elm Postat Februarie 3, 2018 Partajează Postat Februarie 3, 2018 Domnilor, scuzați două întrebări prostești, dar sînt prea prostești să le găsesc răspunsul cu search (și cum m-am îmbolnăvit recent de viniluri, trebuie să-i întreb pe cei cronici . 1. Este normal ca o doză mm să "cînte din ac" cum fac cele ceramice, sau forța de apăsare este prea mare? 2. la scula mea, cind se lasă doza pe disc, păi se lasă, pînă parcă atinge discul cu un colț, parcă are acul suspensie elastică - de auzit se aude, chiar bine, dar nu-mi pare normal Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2018 Partajează Postat Februarie 3, 2018 Ar fi bine să verificați și să reglați eventual greutatea cu care apasă brațul doza pe disc.E posibil ca resortul de echilibrare să fie mai slăbit și brațul să apese prea tare.Astfel va uza atât doza, cât și vinilul.Forța de apăsare nu trebuie să fie nici prea slabă, fiindcă atunci apare riscul ca acul să sară ușor de pe șanț, dar nici exagerat de mare.Nu ați menționat ce pick-up folosiți.....în manualul lui trebuie să existe o mențiune legată de acest lucru.Nici despre doză nu ați zis nimic... Link spre comentariu
elm Postat Februarie 3, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2018 Vă salut, Pick-up-ul este IEI PD-D350 iar doza este ceva audio-technica (nu stiu exact, l-am achiziționat relativ recent). Apăsarea este reglată la cca 1.5. Problema este că nu am deloc experiență cu dozele mm, nu știu cum trebuie să se comporte mecanic Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2018 Partajează Postat Februarie 3, 2018 Uite ceva documentație utilă: https://www.avstore.ro/blog/alege-doza-potrivita-pentru-pick-upul-tau-ghid-audio-technica-9073/ Link spre comentariu
elm Postat Februarie 3, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2018 Teoria o știu, m-am documentat (pînă mi-a venit aparatul, reparat, etc). Nu știu însă practic cum trebuie să se comporte, dacă e normal să se lase atît acul sau dacă "zbîrnîie" doza cum fac cele ceramice (aici chiar am fost surprins, nu știu de unde am rămas cu ideea că cele magnetice nu "se aud") Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2018 Partajează Postat Februarie 3, 2018 Orice doză se aude puțin chiar și fără amplificare, e efectul vibrației acului și suspensiei.Cele cu suspensie mai ,,dură,, se aud mai tare decât cele mai elestice.Dacă greutatea brațului e reglată conform specificațiilo dozei, e în regulă.Dar nu ar strica o testare a greutății brațului, ar fi necesar un dinamometru fin sau un cântar electronic de mână cu o rezoluție de ordinul gramelor. Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 3, 2018 Partajează Postat Februarie 3, 2018 Reglarea greutatii /apasarii de 1,5gr. ai facut-o verificand intai balansul bratului pe zero sau doar ai invartit contragreuatea ? Link spre comentariu
elm Postat Februarie 3, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2018 (editat) Ahaaa, excelentă idee, ca să nu re-reglez preventiv greutatea. Mulţumesc! PS: la o privire mai atentă asupra dozei, se observă că în colţul în care pare că atinge discul, are o proeminenţă semi-sferică cu care calcă (sau aşa dă impresia, ochiometric nu are urme de frecare) - sunetul este excepţional, deci doza ar trebui să fie bună @Shambala: nu am umblat încă la contragreutate, am presupus că este reglată corect (scara gradată este pe poziţia 1.5 (de fapt, 1.46) faţă de reper) Editat Februarie 3, 2018 de elm Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 3, 2018 Partajează Postat Februarie 3, 2018 Faceti mai multe verificari cu reglajul in pozitia de 0 . Daca e corect bratul are tendinta de a sta in echilibru cand liftul este coborat .( daca mecanismul anti-skating trage bratul spre exterior si sta lipit de suport poate fi impins usor spre centru ,urmarind miscarea pe verticala a bratului ). Sau un reglaj de la zero : Rotiti fara a tine cont de gradatii pana cand bratul sta in echilibru ( cu liftul coborat ), apoi aduceti scala cu gradatia zero la reper si rotiti grautatea pana ajungeti la valoarea specificata de producator . Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 3, 2018 Partajează Postat Februarie 3, 2018 .. un reglaj de la zero : Rotiti fara a tine cont de gradatii pana cand bratul sta in echilibru ( cu liftul coborat ), apoi aduceti scala cu gradatia zero la reper si rotiti grautatea pana ajungeti la valoarea specificata de producator . Fara asa ceva "reglajul" facut este cu desavarsire incert. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 (editat) Recitind primul post ,pot spune ca forta de apasare pe doza este foarte mare . O indicatie subiectiva :daca distanta dintre tija port ac si doza este xe 5_7 mm si se micsoreaza cu mai mult de 1,5_2 mm cand doza este pe disc reglajul ezte gresit ,forta este foarte matre si va avea ca efect uzura prematura a disculi si a varfului de cristal,combinata cu o redare incorecta a semnalului de pe disk. Editat Februarie 4, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
elm Postat Februarie 4, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 4, 2018 (editat) Exact de asta ma temeam, înseamnă că bulina aia e opritor, să nu ajungă doza tîrîș, pe disc (ce drăguț, ăștia de la audio technica s-au gîndit la mine Žntr-adevăr, era complet dereglat - a trebuit să duc contragreutatea mult în spate, pînă la echilibru (mai prost e că pe doză nu scrie decît made in japan, habar n-am cît tre să fie, i-am lăsat 1.5g (pe net am găsit una care arăta identic, dar verde și aia avea între 1.5 și 2.5, recomandat 2)) Editat Februarie 4, 2018 de elm Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 Maxim 2,5g - 3g in cazuri mai rare . Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 4, 2018 Partajează Postat Februarie 4, 2018 Daca e o doza veche cu care au fost echipate primele aparate din acel tip, trebuie 1,5gr. Link spre comentariu
elm Postat Februarie 5, 2018 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2018 Nu știu dacă este doza originală, pe net am întîlnit două păreri: că a fost echipat cu o doza foarte performantă și parcă zicea cineva de Unitra MF104 (nu știu sigur nimic. Iar doza mea stiu doar că e audio technica, după simbol și aspect, nu scrie pe ea nici-un model. Verdictul, acum după reglarea forței de apăsare (dacă tot am dat doza jos, s-o caut de marcaje, am reglat și poziția ei pe headshell (cum s-o numi): sună excelent, peste toate așteptările (cu preampul de doză al Tehnoton Disco, întinerit, dar pe schema originală - e drept, că și cu doza reglată prost, tot bine se auzea), dar: - nu mai sfîrîie deloc, zici că nu e pe disc; foarte aproape de ea parcă s-ar auzi ceva, foarte puțin - acul nu se mai apasă deloc (insesizabil), înainte parcă era tren de aterizare Mulțumesc tuturor pentru sprijin Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum