Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

clip indicator

caty

Postări Recomandate

• Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

7

• niq_ro

5

• caty

2

• djlove

1

Top autori în acest subiect

mersi de link ...uitasem de asta...vrea ceva mai micut ...cum este la av400 ...cu ce as putea sa inlocuiesc bc556 sau ce alte modificari ar mai trebui la acel clip sa mearga la 85V ?

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

am inteles cum sa calculez rezistentele,desi ati facut dv asta pentru mine deja 10x :drinkers: but some amps will not be capable of getting to within 3V of the supply (MOSFET types in particular)-adica pentru av1000 sa calculez rezistenta pentru 5 v de ex?-asta n-am intelesms inca o data

Link spre comentariu

:rolleyes: ok,m-am pierdutpana la urma,av1000,cand intra in clipping scoate U-5v?(fata de masa)sau mai bine cat scoate,in regim de lucru normal,pana sa intre in cliping,ce tensiune care pe mos-fet in varful sinuosoidalei,sau se deschid la maxim?

Link spre comentariu

msmsms :prayer: electronica ajuta o am si eu,deocamdata n-am gasit-oaplicand formulele mi-a rezultat: Umax=88v(pentru 4 ohmi),dar acuma intrebarea e cat cade tensiunea de alimentare,in sarcina maximabanuiesc ca amplificatoarele mos-fet se apropie mai milt de tensiunea de alimenatare decat cele cu bipolari,cazul in care 3 v este o bina freferinta pentru clippinginsa,daca este pe dos,atucni trebuie sa maresc referinta un picinca o data multumesc pentru ajutorul acordat,raman dator

Link spre comentariu

la bipolari, dupa cum scrie in ce ti-am indicat eu, tensiunea maxima la iesire este cam cu 3V pe ramura mai mica decat tensiunea de alimentare, dar poti lua linistit marja de 5V...parerea mea...

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Pentru calculul "tensiunii efective de cliping" se poate aplica cu succes formula urmatoare:

Vpp=Vs+(Vamp-2*Vk)/2*radical2;

unde:

Vk- este tensiunea de saturatie a tranzistoarelor din etajul final (tipic 3-5v pt tranzistoarele bipolare, 0.5-3V pentru tranzistoarele MOSFET);

Vamp - tensiunea de alimentare a amplificatorului (pt amplificatoare alimentate simetric se va lua in considerare Vamp=2*Vcc);

Vs- este tensiunea corespunzatoare coeficientul de suprasarcina a amplificatorului audio pe cea mai mica impedanta (Vs_tipic=5V- in functie de topologia amplificatorului - tensiunea Vs este privita ca valoarea unui surplus a tensiunii efective (coresp. la putere maxima) aplicata pe cea mai mica impedanta conectata la iesirea amplificatorului). De exemplu, daca un amplificator audio la putere maxima are o tensiune efectiva de 30V pe difuzor, la un anumit coeficient de suprasarcina vom avea pe difuzor 35V efectiv. Diferenta dintre aceste valori reprezinta Vs);

Exemplificare: Pentru un amplificator audio alimentat la o tensiune simetrica de +/-90VDC vom avea Vamp=180V. Sa presupune ca avem un amplificator avand etajul final realizat din tranzistoare MOS-FET, iar fiecare tranzistor MOS permite in cadrul schemei de amplificare data o tensiune de saturatie de circa 1V. Mai consideram ca amplificatorul rezista la un factor de suprasarcina de 15% care corespunde unei tensiunii Vs=8,48V. Atunci "tensiunea de cliping":

Vpp=8,48+(180-2*1)/2*radical2=66,12Vefectiv (pe bobina difuzorului si cea mai mica impedanta suportata de amplificator)

Realizarea unui circuit de cliping, cel mai simplu de altfel, se poate face folosind o dioda Zener, o rezistenta si un LED ca in exemplu prezentat de mine intr-un post din acest topic mai sus. Dioda Zener in acest caz va trebui sa aiba o tensiune caracteristica de 56V, rezistenta de minim 1K-0.5W pe LED.

NUMAI BINE

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări