Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformare corp neon avarie

Vizitator sosobi

Postări Recomandate

Vizitator sosobi

Salut.Am un corp neon avarie 2x8w T5 Horoz HL 303 la care s-a defectat acumulatorul si vreau sa il transform intr-un corp neon cu alimentare la priza.Intrebarea mea este daca se poate/merita transformarea si daca ma puteti ajuta cu o schema electrica pentru transformare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aveți nevoie în principiu de un alimentator (sursă de curent continuu) care să vă dea tensiunea pe care o avea acumulatorul lămpii, la un curent minim ce se poate deduce împărțind puterea celor două lămpi la tensiunea acumulatorului, plus circa 20% coeficient de pierderi. Deci, dacă acumulatorul era de 6V (cel mai probabil), atunci aveți nevoie de o sursă de 6V/3A pentru a putea folosi invertorul care aprindea lămpile în regim de avarie.

O variantă mai simplă și mult mai ieftină, ar presupune utilizarea a două monturi cu electronica aferentă bună, recuperate de la două lămpi ,,economice,, tip CFL (compact fluorescent lamp). Sau luați două lămpi economice ieftine de minim 8-10W și le folosiți partea electronică (așa-zisul balast electronic) să alimentați separat cele două lămpi fluorescente din corpul lămpii de avarie.Asta persupune îndepărtarea electronicii existente în lampa de avarie și recablarea celor două tuburi fluorescente la noile plăci electronice recuperate. Fiecare lampă fluorescentă ,,economică,, are două filamente per tub, ce sunt alimentate prin câte două fire cuplate la partea electronică. Se îndepărtează cu grijă lămpile spiralate de pe monturile lor (conțin puțin mercur) și partea electronică se conectează la cele două tuburi rectilinii din lampa de avarie, exact așa cum se conectau la lămpile spiralate, două conexiuni la fiecare capăt al tubului. Deci fiecare tub al lămpii de avarie se va alimenta cu ajutorul electronicii recuperate din lămpile economice, ambele montaje fiind legate în paralel la rețea. Aici intervine și experiența în domeniul electric, dacă vă pricepeți cât de puțin, nu va fi foarte greu.Dar dacă nu aveți nicio experiență în domeniu, apelați la un prieten care cunoaște, e mai sigur așa...

Link spre comentariu
Vizitator sosobi

nu am inteles partea cu "două conexiuni la fiecare capăt al tubului.".am desfacut un bec economic si am vazut ca tubul spiralat are 4 conexiuni cu balastul electronic.intrebarea mea este un tub de neon cum il leg la balastul electronic?multumesc

am pus si o poza cu lampa desfacuta

post-268104-0-90195600-1517487413_thumb.jpg

Link spre comentariu

Fiecare tub fluorescent (așa-zis neon) are două filamente incandescente, care sunt aproape identice cu cele din becurile incandescente. Astea două filamente au practic patru fire, fiecare filament având două fire distincte.Pe placa electronică a unei lămpi economice (tot un tub fluorescent în final) vei vedea patru fire ce vin din tubul spiralat.Se pot identifica ușor perechile de fire, fiindcă fiecare filament e plasat la un capăt al tubului și la el vin două fire distincte. Legi fiecare pereche de fire de pe placă la câte un capăt al tubului din lampa de avarie. Vei folosi binențeles fire mai lungi, care să facă legătura dintre placă și tub. Consideră tuburile ca fiind identice, doar că al lămpii de avarie e liniar, iar cel din lampa economică e spiralat......trebuie doar să legi un tub în locul celuilalt. Dar trebuie să identifici cu atenție ce fire duc la fiecare capăt al tubului și să le legi tot la un capăt al celuilalt tub.

Edit: Tubul sau tuburile din lampa ta probabil că nu au filamentele legate ca la lămpile economice, fiindcă invertorul lămpii de avarie le poate aprinde și ,,la rece,, fără alimentarea separată a filamentelor.Adică tuburile pot fi aprinse și având cele două fire de la fiecare filament unite, dar asta doar cu invertor de înaltă tensiune. Din poza pusă nu se vede clar cum sunt legate tuburile din lampa de avarie, dar dacă la fiecare capăt al unui tub e doar un singur fir, trebuie să legi acum două fire, astfel încât să poți alimenta tubul așa cum este el alimentat în lampa economică....

post-179973-0-66006200-1517488087_thumb.jpg

post-179973-0-71450400-1517488095_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări