oprea_m Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Buna noapte, Tot caut de cateva zile pe internet niste formule matematice care sa ma ajute sa calculez numarul de spire in functie de frecventa pentru bobinele cu miez aer si un singur strat. Am gasit formula D-lui Medhurst precum si tabelul cu factori si am si formula pentru inductanta si capacitate la rezonanta. As putea totusi sa iau un frecventmetru si un generator de semnal ori un oscilator facut de mine si sa elimin din spire sau sa adaug pentru o anumita frecventa de rezonanta a bobinei. Nu mi se pare usoara treaba si consuma destul timp... in caz de ceva am sa procedez astfel. Va intreb pe Dv. daca u cumva aveti asa ceva, adica o formula pentru bobinele cu un singur strat si fara miez (carcasa izolatoare) dar sa imi dea nr. de spire si diametrul in functie de frecventa. Deci cumva in ecuatie sa fie si frecventa pe undeva. Stima, Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Am eu un programel foarte bun de calculat bobine. Da-mi de stire daca vrei sa-l uploadez undeva. E freeware. Dar nu inteleg care e treaba cu frecventa. Doar daca ii adaugi un condensator si formezi un circuit oscilat ar avea sens frecventa. Dar asa la o bobina singura nu vad unde ar putea sa apara frecventa. Link spre comentariu
oprea_m Postat Ianuarie 30, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 (editat) Foarte simplu. O bobina simpla deja este un circuit oscilant. Are o capacitate parazita care pe schema echivalenta se ia ca fiind in paralel cu rezistenta ohmica in curent continuu precum si inductanta. Nu ati putea sa mi-l trimiteti prin e-mail? Editat Ianuarie 30, 2018 de oprea_m Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Ba da. Da-ti-mi un mesaj privat cu email-ul. Mda... La capacitatea parazita nu ma gandisem. E de obicei mica si se neglijeaza. Dar daca faceti bobine pentru RF, acolo e important. Asta al meu nu calculeaza capacitatea parazita si frecventa. Link spre comentariu
oprea_m Postat Ianuarie 30, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 La bobinele radio probabil capacitatea bobinei s-o fi neglijand fiindca in US de exemplu este mult prea mica dar la ce am eu nevoie va spun ca nu se neglizeaza, de fapt este o marime foarte importanta. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Va inteleg. Credeam ca e vorba de frecvente mici... Link spre comentariu
oprea_m Postat Ianuarie 30, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Capacitatea dintre spire nu este o marime dependenta de frecventa. La ce am eu trebuinta JF, MF si IF ea joaca rol importantt pentru atingerea frecventei de rezonanta a bobinei. Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 31, 2018 Partajează Postat Ianuarie 31, 2018 poate ajuta http://crystalradio.net/professorcoyle/professorcoylecyl.shtml Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 31, 2018 Partajează Postat Ianuarie 31, 2018 (editat) Uite un program mai complex dar si usor de folosit http://www.tonnesoftware.com/elsie.html .Dupa download si instalare urmezi calea: new design> apoi find L ptr. ceea ce te intereseaza. Editat Ianuarie 31, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
yo9dl Postat Ianuarie 31, 2018 Partajează Postat Ianuarie 31, 2018 DL5SWB http://mini-ring-core-calculator.software.informer.com/download/ Link spre comentariu
oprea_m Postat Ianuarie 31, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 31, 2018 Va multumesc de ajutor. Sanatate, Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum