Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema de programator pe USB pt AVR..testata

Vizitator Tarsil

Postări Recomandate

atasez schema facuta de mine acum e facuta in proteus si iti trimit si PCB, nu ma lasa sa o incarc ca poza .BMP !! p.s: am incercat sa programez niste ATMEGA 8 din dotare si erau noi noute, sper ca nu le-am busit ca :cry: si acum nu am nici un programator functional sa vad daca chipurile alea mai sunt bune !!deci dupa cum am zis doar rezistentele alea le-am modificat !!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nana

15

• XAN77

12

• criss

7

• JQ

5

Top autori în acest subiect

am verificat cipurile care urmau a fi scrise cu un prog serial si totu e ok.. insa am incercat sa vad daca mai pot citi cipu care l-am folosit pt programator si nu mai poate fi scris sau citit... :( asa ca ma gandesc ca o fi busit cipu asta.va rog sa imi trimite-ti si mie hexul care lati scris voi pe chipu atmega8 de la programator si respectiv configurarea fuse bitilor.P.S: nu imi spuneti sa citesc exact acel readme file cu instructiunile ca il stiu din scoarta in scoarta si tot nimic poate am gresit pe undeva !!

Link spre comentariu

PROGISP care este aici acel soft facut de chinezi... foloseste la programarea fuse bitilor logica negativa ca si ponyprog sau e pe logica pozitiva ... eu stiu ca in mod normal se foloseste programable(0) unprogramable(1). Pls Help !!

Link spre comentariu

PROGISP are doua taburi la setarea fuse bitilor, scrie deasupra acolo FuseConfig1 si FuseConfig2. Sunt identice doar cu mod de reprezentare diferita, la fuseconfig2 este in clar, anti-bizon, efectiv bifezi optiunea care o vrei, la oscilator de exemplu sunt toate variantele posibile cu diferiti startup time si numai una din optiuni poate fi bifata. Cu progrmu ala nu ai cum bloca sau programa prost un cip decat daca esti genu care programezi acum si citesti dupa aia cum se facea. Nu prea stiu cum sa te ajut, e clar ca e o discordanta intre ceea ce zici si ceea ce faci, adica gresesti undeva si inca nu sti unde. Eu am facut acel programator de pe fischl.de cu hexul cel mai nou, fuse bitii nu mi-am pus problema ca stiam sa-i setez pentru lucru cu quartz de 12, asta era tot ce trebuia setat, nici nu am citit acel readme unde chiar zice ce valori in hexa trebuie sa aibe fuse bitii pentru atmega8 sau 48, chiar am setat ca acolo la fuseconfig1 si cand am dat pe tabul fuseconfig2 era cu ma asteptam, setat pe oscilator Ext crystal/resonator high freq. Daca nu mai poti citi si scrie cipul tau e clar ca ai scris aiurea fusebitii. In PROGISP seteza fusebitii de la fuseconfig2, unde este in clar .La mine atat montajul programatorului cat si programarea cipului, instalarea driverului in windows, citirea primului cip a decurs fara vreo surpriza, si nu cred ca am avut noroc. Eu initial nu am pus acele zennere de la USB si mergea, dar cand mi-am procurat un laptop nu a mers, i-am scris mail tipului de la fischl.de si mi-a raspuns ca trebuiesc puse zenerele si intradevar a mers ok chiar si pe windows vista iar acum pe windows 7 beta ;)

Link spre comentariu

te rog eu spunemi si mie clar cum se config fuse biti ca de expl CKSEL0-CKSEL3 SUT0, SUT1, BODEN, BODLEVEL, BOOTSZ0, bOOTRST, BOOTSZ1, EESAVE,CKOPT,WDTON, RSTDISBL.CARE SE PROGRAMEAZA SI CARE NU !!! TE ROG MARCHEAZA CU 1 FUSE CARE SE PROGRAMEAZA SI CU 0 CARE NU SE PROGRAMEAZAMS MULT !!

Link spre comentariu

P.S: nu imi spuneti sa citesc exact acel readme file cu instructiunile ca il stiu din scoarta in scoarta si tot nimic poate am gresit pe undeva !!

PROGISP care este aici acel soft facut de chinezi... foloseste la programarea fuse bitilor logica negativa ca si ponyprog sau e pe logica pozitiva ...

man, uite asa imi pierd eu rabdarea, ca ajung la concluzia ca lumea vrea numai mura in gura fara sa depuna deloc efort, adica sa citeasca, si refuz apoi sa ajut pe cineva care chiar e nevinovat, dar nu e cazu tau. Uite cum arata setati bitii aia nemernici http://i40.tinypic.com/1znxsu1.jpg dupa cum se vede in poza sunt conform nenorocitului de readme si, daca ai curiozitatea, sa dai click pe tabul Fuseconfig2 vei vedea in clar ce anume e bifat. Daca ai fi citit in datasheetul lui Atmega8 la setarile de Oscilator si ai fi setat manual in tabul FuseConfig1 si verificai in fuseConfig2 ce e setat si daca corespunde cu datasheet, iti dadeai seama singur in ce logica pozitiva/negativa afiseaza PROGISP . Dar cu cititu asta am observat ca e cel mai greu...Eu nu stiu cu ce programator ti-ai programat tu initial controlerul necesar construirii programatorului de USB, nefiind inca functional cel de USB evident. Poate ala nu e bun, sau ai folosit ponyprog, cu care intradevar, TOTI cei care intai programaeaza si apoi citesc, daca mai citesc, si le blocheaza .
Link spre comentariu

domule XAN fuse biti i-am pus cum i=ai pus si tu pe ambele cipurii de la bun inceput asemenea imagini .... care sunt blocate si am fost nevoit sa le arunc ... programator am folosit un programator paralel din mufa db25 si 2 sau 3 rezistente si am folosit la programare progISP si nu sunt chiar atat de bata ca sa nu mai stiu cate ceva ... deci inclin sa cred ca undeva e o greseala mare ori in PCB sau in hex in fine nu mai vreau sa ma complic cu USBaps asta oricum mi-am luat un programator gata facut avr910 si imi merge perfect cu CodeVision, insa nu si cu progISP. dar nu e asta o problema. Inca ceva, ma joc de vre-o 3 ani cu AVR deci .. cred ca in aceasta perioada de timp oricat de prost as fi tot m-as prinde cum se config fuse biti aia, eu defapt vroiam sa vad daca i-am pus bine, sa ma verific!Multumesc frumos pt asistenta :aplauze , si imi cer scuze daca te-am jignit !!P.S: biti care se programeaza defapt sunt cei cu 0 nu cei cu 1. Deci logica e negativa si da e drept ca nu m-am uitat peste datasheet oricum stiam ca la F=12MHZ toti cks nu se prog

Link spre comentariu

nu e nici o jignire man, stai linistit, dar imi era clar ca nu ai citit datasheet, ceea ce ar trebui sa citesti inainte de a posta pe forum, parerea mea. Eu am facut acel programator, asa cum e dat acolo si, culmea, a mers, deci nu e nimic gresit nici in hex nici in schema, greseala e la tine. Cat despre logica negativa, ea nu vine de la progisp sau alt soft, vine de la AVR, asa e gandit. Fata de PIC, programarea directiei porturilor e diferita, daca la PIC TRISB contine valoarea 0 tot portul este iesire, eu ca sa tin minte gandeam zero=litera "o" = output. La avr e pe dos, daca DDRB = 0 atunci tot portul este intrare . Cat despre fuse biti scrie clar in datasheet in ce consta faptul ca sunt programati, sau lasati neprogramati, adica cum vin ei din fabrica. Daca sti asta, atunci nu te incurca setarile din PROGISP cu nimic, ca acolo e in clar la fusebiti, e cu "0" si "1", doar la ponyprog e cu bifari, care nu sti exact ce reprezinta. Deci nu te supara, schema aia e extrem de simpla si merge foarte bine, fi mai atent la detalii, pierzi ceva din vedere, ceva ce nu ai spus ca sa ne dam seama. Eu unu sunt extrem de multumit de acel programator, este USB, self-powered, 5vcc este de calitate, iar viteza de programare e 5K/sec, adica foarte rapid pentru majoritatea controlerelor .

Link spre comentariu

am reusit sa il fac sa mearga ... era din cauza la fuse biti nu ii setam eu corect. acum am reusit sa ii setez calumea si functioneaza. e drept ca are o viteza f mare programatoru. insa dupa mine in schema aia mai trebuia sa puna si o protectie la scurt. doamne sa nu faca vre-unu vrun scurt pe USB ca nu ii recomand.. eu mam gandit sa ii pun dar prea tarziu, comandasem deja PCB-ul !!oricum inca odata mersi !

Link spre comentariu

Sincer m-am gandit ca usb pe placa de baza are ... dar MCU sigur nu are si daca nu esti atent cand manevrezi firele de conectare ISP si faci vre-un scurt sau are montaju pe care vre-i sa il prog vre-un scurt sa dus programatoru !!

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator vazavit

l-am construit si eu pe cel de la fischl, insa nu-mi fucntioneaza. se aprinde ledul de pe pinul 24(atmega8) iar windows-ul nu-l recunoaste. As dori eventual sa cumpar unul, am vazut ca pe siteul asta hi end nu mai e valabil. Are cineva de vanzare, nu ma intereseaza sa arate bine ci doar sa functioneze. merci

Salut. Tocmai mi-am mesterit si eu programatorul USB al lui Fischl si am patit acelasi lucru: se aprinde un led (la mine, cel rosu,) si Windows-ul nu-l recunoaste. Am respectat schema, am pus diodele Zenner. Ce sa fac?Multumesc anticipat!V.
Link spre comentariu

daca controlerul este bun, este corect programat in special fusebitii si are cuart de 12,0MHz, atunci trebuie sa mearga, windowsu zice ca a gasit new hardware si vei da calea driverului. Vezi care din cele enumerate sunt gresite la tine. Banuiesc ca cablajul l-ai re si para-verificat si e ok, respecta schema si nu are scurturi .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

desi este un topic destul de vechi...stie cineva de unde sa imi cumpar si eu un programator avr?(ex:attiny2313)sau cineva sa imi faca?(contra cost)multumesc

Salut daca vrei iti fac eu un programator USB sau Serial de care vrei pt AVR-uri. Si da acest programator suporta si tiny2313.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări