Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor in calcularea transconductantei

victordascalescu54

Postări Recomandate

Foarte corect ce spune colegul @dvb.!

Tabelul arata exact comportamentul acestui tub,insa puteti face perechi asa cum spune @dvb cu toate ca in timp nu stim ce se va intampla.

L.E puterea disipata de anod este puterea maxima ce o poate disipa anodul prin caldura fara ca el sa ajunga la "rosu",in momentul cand anodul va ajunge la rosu,sigur va aparea si emisia secundara.Temperatura catodului este foarte mare avand in vedere ca este incandescent,asa ca anodul nu va va avea sau depasi temperatura catodului decat atunci cand si el va avea aceeasi culoare ca a catodului,caz in care nu mai putem vb de un dispozitiv electronic ce s-ar numi tub/valva/lampa....,sa nu uitam si de faptul ca si G1 poate ajunge la temperaturi inalte datorita asezarii in imediata apropiere a catodului,iar proprietatile electrice ale materialului din care este facuta G1 se vor schimba si chiar campul electrostatic generat in jurul acestei grile va avea de suferit,la temperaturi inalte,mai mari decat temperatura Debye(Tref=20*C),rezistivitatea variaza liniar cu temperatura.

Ca fapt divers, cred ca tuburile 6C18C par a fi mai stabile termic comparativ cu tubul 6C33C,parerea mea!

6C33C in interior:

6_C33_C-internals-1.jpg

6_C33_C-internals-3.jpg

6_C33_def-4.jpg

Ok. am inteles, dar ce parametri sa-i imperechez ? panta; Ug la 200mA sau amandoua ?

Link spre comentariu

Fiind un etaj final de putere,cred ca indicat ar fi sa le imperecheati dupa panta,pana la urma va intereseaza ca pentru un semnal anume dat pe G1 pentru ambele tuburi, tuburile sa excursioneze acelasi curent anodic,deci mA/V,parerea mea.

Link spre comentariu

Fiind un etaj final de putere,cred ca indicat ar fi sa le imperecheati dupa panta,pana la urma va intereseaza ca pentru un semnal anume dat pe G1 pentru ambele tuburi, tuburile sa excursioneze acelasi curent anodic,deci mA/V,parerea mea.

Da asa ma gandeam si eu, dar, exista totdeauna un dar. Configuratia de "totem" implica dupa cum am mai citit regimuri de impedanta diferite pentru tubul de sus si tubul de jos. in aceasta situatie, coroborat cu faptul ca tuburile sunt inseriate si Ia ar trebui sa fie acelasi de sus pina jos, ce parametri se schimba, oare Ug sunt sau trebuie sa fie egale?

Dealtfel, am observat pur si simplu din practica urmatorul fenomen: la tuburi sa zicem imperecheate atat ca gm cat si Ug la 200mA, am observat o debalansare a tensiunii de alimentare de circa 7-10 V intre ramura + si cea - . Sa fie un mod de autoreglare functie de impedantele diferite care le vede?

Link spre comentariu

La un push -pull clasic tuburile finale care deja sunt perechi, pentru perfectiune se mai pot ajusta prin modificarea tensiunii de filament in limita permisa de catalog. Acum in acest caz tuburile fiind inseriate nu stiu care ar fi rezultatul.

Link spre comentariu

La un push -pull clasic tuburile finale care deja sunt perechi, pentru perfectiune se mai pot ajusta prin modificarea tensiunii de filament in limita permisa de catalog. Acum in acest caz tuburile fiind inseriate nu stiu care ar fi rezultatul.

NU FILAMENTELE SUNT INSERIATE, configuratia este totem, +b/anod/catod/anod catod/-B

Link spre comentariu

PSF-urile sunt identice,daca -Ug1,katod nu ar fi aceeasi pentru fiecare tub in parte ar fi rezultat curenti diferiti prin ele,iar referinta semnalului audio este tot masa (dinamic vorbind) asa ca parerea mea este ca imperecherea este suficient sa fie facuta tot dupa transconductanta.

Link spre comentariu

PSF-urile sunt identice,daca -Ug1,katod nu ar fi aceeasi pentru fiecare tub in parte ar fi rezultat curenti diferiti prin ele,iar referinta semnalului audio este tot masa (dinamic vorbind) asa ca parerea mea este ca imperecherea este suficient sa fie facuta tot dupa transconductanta.

Ok, multumesc. deja le-am dat drumul imperecheate dupa S si parca sunetul e mai dulce/cursiv.....desigur si efectul placebo....si ecc83 MINIWAT din coada.

Dar tot nu inteleg dece alimentarea e una "hais" si una "cea" +146/-154 daca incerc sa o dreg din offset, ajung la 150/150 dar creste offset-ul de la circa 80mV la 140mV cum o fi mai bine?

Editat de victordascalescu54
Link spre comentariu

Da asa ma gandeam si eu, dar, exista totdeauna un dar. Configuratia de "totem" implica dupa cum am mai citit regimuri de impedanta diferite pentru tubul de sus si tubul de jos. in aceasta situatie, coroborat cu faptul ca tuburile sunt inseriate si Ia ar trebui sa fie acelasi de sus pina jos, ce parametri se schimba, oare Ug sunt sau trebuie sa fie egale?

Dealtfel, am observat pur si simplu din practica urmatorul fenomen: la tuburi sa zicem imperecheate atat ca gm cat si Ug la 200mA, am observat o debalansare a tensiunii de alimentare de circa 7-10 V intre ramura + si cea - . Sa fie un mod de autoreglare functie de impedantele diferite care le vede?

Sunt lucruri diferite cu cauze diferite, iar etajul acela TP nu este chiar asimetric.

Chiar daca etajele Totem Pole obisnuite prezinta asimetrie amplificari si impedante diferite pentru cele doua ramuri, in mod particular etajul Totem Pole din schema Tim Mellow asigura amplificari in tensiune si impedante de iesire aproximativ identice pentru cele doua ramuri ale etajului final TP, obtinute intr-un mod extreeeem de simplu si foaaaaarte interesesant.

Daca doresti sa intelegi ce si cum in acea schema, iti pot spune parerea mea, insa nu acum (nu am timp) ci ceva mai tarziu.

Schema este muuuult mai interesanta decat pare!

Link spre comentariu

Sunt lucruri diferite cu cauze diferite, iar etajul acela TP nu este chiar asimetric.

Chiar daca etajele Totem Pole obisnuite prezinta asimetrie amplificari si impedante diferite pentru cele doua ramuri, in mod particular etajul Totem Pole din schema Tim Mellow asigura amplificari in tensiune si impedante de iesire aproximativ identice pentru cele doua ramuri ale etajului final TP, obtinute intr-un mod extreeeem de simplu si foaaaaarte interesesant.

Daca doresti sa intelegi ce si cum in acea schema, iti pot spune parerea mea, insa nu acum (nu am timp) ci ceva mai tarziu.

Schema este muuuult mai interesanta decat pare!

Astept cu interes. Dealtfel rezultatele obtinute practic, m-au facut sa devin pur si simplu un fan al acestui OTL si implicit a celui care l-a gandit. Tim e un tip serios, modest si foarte comunicativ.

Link spre comentariu

Ce parametri ar trebui sa introduc pentru a obtine in calculatorul atasat loadline-ul specific cazului meu? 32ohmi, 150V....etc

http://www.trioda.com/tools/triode.html

Link spre comentariu

Multumesc mult, acum am priceput. SPER.

Eu intotdeauna intreb ca nu mi-e rusine

Da acum am inteles sper de tot, nu stiam ca pot glisa cursoarele....destept motorash

Link spre comentariu

Da acum am inteles sper de tot, nu stiam ca pot glisa cursoarele....destept motorash

Ma bucur ca v-am putut fi de ajutor!

Este o aplicatie frumoasa si putem vedea real cum sa alegem anumite PSF-uri.

Link spre comentariu

Multumesc mult, acum am priceput. SPER.

Eu intotdeauna intreb ca nu mi-e rusine

E norocul meu, intrucat nu cunosteam aceasta aplicatie.Multumesc si colegului Lazaroiu ptr. mod de folosire!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări