Radiotelegrafist Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 Uite o schema de termostat cu dioda 1N4148 pe post de senzor, LM723 ca referinta de tensiune si LM741 sau orice alt tip de operational ai prin sertare. Dioda o bagi intr-o fiola de parfum sau un tubulet subtire si preferabil de sticla, Daca nu gasesti altceva, poti baga dioda ,,senzor,, si intr-un tub termocontractabil. O astfel de schema o puneam in incubatoarele de pui, in locul termostatului original defect.Comanda sarcina printr-un triac.Precizia de 1/10*C e suficienta. Schema a fost postata si pe topicul cu termostate de incubatoare de pui... Ca sa poti atinge 100*C trebuie sa umbli putin la valorile divizorului rezistiv, fiindca acum valorile limiteaza temperatura pe la 45-50*C. Pui un led in locul optotriacului si vezi cand comuta, pentru probe. Cea mai buna schema,am facuto si eu pe post de termostat la frigiderul meu cu congelator si functioneaza de peste 15 ani fara probleme,bineinteles ca iam adus unele modificari pentru ai anula precizia pe care o are,si nu numai. 1 Link spre comentariu
alcon Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 Cea mai buna schema,am facuto si eu pe post de termostat la frigiderul meu cu congelator si functioneaza de peste 15 ani fara probleme,bineinteles ca iam adus unele modificari pentru ai anula precizia pe care o are,si nu numai. Si eu am facut-o, stiu ca este foarte buna, dar, ar fi util sa ne spui cate ceva despre modificarile aduse. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 4, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2018 Desigur. Dar pe alt topic, nu aici. Pe mine ma intereseaza doar senzorul pt temperatura apei. Restul stiu sa fac. Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 Desigur. Dar pe alt topic, nu aici. Pe mine ma intereseaza doar senzorul pt temperatura apei. Restul stiu sa fac. Si eu am facut-o, stiu ca este foarte buna, dar, ar fi util sa ne spui cate ceva despre modificarile aduse. O sa va spun totul indetaliat dar nu pot aici ca ai poluam topicul domnului Dudikof,deci Link spre comentariu
Freaka666 Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 Pai daca sunt de suprafata nu il poti lipi pe suprafata acvariului pe exterior? Pui pasta de procesor pt contact termic si verifici cu un termometru temperatura apei sa vezi care e diferenta dintre ele pt eventuale compensari daca folosesti ceva uC sau cum vrei sa faci. Sa nu bagi cupru in acvariu daca nu vrei sa masacrezi pestii Link spre comentariu
Blacksmith Postat Februarie 4, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2018 D-asta mi-era si mie frica... Oricum, nu e problema, ca nu mai am acvariu de mult, intrebam doar asa ipotetic, daca voi face vreodata. Pai eu stiu cat de bine o trece caldura prin sticla... ? Si nici nu stiu cum as putea sa-l prind... Link spre comentariu
dorian 70 Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 Eu am făcut aşa: - am luat un segment cu Φ de cca 5-6mm de la o antenă telecopică - am astupat cu poxipol un capăt al ţevii - am "înghesuit" în interior un LM35 cu multă vaselină siliconică, de picioruşele integratului am lipit fire cu izolaţie ce rezistă la temperatură şi apă - la celălalt capăt al ţevii, pe unde ies firele, am îndesat iarăşi poxipol Poxipolul în exces, inestetic, l-am şlefuit. 2 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Intrebarea este pentru acvaristica? Nu te mai chinui ca apa aia oricum nu are toata o temperatura. Apoi tot ce faci e pentru iarna ca sa nu ai temperatura ambianta si in acvariu. Vara ce faci? Ai 28 de grade in casa si vrei 21 in acvariu? Iei 3 pungi cu apa, le congelezi si le lasi pluta in acvariu si mai ai altele 3 gata congelate de schimb. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Februarie 5, 2018 Partajează Postat Februarie 5, 2018 Pentru că toate cele 3 fire sunt de aceeaşi culoare, firul cel mai scurt este GND, mijlociu=out, firul cel mai lung=V+ Link spre comentariu
one Postat Februarie 12, 2018 Partajează Postat Februarie 12, 2018 Exista termocuple cu teaca de inox dar termocuplele nu sunt deosebit de precise, asta nu ar fi o problema caci eroarea ar fi constanta pe domeniul utilizat dar necesita si circuite mai deosebite. Eu aveam la acvariu un incalzitor cu termostat integrat si nu mi-am pus problema asta. Daca ar fi sa construiescceva asemanator, as utiliza un senzor incapsulat, exista si DS18S20 si cred ca am cateva. Sau as folosi un banal NTC bine izolat, la urma urmei daca as face ceva cu microcontroller as face o citire la cateva secunde si as face sa treaca curent doar pentru cateva milisecunde. O eprubeta scufundata partial in apa, in care se afla senzorul de temperatura, ar fi o alta solutie. In eprubeta se poate pune ulei siliconic sau de parafina pentru a imbunatati contactul termic. O alta posibilitate, pe care doresc sa o aplic curand la un fierbator de apa, ar fi utilizarea unui senzor infrarosu pentru masurarea temperaturii, din exterior. Am cumparat 2 MLX90614, unul la 5V si unul la 3.3V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum