Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobine

oprea_m

Postări Recomandate

Buna noapte,

Tot caut de cateva zile pe internet niste formule matematice care sa ma ajute sa calculez numarul de spire in functie de frecventa pentru bobinele cu miez aer si un singur strat.

Am gasit formula D-lui Medhurst precum si tabelul cu factori si am si formula pentru inductanta si capacitate la rezonanta. As putea totusi sa iau un frecventmetru si un generator de semnal ori un oscilator facut de mine si sa elimin din spire sau sa adaug pentru o anumita frecventa de rezonanta a bobinei. Nu mi se pare usoara treaba si consuma destul timp... in caz de ceva am sa procedez astfel.

Va intreb pe Dv. daca u cumva aveti asa ceva, adica o formula pentru bobinele cu un singur strat si fara miez (carcasa izolatoare) dar sa imi dea nr. de spire si diametrul in functie de frecventa. Deci cumva in ecuatie sa fie si frecventa pe undeva.

Stima,

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• oprea_m

5

• Blacksmith

3

• yo9dl

1

• mila

1

Top autori în acest subiect

Am eu un programel foarte bun de calculat bobine. Da-mi de stire daca vrei sa-l uploadez undeva. E freeware.

Dar nu inteleg care e treaba cu frecventa. Doar daca ii adaugi un condensator si formezi un circuit oscilat ar avea sens frecventa. Dar asa la o bobina singura nu vad unde ar putea sa apara frecventa.

Link spre comentariu

Foarte simplu. O bobina simpla deja este un circuit oscilant. Are o capacitate parazita care pe schema echivalenta se ia ca fiind in paralel cu rezistenta ohmica in curent continuu precum si inductanta.

Nu ati putea sa mi-l trimiteti prin e-mail?

Editat de oprea_m
Link spre comentariu

Ba da. Da-ti-mi un mesaj privat cu email-ul.

Mda... La capacitatea parazita nu ma gandisem. E de obicei mica si se neglijeaza. Dar daca faceti bobine pentru RF, acolo e important.

Asta al meu nu calculeaza capacitatea parazita si frecventa.

Link spre comentariu

La bobinele radio probabil capacitatea bobinei s-o fi neglijand fiindca in US de exemplu este mult prea mica dar la ce am eu nevoie va spun ca nu se neglizeaza, de fapt este o marime foarte importanta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări