Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Referinte invertor

Armonia-S56

Postări Recomandate

Acum 14 minute, rinaldoparaipan a spus:

Sau, ai putea sa pui 6 panouri orientate spre sud si 3 spre vest,

Cred că nu merge așa ceva decât dacă ai chargere separate, sau dacă ai un invertor charger cu două intrări.

Link spre comentariu

De ce crezi asta?

La ora 12 panourile spre sud vor produce la maxim, pe masura ce soarele se duce catre apus, vor intra in productie maxima cele dinspre vest.

Curentii de incarcare se aduna, panourile nu se influienteaza reciproc.

Crede-ma ca am montat vreo 10 sisteme cu dubla sau chiar tripla orientare si am vazut cum evolueaza incarcarea.

IMG_20180427_163238 - Copy.jpg

IMG_20180420_182025 - Copy.jpg

Panori fotovoltaice SCHEIA.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri si pentru sugestie. Pentru zilele cu nori si pentru toamna/iarna doresc suplimentare de panouri , dar evident, doar pina la limita maxima pe care ar putea-o duce mppt-ul in zile cu radiatie ideala . Sunt constient ca pe cer noros , cei 1350 Wp instalati o sa-i dea chargerului 100- 150 wh care n-o sa-i faca nimic , dar intr-o zi insorita nu stiu cum s-ar comporta...

Speram sa-mi spuneti ca pot ignora linistit eticheta pe care sunt trecuti cei 1000 Wp si sa fiu atent doar sa ma incadrez in specificatiile din manual (max.102 V VOC si 40A).  Nu prea am posibilitatea de a amplasa spre V panouri , ar trebui sa-mi modific structura acoperisului  .  Daca m-as folosi de unghiul de elevatie , respectiv sa la amplasez la un unghi optim sau aproape optim pentru iarna ,  iar vara , nefiind la elevatia optima sa nu produca la capacitate ? 

Daca-mi spuneti ca nu am alta optiune (excludem  schimbatul invertorului , al tipului de  panouri, achizitionat controler dedicat)  , o sa mai iau doar doua panouri de 150 W si o sa raman pe intrare doar cu 6x150w. Trebuie sa ma folosesc de ce am , chiar daca din start , sa zicem ca nu am facut  chiar cele mai bune alegeri.

Editat de Armonia-S56
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut, ca sa nu fii stresat de incarcarea invertorului pe timp de vara fiindca ai prea multe panouri poti pune separat pe un string un controler care sa incarce bancul de baterii iar invertorul principal merge cu o parte mai mica de panouri , asa nu fortezi nici invetorul , si daca cotrolerul mai poate duce pui panouri pana la capacitatea lui , astfel iarna poti avea o incarcare mai buna . Investitie extra ar fi doar controlerul si cabluri de coborare separate .

Editat de vfp_marius
Link spre comentariu

Multumesc vfp_marius. O sa merg pe varianta data de dl rinaldoparaipan . Prin toamna (cand am mesteri la casa) voi muta totul pe acoperisul unei terase (ce va fi modificat),  unde voi avea posibilitatea sa orientez panourile cum vreau eu. Si voi pune un grup de 600Wp orientat SE 30-45 grade iar un alt grup de 600 Wp , in paralel cu primul , orientat SV 30-45 grade. Evident voi monitoriza  o perioada cu atentie totul si voi testa diferite pozitii pentru a incerca sa scot cat mai mult din ele dar  fara a periclita chargerul. Asta vreau sa fac , teoretic. In practica , voi vedea cum va reusi.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am testat varianta descrisa mai sus , cu cele doua grupuri de panouri orientate diferit. A functionat , multumitor , pe intreaga perioada a zilei . Dar , la acelasi moment dat , oricare din grupurile de panouri lasate singure pe controler (celalalt grup deconectat) , furniza putere mai mare decat furniza acelasi grup in momentul in care cuplam si celalalt grup in paralel pe el. Se insumau puterile celor doua grupuri dar aceasta suma nu ajungea la valoarea pe care ar fi trebuit s-o aiba in urma masuratorilor de pe fiecare grup individual. Pierdeam intre 30-50 W pe fiecare grup. Banuiesc ,(nu ma pricep) MPPT -ul nu putea gestiona corect ambele grupuri , unul insorit si celalalt umbrit . Totusi , functioneaza si daca n-as  fi avut de mai demult inca un controler PWM (Solar 30) , l-as fi lasat asa.  Avandu-l pe asta  si parandu-mi-se ca fac risipa de panouri (implicit putere) , le-am orientat pe toate spre Sud si am legat pe controlerul mppt 6 panouri (900Wp) iar doua panouri (300Wp) le-am pus pe controlerul PWM , legat la acelasi banc de acumulatori.

Intrebarea mea este referitor la conectarea celor 6 panouri pentru mppt : Cum functioneaza mai bine (optim) mppt-ul ? Cu 60 V si 16 A la intrare (varianta A) sau cu 40 V si 24 A (varianta B)?

Date despre minisistem : Banc acumulatori 24V - 460Ah , controlerul din PIP accepta pe intrare max. 1000Wp si 102 V DC (o.c) , raza de lucru mppt 30-80 V DC. Panouri mono de 150 W cu VOC 22,4 V si ISC 8.75 A .Distanta panouri - controler 12 m , cablul ce-l am e de fi 4 , sectiune 12-13 mmp (probabil, daca am calculat bine).

Si v-as mai ruga de o parere despre acumulatorii din atasament.

Va multumesc anticipat

Panouri.jpg

Baterii.jpg

Link spre comentariu

Eu am recomandat la toți care au cerut sfaturi sa meargă pe invertor cu 4 baterii cu 48-56V pe baterii.

Se comporta mult mai ok cind se cer puteri mari. 

Răspunsul la întrebarea ta ar trebui să-l găsești în manualul unității de incarcare nu să-l ceri de la noi. 

Apropo, ai circuite de egalizare automata conectate pe baterii? Fără ai sa distrugi prematur bateriile. 

Link spre comentariu

Sesebe , multumesc pentru  atentie .  Recunosc ca aveti dreptate referitor la mersul pe 48 V. Daca ar fi s-o iau de la inceput, altfel m-as organiza. Dar acuma trebuie ca din ceea ce am sa scot maxim (apropiat de maxim)  din cat se poate scoate. In fara de acumulatori , n-am de gand sa mai investesc pentru un hobby (l-as putea numi linistit  moft).

Ca sa raspund punctual la intrebarile Dvs.  In manualul invertorului (hibrid , combinat cu chargerul), nu am date mai multe decat am expus mai sus. Speram ca din experienta practica a unui binevoitor, sa primesc un sfat referitor la ce-i place pe intrare unui mppt. Indiferent ca-i PIP sau Victron sau ce-o mai fi. Pentru ca eu nu stiu. Iar testele din ultimele doua zile nu mi-au fost concludente , nu am avut aceleasi conditii de luminozitate .

Referitor la egalizare baterii , inca nu-s la nivelul ala. Momentan folosesc 4 acumulatori de 12 V / 230Ah , ce n-au mai fost buni pe camioanele la firma unde lucrez si efectiv nu-mi pasa de ei. Pe masurate am diferente intre ei de 0,3 - 0,4 V. Evident , daca voi lua acumulatorii Rolls despre care am cerut referinte mai sus, o sa vad si de ceva dispozitive de monitorizare/egalizare.

Editat de Armonia-S56
Link spre comentariu

Nu am înțeles cum sint configurate panourile solare. 

Ideea este sa cauți randamentul mai mare adică în cazul acesta cind nu sint precizări legate de randament, sa cauți configurația în care ai cele mai mici diferențe între tensiunea de intrare și cea de ieșire. Dacă livrezi puteri mai cu invertorul atunci pt randament mai mare de conversie ai putea sa alegi o tensiune mai mare la baterii. 

Link spre comentariu

Acum sunt configurate in varianta A (doua stringuri puse in paralel a  cate 3 panouri in serie , deci vin la mppt cu max. 60 V si 16A). Din 900 Wp instalati pe mppt, am vazut azi max.650 Wh, pe la pranz , cer senin , 30 grade afara la umbra.

Azi as fi avut si timpul si conditiile (insolatie  ok) sa testez din nou varianta B cu 3 stringuri in paralel , fiecare string  cu 2 panouri in serie (vin la mppt cu max. 40 V si 24 A) dar ajutorul meu mi-a reparat un cablu Y  de punere in paralel si pina comand altul , nu pot testa .

L.E. Puteri mai mari de 0,25Kwh  nu livreaza invertorul decat ocazional  si pe termen scurt (microundele, automatul de cafea, masina de spalat , eventual AC pentru o ora). Sa inteleg ca e randamentul mai bun daca vin la intrare in mppt cu tensiune mai apropiata de cea de lucru si amperajul mai mare ? (varianta B)

IMG_0889.JPG

Editat de Armonia-S56
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Citat:Se insumau puterile celor doua grupuri dar aceasta suma nu ajungea la valoarea pe care ar fi trebuit s-o aiba in urma masuratorilor de pe fiecare grup individual.

Asta se intampla fiindca MPPT-ul nu stie sa gestioneze mai mult de 1000W de panouri.

Referitor la modul de conectare A sau B:In varianta A ai curent mai mic, deci iti trebuie cablu mai subtire.

In var B trebuie cablu mai gros.

Dupa alte pareri, MPPT-ul functioneaza la randament maxim la 1,5-2 x tensiunea bateriilor.

Daca pe intrare ai mai mult decat x2 U baterii, creste pierderea prin putere disipatia interna prin caldura.

Eu intotdeauna merg pe tensiune mare(sub limita maxima a MPPT-ului) si curent mic.

Cablul fi 4 este arhisuficient, insa ar trebui sa il inlucuiesti cu cablul special pt fotovoltaic de 6mmp(e bun pt ambele variante) Rezista mai bine la UV.

PS: Rex al meu mi-a crantanit vreo 50m de cablu fotovoltaic, asa, sistematic incat nu mai pot folosi decat bucati de maxim 3m din el.

Editat de rinaldoparaipan
Link spre comentariu

Multumesc D-le rinaldoparaipan . De trei zile merg cu varianta B (40 V cu 24 A pe intrare) si mi se pare ca randamentul e mai bun. Am vazut 790Wh ieri din 900Wp instalati , pe la ora 14, cer senin si vre-o 27 grade. Adevarul e ca si invertorul avea sarcina 1,7kw, tensiunea din baterii era pe la 24.8 V iar tensiunea de la panouri a adus-o mppt-ul pe la 29 V iar curent aveam 30 -31A . Acuma nu stiu cum ar fi fost daca erau conectate in varianta A , la acelasi moment dat. Voi pune un cablu mai gros si nu cred ca voi pune solar decat pina la cutia unde sunt puse in paralel grupurile (pe o laterala a acoperisului terasei unde-s amplasate panourile). De la cutie trebuie sa fac o coborare de 3 m pe un stalp al terasei si apoi sa vin cu el subteran pina la magazia unde sunt acumulatorii si invertorul. Am ceva cablu cu manta X 4 fire cu fi 6  dar e din aluminiu (plin nu litat). Tot oscilez intre decizia de a-l folosi pe acela (avantaj ca-l am) sau sa nu ma zgarcesc si sa iau din cupru litat , pe care sa-l trag printr-o conducta pentru instalatii sanitare avand in vedere ca urmeaza a fi ingropat (dezavantaj ca trebuie sa-l cumpar). Nu mai stiu cum e dar pare-mi-se ca aluminiul nu duce aceiasi densitate de curent ca si cuprul.

Link spre comentariu

Aluminiul are rezistivitate mai mare decit cuprul. Se pot găsi pe net rezistivitatile celor doua materiale. Avind rezistivitate mai mare și pierderile vor fi mai mari și în consecinta și densitatea de curent va fi mai mica la aluminiu. 

Dacă îți permiți pune cupru (nu neapărat litat). Singurul avantaj la cablul litat este dat de manevrabilitatea mărită datorita faptului ca se indoaie ușor. În schimb sint și dezavantaje la conexiuni unde pt conectare fiabila în timp trebuie puși papuci sau terminale, sertizati sau lipiti cu cositor (varianta cea mai buna). 

Link spre comentariu

Aveti dreptate . Ma voi conforma si voi merge pe cupru.Sa nu trebuiasca sa ma gandesc ulterior ca oare cablul ala de aluminiu ce-l am, mai rezista pe-acolo prin pamant (nu-i nou , cred ca a servit cel putin 20 de ani). Oare nu se incalzeste (fiind 4 fire in aceasi manta) ? Oare nu s-a oxidat pe la conexiuni ? Si poate pe parcurs o sa-mi mai vina in minte si alte intrebari ce ma vor sacai....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări