Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zenner sau Varicap

Yo4You

Postări Recomandate

Din cate am studiat eu si practic vad ca zenerul poate inlocuii cu succes un varicap.Doresc sa pun o ampla intrebare oare imi va oferii stabilitate mi mare ca un varicap? la un oscilator de unde scurte.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• radu25

1

• wwilly

1

• Stefan

1

• Yo4You

1

Top autori în acest subiect

Alte diode?! Numai daca nu ai varicap disponibil...Treaba e mai complicata, stabilitatea depinde nu numai de dioda, dar oricum varicap dedicat este mai avantajos.Si mai sunt si alte aspecte in afara de stabilitate, in care Q-ul si rezistenta serie echivalenta a varicapului au importanta...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Poti folos si diode simple, depinde de cata "variatie" a capacitatii ai nevoie. Varicapurile variaza mult mai mult. Prin '91 cand faceam receptoare de satelit, in oscilatorul local am inlocuit BB125 cu 1N4148, asa de curiozitate... Oscilatorul a functionat dar nu acoperea decat 3,4 canale alaturate, asta la o frecventa de oscilatie in jur de 1,5GHz.

Link spre comentariu

Inainte de 90 , cand vedeam componente mai deocheate doar prin reviste , merita sa experimentezi (era si alt timp liber) fel de fel de inlocuiri . Dintr-un pumn de diode de comutatie (de exemplu) voi gasi cateva care sa functioneze bine si ca diode varycap . Da` nu mai merita ...Salutari tuturor !YO8RCD

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator gabicen

Din cate am studiat eu si practic vad ca zenerul poate inlocuii cu succes un varicap.Doresc sa pun o ampla intrebare oare imi va oferii stabilitate mi mare ca un varicap? la un oscilator de unde scurte.

Nu...Dar, daca nu esti convis si iti plac experimetarile incearca..gabi
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator bobina

O problema serioasa este si linearitatea, mai precis dependenta capacitatii de tensiune (tensiune mare, capacitate mica), curba aceea e bine sa fie o dreapta; in caz contrar invarti trei sferturi de scala la potentiometru fara a gasi nici o statie si pe "ultima suta de metri" se ingramadesc 10 posturi...Chiar si diodele varicap nu au liniaritate pe un domeniu urias, de aceea este trecuta in data sheet numai portiunea de interes. Bun, in caz de urgenta merg si LED-uri...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări