Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiector pentru atelier (care sa permita filmare fara pretentii)


Damage

Postări Recomandate

Salut,

 

As dori o recomandare de leduri + radiatoare pentru un proiector cu lumina alb rece 5000-5700K si 4000lm. Ideal ar fi sa ma incadrez in dimensiunile: lungime 400mm si latime-200mm. Alimentarea o sa fie doar la retea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Damage

    12

  • Dxxx

    11

  • sesebe

    6

  • one

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sunt numeroase posibilitati, in functie de ce anume doresti si de buget.

O mare parte insa reprezinta si solutia mecanica - defapt de acolo as porni - depinde daca pui oglinda concava, daca ai un ecran se sticla de protectie, daca ai deja o carcasa la care te gandesti si cum anume se va potrivi in ea partea optica si radiatorul.

 

Asa teoretic ti-as recoamda o sursa de 700mA cu 4 COBuri LTPL-M03622ZS40-T0 (sunt de 4000K, ca astea sunt pe stoc, cele de 5000k lipsesc) ceea ce ar da cam 4000lm.

 

Se poate si cu COBuri de la Prolight, la ei gasesti de 5000K.

Ai putea cu un singur COB - https://www.tme.eu/ro/details/pacd-40fwl-bcgp/diode-led-de-putere-albe-cob/prolight-opto/ dar va fi dificila racirea.

 

Solutia cea mai ieftina ar fi cu doua bucati de https://www.tme.eu/ro/details/pacc-18fwl-bc8p/diode-led-de-putere-albe-cob/prolight-opto/

Daca ai o sursa cu curent variabil din asa ceva poti obtine si flux dublu - de genul unui boost pentru timp scurt daca racirea este dimensionata pentru 4000lm.

Link spre comentariu

Proiectorul o sa fie folosit in interior pentru a ajuta la fotografie si filmat. Nu este vorba de chestii profesionale....Practic trebuie sa ilumineze o zona de 2-3mp. Nu cred ca este nevoie de oglinzi in acest caz.. Totusi fiind destul de puternic cred ca ar fi bine sa aibe dispersor pentru protectia ochilor. Daca reusesc sa il pastrez in dimensiunile de mai sus, am niste folii de dispersie de la display de laptop. Ar fi OK varianta cu 4 coburi. Nu stiu ce sa zic de temperatura de culoare, cred ca ar fi mai bine sa fie mai mare de 4000K. Imaginile filmate/fotografiate o sa fie din lemn.

Link spre comentariu

Vazi ca pe topicul cu divagatii despre LED-uri sint citeva filmulete pe la sfirsit si explica in unele dintre ele cerintele iluminarii cu LED-uri pt fotografie / filmat.
Ar fi bine sa le vizualizezi.

 

edit: mai precis aici.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

M-am uitat un pic la ele. Stiam despre CRI. Ideal ar fi sa gasesc leduri cu un CRI mai mare de 80. Dar dupa cum spuneam, nu am nevoie de fotografii/video profesionale, Vreau sa filmez/pozez cate ceva in timp ce lucrez..

Link spre comentariu

La filmat iti trebuie intr-adevar 5000K si CRI cat mai mare. M-as uita cu atentie si la R9, evident cat mai mare.

 

Acum este de presupus ca fotografia/filmarea vor fi digitale, deci exista posibilitatea de "white ballance" ceea ce face ca sa poti folosi si surse de 3000K.

Adica mai curand as accepta 3000K dar cuplati cu CRI si R9 mare / decat 5000K cu CRI mic si R9 incert.

 

Vezi ca lumina LED este cam dura daca vine direct - in mod sigur iti trebuie dispersoare, probabil cele de tip umbrela ar fi o idee buna, pentru ca o folie pusa aproape de COB nu aduce mare ameliorare.

Nu pentru protectia ochilor, in nici un caz, ci pentru expresivitatea iluminarii... alta chestie.

 

Si o alta idee - poate nu e rau ca sa cheltuiesti banii pe doua reflectoare de 2000lm decat pe unul de 4000lm, aduce mult mai multe beneficii pentru fotografie, vorbesc de spatialitatea luminii.

 

Nu ai zis nimic despre incinta.

Oglinzile iti "recupereaza" din lumina pierduta, care s-ar duce in directii inutile. Daca dimensiunea unghiulara a subiectului este mica poti face minuni cu un sistem de focalizare, poti obtine rezultate similare cu proiectoare de zeci de ori mai puernice... cum este cazul fotografierii macro.

Link spre comentariu

Fotografia si filmatul sunt intradevar digitale. Dar mai subliniez inca o data, nu fac sedinte foto/video profesionale. De aici rezulta ca nici aparatura cu care o sa filmez nu este profesionala. De ex filmez cu un aparat foto care intradevar are si control manual dar si cu un telefon care nu are nici un control manual. Am facut un clip pentru exemplificare. Clipul facut cu aparatul foto este cu ISO400,25fps si temperatura 4000K. Se vede ca sufera din cauza lipsei de lumina. Filmarea realizata cu telefonul pot spune doar ca are 14fps. Nu pot face nici o setare manuala pentru filmat. Degeaba este clipul mai luminos, cand orice este in miscare se vede ca naiba. Daca am mai multa lumina si cu telefonul ies filmarile bune.

Concluzia am nevoie de lumina artificiala.

 

Subliniez inca o data, ca nu fac macrouri, nu fac portrete comerciale, etc. Din filmare se vede si incinta in care o sa filmez.

https://youtu.be/-vrtX4qCLWs

 

Intradevar vroiam sa fac doua proiectoare dar nu avea rost sa scriu ca vreau doua. In continuare ramane cerinta 4000lm/proiector cu un indice de culoare de preferabil mai mare de 80 iar la temperatura de culoare ...nu sunt sigur. Ledurile actuale au 4000K.

 

 

Link spre comentariu

Pai sa sti ca este mai simplu ca racire sa ai mai multe COBuri, deci poti sa faci o caseta cu sursa de alimentare si sa ai fire pana la doua proiectoare.

Sau ai o unitate principala sursa + proiector si separat, conactata pe un fir la alimentare inca un proiector secundar, care isi ia alimenatrea din unitatea mama.

 

Daca faci asa ceva, adica a doua solutie, se preteaza foarte bine o sursa care sa poata da la iesire curent reglabil (dimming sau in trepte comutabile).

Adica sa zicem sa poti selecta 700mA cand folosesti ambele proiectoare, dar sa selectezi numai 350mA atunci cand nu conectezi si reflectorul secundar.

 

Eu ti-as recomanda deci sa folosesti 4 COBuri (in doua incinte) de tipul:

https://www.tme.eu/ro/details/pack-35fnl-ec5n/diode-led-de-putere-albe-cob/prolight-opto/

Nu m-as duce pentru un singur COB la mai mult de 12W - 1500lm, dar mai putin este cu atat mai bine.

 

Daca pleci de la asa ceva ramane de vazut incinta / radiator / alimentare.

Poate facem group-buy pentru COBuri...

Link spre comentariu

In nici un caz radiatoarele de mai sus.

 

O lustra lumineaza de sus in jos si ii trebuie respectivele radiatoare, care in pozitia corecta pentru convectie pot sa dea lumina in sus sau in jos.

 

Tu insa faci proiector, care trebuie sa lumineze stanga-dreapta ca sa ma exprim pe inteles, deci radiatorul trebuie sa stea vertical in pozitia de lucru, nu culcat.

Merg radiatoare similare cu cele din amplificatoare sau surse de tensiune, care stau in respectiva pozitie.

 

Daca duci COBul la 12W ar fi sigur (cu rezerve mari, adica) un radiator de 2K/W pentru fiecare COB.

La o cautare rapida uite cel mai ieftin gasit, zice 2,3K/W, inca cu rezerve.

https://www.tme.eu/ro/details/rad-a5723_50-al/radiatoare/stonecold/

Link spre comentariu

Exact COB de ala mi-am luat eu și da o lumina foarte plăcută, poate puțin cam calda comparativ cu cea de 12000K pe care o am la servici, dar acasă comparativ cu neoanele Philips 840 lumina este mult mai plăcută.

Radiatorul recomandat de mine răcește cum trebuie pina în 15-20W în orice poziție l-ai pune.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Este de bun-simt, si ce am citit da valori de 2-3, pentru atenuarea capacitatii de racire a unui radiator, cand este pus in pozitia incorecta (adica mai ai numai 33-50% din capacitatea de racire).

Convectia are maxim efect de pompare cand deplasarea se face de jos in sus, deci aripioarele permit o asfel de circulatie, cel mai defavorabil caz ar fi cu aripile orizontale.

Totul depinde mult de geometria aripioarelor.

Spre exemplu la sursele LED orientabile, unde capul poate sa ia pozitii variate se folosesc radiatoare cu "ace" in loc de aripioare, mult mai putin sensibile la pozitie. Dar si un radiator cu ace are eficienta semnificativ diminuata daca este pus cu baza sus sau jos (ca in poza de mai jos), in locul pozitiei bune, cu baza la verticala.

 

421830.jpg

 

Radiatorul lui Sesebe compenseaza oarecum din cauza geometriei radiale, unele din aripioare vor fi corect orientate oricum il pui, dar pot fi o minoritate numerica.

In plus heat-pipe-ul duce energie in periferie, care are suprafete mai mici, deci planurile care impiedica convectia sunt mai mici.

Insa daca s-ar face masuratori numeroase si corecte probabil ca in pozitia cu COBul stanga-dreapta racirea nu ar fi decat pe la jumatate, sau in acea zona.

 

Oricum pentru proiector abaterea de la pozitia "talpa verticala" va fi relativ mica, si oricand directia fantelor se poate aduce prin rotatie la verticala - deci un radiator cum am pus eu in link are conditii sa livreze cam maxim din ce poate, si 2,3K/W la 70 grade ar putea sa suporte peste 15W (poate si 20W, in functie de Rt COB) asta pentru a face comparatie directa cu radiatorul lui Sesebe.

Nu mai vorbesc si de diferenta de pret, ca este de 3 ori mai ieftin, sau pe acolo.

 

Daca nu ma insel Sesebe foloseste un COB de putere mare, cu suprafata de contact mare si Rt mic, deci este normal sa i se para radiatorul lui ceva mai bun decat este... Si chiar este bun, dar numai in pozitia in care lumina pleaca spre jos sau spre sus.

 

Damage - desigur ca poti folosi acel COB, dar este overkill.

La LiteOn ar merita, insa pe Prolight eu zic ca nu merita, deja cele recomandate (de maxim 35W sau pe acolo) merg cu rezerve in aplicatia ta.

Link spre comentariu

Proiectorul meu nu o sa stea vertical. O sa ia varii pozitii plecand de la pozitia verticala. Cum stau proiectoarele din imagine, cam asa o sa stea si proiectoarele mele. Imi trebuie un radiator caruia sa i se poata monta un suport. Cel cu ace nu prea ai cum sa prinzi pe spatele lui un suport.

 

Nu ar merge un radiator dintr-o bucata, pe care sa montez ambele leduri ?

 


Uite asa ceva cred ca ar fi ok. Dimensiunile radiatorului...nu stiu.

 

post-248475-0-92924200-1518174968_thumb.jpg

post-248475-0-41661000-1518175815_thumb.jpg

post-248475-0-46585800-1518177324_thumb.jpg

post-248475-0-30033700-1518177333_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări