Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pistol de dezlipit SP-1010DR-GUN.

Cilibiu

Postări Recomandate

Salut tuturor.

Am procurat acest pistol de dezlipit pentru al adapta statiei de lipit home made.

Sa incept cu inceputul.

Am o statie de lipit home made, facuta cu ATMEGA8+LCD, care are la baza un PENSOL IRON N 24V pe post de letcon.

Letconul are rezistenta de 24V si 48W aproximativ 11ohm la masurare, ca sonda de temperatura foloseste o sonda de tip K.

Pe langa aceasta mai am o statie de dezlipit facuta dintr-o statie de lipit Weller veche de 48W care avea la baza rezistenta din letcon de 24V si PTC ca sonda de temperatura, aceasta rezistenta am folosito la un pistol de dezlipit METCAL impreuna cu cartusul respectiv, doar ca rezistenta din interiorul cartusului am scoso si am bagat rezistenta de Weller, adaptat langa aceasta statie a fost o mica statie de Vacuum, echipata cu generator de vacuum actionat electric dar folosind aer ca sa genereze vacuum.

Toate bune si frumoase pana acum cateva luni cand rezistenta de Weller a decedat.

Asa ca am procurat acest pistol de dezlipit SP-1010DR-GUN ca sa inlocuiesc pistolul METCAL+rezistenta de weller.

La prima masurare am observat ca rezistena interna a acestui pistol este de doar 1.9ohm, iar ca sonda de temperatura foloseste tot sonda de tip K.

Am zis sa il conectez la statie de lipit cu PENSOL sa vad daca functioneaza cum ar trebui, cu toate ca rezistenta respectiva nu ma lamurit complet, la conectare, temperatura imi este indicata corect dar transformatorul bazaie in draci.

Acum stau si ma gandesc daca nu cumva aceasta rezistenta trebuie atacata cu tensiune in PWM? gen cum functioneaza statiile de lipit/dezlipit METCAL sau OKI ? In foaia de catalog scrie ca rezistenta este la 24V de 80W.......doar atat.

Stie cineva detali despre aceasta statie de lipit SP-1010DR ?

O schema de la aceasta statie?

Ce sfaturi imi puteti sugera pentru a confectiona o statie de alimentare pentru acest pistol de dezlipit?

Respect tuturor.

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

9

• t-daniel

3

• bandutoiu

3

• Cortex

2

Nu stiu ce sa-ti zic, pot doar sa-ti spun ca am masurat de curiozitate rezistenta la un pistol de dezlipit de la statia ZD-915 (80W, 24V) si are valoare ohmica identica cu cea indicata de tine, Alimentarea la pistolul meu stiu ca se face dintr-o sursa in comutatie, ca am desfacut statia sa-i schimb ventilatorul, ca ala din fabrica vuieste in draci. Si cu ocazia asta am constatat ca atat rezistenta pistolului de lipit cat si pompa de vacuum sunt alimentate dintr-o sursa in comutatie, sursa e inchisa intr-o carcasa proprie de aluminiu, marturiesc ca nu am avut curiozitatea sa deschid carcasa sa vad ce fel de sursa e, am presupus ca e un SMPS obisnuit...

In alta ordine de idei, puteti detalia putin procedeu pe care l-ati folosit pentru obtinerea vidului?? Eu am incercat tot felul de chestii, inclusiv pompe electrice de vid la 12V de la inchiderea centralizata de tip pneumatic de la autoturismele Mercedes, dar vuieste pompita aia de soala toti mortii... parca e o vuvuzela!!! Eu as vrea sa obtin vid pentru un extractor de fum de la varful letconului.. :)

Link spre comentariu

Materialul din care e realizata rezistenta are coeficient mare de temperatura. La cald are cat trebuie. Am observat asta si la rezistente de ciocan de lipit (chinezesti), la rece e greu de deosebit rezistenta de termocupla.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor de raspuns.

Chiar vroiam sa te intreb acelasi lucru ca @Cortex.

Astept cu nerabdare rezultatele, nu prea ar avea cum sa alimenteze direct cu 24V, ganditiva ce curent trece prin firele pistolui la 1.5 ohm rezistenta....

In alta ordine de idei, puteti detalia putin procedeu pe care l-ati folosit pentru obtinerea vidului?? Eu am incercat tot felul de chestii, inclusiv pompe electrice de vid la 12V de la inchiderea centralizata de tip pneumatic de la autoturismele Mercedes, dar vuieste pompita aia de soala toti mortii... parca e o vuvuzela!!! Eu as vrea sa obtin vid pentru un extractor de fum de la varful letconului.. :)

Eu am folosit un generator de vacuum care foloseste aer comprimat sa genereze vacuum. Am un compresor de frigider care incarc 2 buteli de freon la 10bar, de acolo imi alimentez generatorul de vacuum care are o electrovalva interna, generatorul de vacuum are amortizor de zgomot si filtru decanton, este de dimensiuni mici dar face vacuum aproape de -1 bar.

post-177136-0-17444100-1518803822_thumb.jpg

Editat de Cilibiu
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Salut.

Eu am varianta ZD-915 de la mivarom, dar arata identic si tot 24V 80W e letconul.

Termocupla este pe pinii 1+ si 2- iar rezistenta ( de 1.6 ohmi) pe pinii 3 si 4.

In incalzire are 18V, 343 Hz si  duty cycle 98%.

Dupa ce ajunge la temp setata duty cycle scade la 9.6% (la 160 grade).

Posibil la temperaturi mai mari sa creasca duty cycle de mentinere.

Am si doua poze dar e prea complicat cu postatul. Daca vrei neaparat  o rezolvam.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări