Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcare acumulator bl-5b la n80

george1111

Postări Recomandate

rog un raspuns de la cei care au nokia n80. de curand am achizitionat unul nou. cat trebuie tinut la incarcat bateria bl-5b cu incarcatorul ac-4e? mie vanzatorul mi-a spus ca trebuie formatat descarcare full + incarcare 12h de 3 ori cu telefonul inchis. pe manual nu scrie acest detaliu(fata de modelele anterioare de telefoane avute) iar pe site-ul nokia difera pe incarcatorul ac3(probabil identic cu ac4) aceasi baterie(bl-5b), timpii. 1h20min(7360), 3h(5300,6300) in mod stby. singurul lucru gasit pe manualul de utilizare este tipul de acumulator, incarcator, autenticitatea bateriilor si faptul ca trebuie la inceput incarcat si decarcat complet de trei ori dar timpul cat, nema. un lucru am citit tot pe site-ul nokia. Acumulatorul se considera incarcat full atunci cand indicatorul de incarcare arata bateria plina. daca mai este tinut 1-2 ore dupa capata un surplus de energie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• one

3

• george1111

2

• Blind

2

• MihaiGSM

1

Top autori în acest subiect

Vanzatorii au preluat aceste informatii de la predecesorii lor, in "ucenicie".Nu au pus mana pe o carte sa vada cu ce se mananca acumulatorii. Au preluat informatiile de pe vremea "NiCd".Majoritatea nu au nici un fel de inclinatii tehnice, ei stiu doar ca trebuie sa vanda si un rahat.Bateriile cu litiu nu necesita formatare. Daca in manual nu scrie nimic, nu trebuie formatata bateria.Este posibil ca bateria sa atinga capacitatea maxima dupa cateva cicluri de incarcare-descarcare, dar cu certitudine nu trebuie tinuta nu stiu cate ore la incarcare, oricum dupa terminarea incarcarii, telefonul se deconecteaza automat.Incarcatoarele difera in primul rand prin variata constructiva (cu transformator sau in comutatie, auto sau de casa). De aceea au coduri diferite. Mai difera mufa, care la Nokia este de 2 feluri, difera diametrul.

Link spre comentariu
Vizitator Timofte Silviu

Formarea bateriei se face doar la Ni-Mh (Nickel-Metal-hydride)

Acumulatorii Ni-Mh:

? Formare :Se vor incarca aprox 8 ore de trei ori consecutiv si se va lasa sa se

descarce pana la oprirea telefonului.

? Intretinere : Incarcarea se face normal, lasand telefonul inca o ? -1 ora dupa ce

idicatorul acestuia arata incarcare completa. Odata pe luna acumulatorii se vor

lasa la incarcat 8 ore. Acumulatorii Ni-Mh se vor lasa sa se descarce complet

(pana la oprirea telefonului) pentru o perioada mai lunga de viata.

Acumulatorii Li-Ion (Litiu-Ion) :

? Formare : Acumulatorii Li-Ion nu se formeaza.

? Intretinere : Acumulatorii Li-Ion se pot incarca oricand este necesar si se va evita

pe cat posibil ca acestia sa nu ajunga foarte descarcati in momentul

reincarcarii;(de avut in vedere ca durata lor de viata este conditionata de numarul

de incarcari descarcari).

Acumulatorii Li-Polymer :

? Formare : Acumulatorii Li-Polymer nu se formeaza.

? Intretinere : Acumulatorii Li-Polymer se pot incarca oricand este necesar si se va

evita ca acestia sa nu ajunga foarte descarcati in momentul reincarcarii; daca

tensiunea minima atinge o cota critica acestia se vor distruge defintiv;(de avut in

vedere ca durata lor de viata este conditionata de numarul de incarcari

descarcari).

Toti acumula torii ajung la capacitate maxima dupa 3-4 cicluri incarcare descarcare.

Durata de Stand-By poate diferi de la un telefon la altul chiar daca sunt acelasi model;

aceasta este dependenta de setarile telefonului (frecventa de cautare a retelei, modul de

utilizare, distanta de releu <>, vechimea aparatului, calitatea incarcarii

(incarcatorului sau a sursei telefonului) si calitatea aparatului (acelasi model poate fi

fabricat in mai multe loturi cu optiuni diferite).Orice telefon folosit in conditii normale de

utilizare si care nu prezinta probleme tehnice ar trebui sa aiba un timp de Stand-By de

minimum 48 de ore cu acumulatorul nou dupa formarea completa (Ni-Mh) si primele 3-4

cicluri incarcare-descarcare.

/regards

Link spre comentariu

S-a mai discutat de multe ori pe tema asta, sunt posturi cu linkuri catre anumite pagini de pe wikipedia care explica exact care acumulator si de ce se formateaza, insa lumea pur si simplu nu vrea se agite putin si sa caute....Sunt si scheme de incarcatoare deasemenea...dar cine sta sa caute, e mai simplu sa intrebi de treizeci de ori...Multumim Silviu pt explicatie, sper sa nu fii nevoit sa o repeti la infinit...

Link spre comentariu

problema principala era cat trebuie tinut la incarcat acumulatorul in mod normal daca este complet descarcat nu neaparat la primela incarcari. stiam de fapul ca cei cu litiu nu este necesar sa fie formatati in modul descris de vanzator. de altfel si in carte tehnica te obliga sa-l tii la incarcat cat este nevoie(o ora, doua, trei... in nici un caz 12) :echair: problema mi s-a parut ca ma tine prea putin bateria(nici 2 zile) si am intrebat pe aici poate mai gasesc alti posesori de n80 sa-mi spuna cate ceva. mai ales daca stau si pe net consuma de rupe(aveam abia o linie consumata si in 10min cat m-am invartit pe net sa vad cum merge m-a lasa la 2linii). asta e cel mai mare minus la el zic eu. :smt022

Link spre comentariu

Pai e si normal sa te tina asa, din moment ce functioneaza procesorul.In stand-by un telefon consuma 5-10mA, deci o baterie de 820Ah (BL-5B) tine 82-164h, adica 3-6zile. In consum, la 150-200mA, tine 4 ore. Consumul poate sa creasca, daca sta aprins displayul, numai acesta absoarbe cam 150mA.Autonomia in stand-by se refera la stand-by, adica telefonul sta pe masa si nu primesti nici un apel, iar tu nu apesi nici o tasta. Autonomia utila trebuie sa o iei in considerare din punct de vedere al timpului de utilizare.Pe situl Nokia scrie asa:Gestionarea consumului Acumulator Durată de convorbire în reţele GSM Până la 3 ore* Durată în regim de aşteptare în reţele GSM Până la 8 zile* Nokia BL-5B de 820 mAh *Durata de operare poate varia în funcţie de tehnologia folosită pentru accesul radio, de configurţrile din reţeaua operatorului, precum şi de modul de utilizare a telefonului.deci durata de functionare a telefonului este de 3ore.Din calculele mele a iesit cam 4ore si deci cei de la Nokia nu mint cand spun 3ore.Nici o masina care anunta un consum de 5l/100km nu consuma 5l indiferent de situatie, ci acela este consumul in anumite conditii.redu iluminarea displayului, daca ai o asemenea setare, si de asemenea, redu durata cat timp sta ecranul aprins, o sa cresca sensibil autonomia.Si nu te mai juca atat pe el, ca e un telefon, nu o consola de jocuri. Doar nu te astepti sa te tina zile in sir, cand autonomia unui laptop e 1.5-2h.

Link spre comentariu

capacitatea acumulatorului = timpul de incarcare * curentul de incarcarede aici scoti timpul de incarcare si gata.

Poti sa iei in calcul si randamentul incarcarii cam 75-85%, deci aproximativcapacitatea=timpul de incarcare * curentul de incarcare / 1.25
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări