indepartam lentila de COB unghiul de radiatie se micsoreaza - insa recomandarea ar ramane pentru montarea "lipita".

Concluziile mele:

- pentru instalatii folosibile stationar si timp indelungat de folosire prefer reflectoarele. Dezavantajul major este ca reflectorul trebuie protejat si fixat periferic. Mai mult, pentru a nu intra praf necesita si obturare cu un ecran transparent a deschiderii. Ecranul respectiv tinde sa fie greu si complica si mai mult sustinerea.

- pentru utilizare ocazionala, dar in special pentru aplicatii mobile sau in medii dure lentilele sunt net avantajoase. Pot fi fixate prin lipire si nu mai necesita alta sustinere, iar ele insele vor proteja COBul.

Link spre comentariu

Cat dureaza aceste sedinte de filmare ? Are sens concentrarea pe aceste cob-uri ? De ce v-ati fixat pe cob-uri ? Economia energetica ? Pretul ?

Cel mai bine ar fi sa va inspirati de la aparatura profesionala, pe care ori o achizitionati ori o reproduceti dar fara utilizarea de materiale improvizate gen folii de la LCD-uri.

Cautati pe internet "softbox" sau "light tent", becurile sunt cea mai mica problema. Cu 2 reflectoare si iluminare directa vor fi umbre si nu are cum sa iasa bine fotografia indiferent de cob-ul folosit. Mi se pare ca va consumati energia studiind radiatoare de led-uri in loc sa va concentrati pe difuzia luminii. Luati becuri cu incandescenta de calitate, de pe internet sau daca mai exista pe undeva magazine specializate pentru foto.

Altfel, lampile led pentru fotografi sunt destul de scumpe, cam peste 100€ una. Poate gresesc...

Editat de one
Link spre comentariu
Vizitator Seven77

Ce economie? Unii consuma curent cu statul pe forum de cateva ori economia facuta din diferenta dintre un becoled si un bec clasic cu filament... Pentru fotografie, filmare am vazut si avut ceva lampi...Cu 1-2 halogene de 6V/10W si cu led de 10W. Nici pomeneala de mii de lm. Stage&studio lighting deja e altceva-acolo nu se fac poze cu telefonul...Inclusiv lampi video Sony n-au mii de lm pe leduri; se bazeaza pe sensibilitatea senzorului...

Link spre comentariu

Probabil ca ati avea pe undeva dreptate daca proiectoarele ar fi folosite exclusiv la fotografiat.

Din cate inteleg eu insa sunt destinate pentru ce este scris in titlu: filmare ocazionala - partea cu filmarea fiind doar o parte a aplicatiei, in rest functionand pentru iluminat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări