criss Postat Septembrie 20, 2009 Partajează Postat Septembrie 20, 2009 Buna ziua domnilor! Ieri m-am asezat sa-mi fac acest programator http://www.fischl.de/usbasp/ USB deoarece nu am port serial si intampin probleme cu setarea fusebitilor pt programarea MC-ului necesar acestui programator, deja un MC a lichidat(prin teste) nu il mai pot accesa prin isp :cry: Multumesc Link spre comentariu
XAN77 Postat Septembrie 20, 2009 Partajează Postat Septembrie 20, 2009 of of iar ponyprog si avr, cea mai proasta combinatie. Esti al nu stiu catelea care pateste asta pentru ca foloseste rahatu ala de program pentur a programa avr unde nu te poti juca cu fusebitii. Cred ca ar fi bine un sticky ceva cu NEVER PROGRAMM AVR USING PONYPROG rubbish software . Link spre comentariu
criss Postat Septembrie 20, 2009 Partajează Postat Septembrie 20, 2009 imi poti recomanda un alt program pt un programator serial isp?la acest programator usb ce fuse biti ai setat? Link spre comentariu
XAN77 Postat Septembrie 20, 2009 Partajează Postat Septembrie 20, 2009 pai nu stiu ce anume programator ai tu, sa nu fie ceva de pe site lancos care sa nu mearga decat cu ponyprog...Referitor la fusebiti, pai nu trebuie decat sa-i pui ca in readme-ul de pe fischl.de, adica :LFUSE=0xefHFUSE=0xc9Ca softuri pentru programat eu nu am folosit decat cel integrat in BascomAVR, care vede mai multe programatoare printre care si STK200 cu care am inceput eu, si cel de la ciuciunghezi, PROGISP, cu care lucrez cu usbasp. Ambele aceste doua softuri au acelasi stil de afisare la fusebiti, adica in clar, anti-bizon, nu ai cum gresi, nu ai cum sa alegi fara sa vrei sa dezactivezi programarea SPI, sau sa alegi ext clock, ca chiar asa scrie, trebuie sa fi chior doar.Acum nu situ daca sa dau vina pe ponyprog sau pe atmel, dar astea doua impreuna nu trebuiesc folosite, ma rog, mai e si persoana cu mausu in mana, dar vad ca prea multi patesc asta, deci excludem omu Link spre comentariu
nana Postat Septembrie 20, 2009 Partajează Postat Septembrie 20, 2009 Singura chestie la PonyProg e ca fuse biti se programeaza in logica negativa, adika daca ai 1 trebe sa pui 0 in poniprog si viceversa. Deci cel mai bine e sa folosesti un programator antibizon, sau daca esti putin mai experimentat incearca avr dude, dupa mine e cel mai safe programator. Vezi ca e si o varianta cu interfata grafica avrdude-gui. Link spre comentariu
criss Postat Septembrie 21, 2009 Partajează Postat Septembrie 21, 2009 Da sunt incepator... de cand am plecat din Romania nu am mai facut nici un proiect legat de microcontrolere si putinul ce l-am stiut am uitat Am gasit aceasta schema de avrdude, este pt portul paralel inseriat cu rezistente de 1k. problema ca nu am port paralel extern adica nu am tras mufa din placa de baza si de aceea nu m-am complicat cu portul paralel. cel serial l-am utilizat acuma aprox 1 an si de atuncea nimic, iar acuma l-am construit din nou (pt ca era simplu de facut) . am sa-l fac pe acesta. http://www.bsdhome.com/avrdude/ Avrdude este pt linux(teoretic se gaseste unul pt windows numit winavr: http://winavr.sourceforge.net/ ), doar in Ro folosesc Linux aicea nu am instalat si pt un programator nu am sa-l instalez. Daca reusesc sa-l programez cu programatorul actual nu mai il fac pe cel pe port paralel! @XAN77 sunt cam pe inafara, imi poti spune ce sa bifezi (optiunile din "print screen" postat de mine). mersi Link spre comentariu
criss Postat Septembrie 21, 2009 Partajează Postat Septembrie 21, 2009 AAA.. am dat de avrdude pt windows,(admin/moderatori scuze de dublu post dar nu am putut edita ceam postat anterior). http://sourceforge.net/projects/avrdude-gui/ Am gasit ce fuse biti trebuie setati(LFUSE=0xef HFUSE=0xc9) : SUT0, SPIEN, CKOPT, BOOTSZ1, BOOTSZ0 (pe acestea le bifez: si reprezinta programat 0) sper ca este ok!ca daca il lichidez si pe acesta nu mai am altul pt al debloca pe cel blocat Link spre comentariu
nana Postat Septembrie 21, 2009 Partajează Postat Septembrie 21, 2009 Da acestea trebuiesc programate conform celor spuse de tine Lfuse-EF si Hfuse-C9, dar vezi ca te joci cu focu cu ponyprogu ala eu nu am prog nici odata fuse biti cu el ... la flash merge e ok, da la fuse 80% sanse sa ingropi MCU :soc: aceste setari sunt doar pentru cristal extern si sectorul de memorie in care se scrie deci nu ar avea nimic MCU daca l-ai programa asa l-ai putea reprograma cu un cristal extern atasat in caz ca il bulesti. Link spre comentariu
criss Postat Septembrie 21, 2009 Partajează Postat Septembrie 21, 2009 deci per total imi recomanzi sa nu incerc cu programatorul actual?! nu vreau sa risc sa bulesc inca unul deoarece doar inca un mc atmega8 mai am si pt deblocare 2 imi trebuiesc.atunci am sami fac acel avrdude pt portul paralel si trag fire direct de pe pini portului paralel de pe placa de baza.dar setarile ce le-am enumerat sunt corecte?mersi Link spre comentariu
nana Postat Septembrie 21, 2009 Partajează Postat Septembrie 21, 2009 Uite aici programator simplu pe LTP http://s-huehn.de/elektronik/avr-prog/avr-prog.htm dupa care in avr dude-gui selectezi portu LTP1 si programator BSD dupa care setezi write la high & low fuse stezi valorile lor si execute Link spre comentariu
criss Postat Octombrie 2, 2009 Partajează Postat Octombrie 2, 2009 @nana multumesc pt ajutor, am reusit In afara de fusebiti a mai fost o problema de neatentie din partea mea cand am lipit componentele, un pin al quartz-ului nu l-am lipit Am facut un programator paralel STK200 si cu Bascom-Avr l-am programat. Pun setarile Fusebitilor pt BascomAVR si Ponyprog iar aicea este instalat driverul, inca nu l-am testat cu vreun program ca nu am 'mufat' cablul ce leaga programatorul cu placa de test. Am sa revin cu testele. Multumesc tuturor pt ajutor cu fusebiti Link spre comentariu
glide Postat Octombrie 23, 2009 Partajează Postat Octombrie 23, 2009 criss tu nu folosesti cristal de quart extern (12.000MHz) la usbasp? setarile facute de tine in ponyprog sunt pt 1MHz semnal de ceas intern (ATmega8 ? internal 1MHz RC , fast rising power)......nu mai inteleg nimic nu gasesc si eu doua setari la fel sa fiu sigur pe care s-o folosesc.....am facut si eu o interfata stk200 si acum urmeaza sa programez un atmega8 pt un usbasp......eu am facut interfata stk200 si soclul pt atmega8 pe aceiasi placa si nu-s sigur ca le-am legat bine (rezistenta de 10k nu am folosit-o pt ca am inteles ca daca o folosesc va face un reset hardware......si nici 1N4148 pt ca din ce-am inteles ca de la 5V voi ramane cu 4.4V stiu ca e pusa pt cei care dorm si mai incurca plusul cu minus)......poate confirma cineva daca asa se leaga atmega8 la interfata.......si daca pot folosi la acesta schema setarile de fuse bits a lui criss Link spre comentariu
XAN77 Postat Octombrie 23, 2009 Partajează Postat Octombrie 23, 2009 ce va mai place sa va complicati in loc sa cititi ce trebuie....nu ai nevoie de nicio piesa la atmega8 sau orice alt avr vrei sa programezi cu stk200, efectiv legi cele 6 fire direct la pinii corespunzatori ai avr-ului.nu folosi jafu de ponyprog, o fi bun la altceva dar la programat avr ai toate sansele sa scri aiurea fusebiti. progisp suporta stk200, interfata de programare din bascomavr la fel, ambele au o interfata clara a fusebitilor, antibizon ca sa zic asa. Pe fischl.de scrie foarte clar ce fuse biti trebuie sa pui. Link spre comentariu
criss Postat Octombrie 23, 2009 Partajează Postat Octombrie 23, 2009 da folosesc un quart extern(aceeasi schema de pe pagina autorului), nu l-am scos din 'burta' ci calculatorul de fusebiti mi-a dat(cu bascom parca l-am scris) iar in Ponyprog am dar sa citeasca fusebiti doar pt a posta setarile. daca ai stk200 iti recomand sa utilizezi AVR Burn-O-Mat (daca nu te descurci cu bifatul casutelor poti selecta direct Hfuse si Lfuse), pt a rula trebuie sa instalezi driverul pt portul paralel + winavrul. vezi in descriere si calculezi cu http://www.engbedded.com/fusecalc/ You have to change the fuse bits for external crystal (see "make fuses"). # TARGET=atmega8 HFUSE=0xc9 LFUSE=0xef Link spre comentariu
Vizitator nuicarc Postat Noiembrie 10, 2010 Partajează Postat Noiembrie 10, 2010 Salut, te rog da si mie detaliile exacte la programatorul facut de tine. Id-ul meu este k_t_lin88 sunt incepator in domeniu si poate ma ajuti cu niste sfaturi. Ms anticipat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum