Haralambie Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 Dar nu este ca si cum IOR-ul ala nu e o strutocamila intre diferite modele de binocluri. Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 (editat) Schema optica , solutiile tehnologice , corpul din dural cu magneziu , " haina " de cauciuc , focalizarea la infinit , cleiurile , chiturile si vopselele ... si altele , sant de la noi . In fine ... P .S . - sant ( personal ) total off - topic , moderatorul sau altcineva sigur se vor supara , pe buna dreptate . Se pot sterge postarile mele . Editat Iulie 30, 2018 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 54 minutes ago, gauss said: Eu am folosit la zeci de microamperi . Ma rog ... vreo doua zeci si ... daca mi - amintesc bine [...] Voi face si foto , sa nu zica obstea ca fabulez . Ok, am inteles, TNX. Banuiam 10-20 uA pentru ca este zona destinata functionarii lor cu zgomot mic (microcurenti). De poze nu-i nevoie, nu discutam de femei, si nici nu se pune problema neincrederii, dar daca ar fi existat o schema ar fi fost interesant... Din cate-mi amintesc personal, cel putin pentru mine problema mare a fost intotdeauna atunci neincrederea in provenienta componentei particulare respective, am avut numai ICCE capatate pe calea... statului paralel si deci mereu cu gandul "daca o fi de la rebuturi?" nu am fost fanul acestor tranzistoare... Inclusiv complementarul care daca-mi amintesc bine parca ar fi fost 3964, dar dupa 20-30 de ani de atunci nu mai pot fi sigur si eventuala greseala in acest sens ar putea fi justificata... GL! Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 (editat) Din pacate , schema nu pot sa pun . Desi , in mare , o am in cap . A fost tarlaua mea . Am o reticenta . Cenzura , autocenzura , obisnuinta atator ani cu mapa si sigiliu , etc . Persoanele de genul ... sant mai taciturne . Poate fi si un aspect legal , poate si din respect pentru doua decade ... in care n - am muncit numai eu , ci o intreaga generatie , plus cei mai in varsta . La final , si cei mai tineri . Asta este ... produsele la care am lucrat nu se mai produc . Nu se mai produce nimic ... fabrica a fost rasa . La propriu . Cele care mai erau ... au disparut natural . Garantia este de niste ani ... nu se joaca nimeni cu asa ceva . In fine ... Revenind la ICCE ... avea un procent mare de rebuturi . Din cauze obiective si subiective . Ma rog , multe puteau fi declasate , ca la IPRS . Adica nu toate erau defecte catastrofic , se puteau folosi cu limitari . Statutul institutiei a fost ambiguu ... Ba vindea , ba nu vindea ... ma rog , catre clienti agenti economici , sau prin repartitie guvernamentala . Statutul de unitate de cercetare a contribuit la aceasta , cat si alte cauze . In fine , este istorie . In cativa ani , va fi doar o intrebare controversata ... A fost , sau n - a fost ? ... Editat Iulie 30, 2018 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 Vad ca sunt numai "autoritati" pe forumul asta, care ne dau lectii si ne pun la punct la orice. Tranzitoarele 2N930 au Rbb relativ mare si nu merg grozav cu surse de semnal cu rezistenta interna mica (zeci, sute de ohm). La curenti de zeci de uA orice tranzistor cu beta mare (>300) are zgomot mic, de ordinul 1 dB (la 1KHz). Eu sunt maniac in privinta asta, am masurat sute de tranzistoare pentru zgomot cat mai redus. Imi trebuiau la serviciu (laborator de fizica), dar si pentru ce aveam de gand sa construiesc. Uitati-va si in catalpgul de la ICCE - editia din anul 1980. Se da si un grafic acolo, in care se arata ca factorul de zgomot minim se obtine la Ic=10uA si Rg de ordinul 10-15 Kohm. Mai bune sunt tranzistoarele p-n-p din seria 2N3962, 2N3963, 2N3964, la care factorul de zgomot minim coboara la 0,5dB (Ic=100uA si Rg=20-30 Kohm, F=1KHz). Tranzistoarele de tip pnp au zgomot mai mic decat cele npn (la aceeasi geometrie a cipului), pentru ca mobilitatea purtatorilor de sarcina electrica din baza (electronii la pnp) este mai mare decat a golurilor din baza tranzistoarelor npn. In consecinta la pnp-uri Rbb este mai mica decat la npn-uri. Foarte bune sunt si BC253C, BC179C. Regula asta este valabila si in RF. Tranzistoarele pnp din selectorul de canale (BF509, BF272) erau mai putin zgomotoase decat cele npn (BF200, BF180). Am sa scanez catalogul respectiv (ICCE) si am sa-l pun pe net, sa-l studieze si cei care nu l-au avut la dispozitie la vremea lui. Pe primul l-am cumparat in anul 1983, cu 80 lei. Am facut prostia sa-l imprumut unui fost student cu care am fost si coleg de serviciu mai tarziu. L-a pierdut, nici nu-si mai aminteste de el. Am cheltuit 100 ron si am cumparat altul de pe net, special ca sa-l scanez si sa-l ofer pe net celor interesati. Cred ca era ultimul disponibil. imi voi face timp pentru scanare. Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 (editat) Am si eu catalogul . Ambele ... Cu ceva semnaturi de pe la colegi de scoli , care activau acolo , si de pe la ceva sefi . Cred ca va lua calea gunoiului , nu mai intereseaza pe nimeni . Pe viitorii posesori ai apartamentului , sigur nu ! ... Editat Iulie 30, 2018 de gauss Link spre comentariu
VAX Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 Va inselati ! Catalogul va fi studiat de cei care vor veni dupa noi. Sa vada ca si in Romania s-au facut electronice de performanta, ca strainii vor sa acrediteze ideea ca am fi maimute. Ma mir ca din miile de angajati de la IPRS, ICCE, Ferite Urziceni, IPEE, ROMCUART, etc, nu s-au gasit unii care sa scaneze cataloagele si sa le puna pe net. Se vede treaba ca acolo se ajungea pe baza de "recomandare" de la SECU si respectivii nu erau foarte pasionati. Au invatat ceva si au muncit din obligatie, impinsi de la spate. Imediat dupa lovilutie au dat dracu ingineria (nu era pentru ei) si s-au apucat de ce li se potrivea (buticuri, restaurante, kcaturi). Am sa scanez eu (un amarat de profesor de fizica) cate cataloage pot, sa ajunga la cat mai multi pasionati de electronica. 1 Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 (editat) La mine la pravalie , veneau in mod traditional primii absolventi de Academie Militara , electronica , aeronave , chimisti , fizicieni , opticieni , mecanica fina ... si altele . Ochiul ( si timpanul ) poporului era peste tot , de ce - ar fi fost acolo o exceptie ? Unitate militara ( de fapt doua ) , de grad zero , unde Victoras avea drum saptamanal . ...Fabrica era aproape de Bucuresti , cam o treime erau navetisti . Nu m - am considerat niciodata maimutza ... Am umblat ceva prin Europa ( cu joburi ) ... si prin State , for pleasure . Am vazut destui mai putin instruiti ca mine , pe acelasi post . Ma rog , pe - acolo . Nu - i intereseaza nici de tara lor , d'apoi de - a noastra . Sau de altele ... Editat Iulie 30, 2018 de gauss Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 Da , Victoraș făcea drumuri pe " acolo" , că de aia era stăpânul absolut al înzestrării . Cineva spunea că erau probleme de aprovizionare cu un rulment mic , foarte mic cu diametru exterior de 1,5 mm . Așa că s-au cumpărat câteva mii păpuși mecanice din SUA , care " întâmplător " foloseau acel rulment . Pentru aplicația noastră , după sortarea CTC , din 100 de păpuși rămâneam cu 1 rulment . In felul asta eludam embargoul capitaliștilor ! In fine , istoria a fost scrisă așa cum am trait-o . Scuze de offtopic . Link spre comentariu
Haralambie Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 Se vorbeste mai pe sub palma, de zici ca s-au descoperit extraterestii, locul cu pricina fiind ceva mai secret decat zona 51. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 Acum 33 minute, Victor a spus: Da , Victoraș făcea drumuri pe " acolo" , că de aia era stăpânul absolut al înzestrării . Cineva spunea că erau probleme de aprovizionare cu un rulment mic , foarte mic cu diametru exterior de 1,5 mm . Așa că s-au cumpărat câteva mii păpuși mecanice din SUA , care " întâmplător " foloseau acel rulment . Pentru aplicația noastră , după sortarea CTC , din 100 de păpuși rămâneam cu 1 rulment . In felul asta eludam embargoul capitaliștilor ! In fine , istoria a fost scrisă așa cum am trait-o . Scuze de offtopic . Moaaama, ce le-ati mai tras-o!!! cred ca si acum se oftica si au inceput sa sughite! cataloage, se puteau cumpara de la serviciile de ''desfacere'', nu prea au lipsit! noi cumparam cu zecile, se scoteau pe ''bon de consum'' si se imparteau la toti cei interesati! Iar productia la ICCE poate fi considerata artizanala tinind cont de procentul urias de rebuturi si de caliatea celor vindute la preturi de ''cercetare''. isi aminteste cineva ledurile produse de ei pe ambaze te tranzistori si care erau vizibile doar pe intuneric sau lumina redusa??? si nu au costat decit 161 de lei bucata!!! a fost una dintre cele mai scumpe tepe luate. Una amuzanta a fost cu nu mai stiu ce mmc-uri care aveau 8 pini pe o parte si 7 pe alta! Cu asta ii ofticam pe majoritatea producatorilor mondiali care nu reuseau chestii din astea! Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 (editat) Pentru Romania , ( cam ) era . Ma rog , pot fi banuit de subiectivism , dar consider ca cele mai tehnice produse din Romania cam acolo au fost produse . As putea da ceva exemple , mai pe departe . Chiar mai pe sub palma , ca sa citez . Piese din titan , sticle optice pentru infrarosu ( hexafluorura etc . ) . Supermagneti , acumulatoare zinc - argint , subansamble de microunde , otel refractar pentru camere de ardere , bucse de grafit in jet , trasoare pentru traiectorie , parasute de dimensiuni mici , rotoare giroscopice , fotorezistente infrarosu , discuri modulatoare , baterii termochimice , compozite fibra de sticla si carbon , accelerometre , servomecanisme , microgeneratoare de curent electric cu cartus cu pulbere , permalloy , ferite si alte materiale electrotehnice , rasini , lacuri si vopsele speciale , microcriogenie , si multe altele . Electronica ... matrici de senzori in infrarosu , focoase laser , optice , microunde si doppler , si altele . Microrulmentii de care vorbea dl . Victor , si alte goodies . Primele lasere , de la IFTAR . Sa nu zic de reparatia si modernizarea complexelor de rachete antiaeriene , vreo 4-5 tipuri , si a bateriilor de coasta 130 mm . Pot sa spun ca era un fel de Area 51 , am vazut chestii pe care le - au mai vazut ( doar ) 10 perechi de ochi . Pacat ca " s - a taiat maioneza " , erau cercetari avansate pentru diferite chestii . Trei sferturi din productie s - a facut pe furt ... reverse engineering . Sa nu zic de partea teoretic stiintifica , automatica avansata , aerodinamica ( tunel ) etc . N - a fost de loc usor , multe din materialele , materiile prime si tehnologiile de mai sus erau sub embargou . In fine ... n - am pretentia sa fiu crezut . Totusi , stia Victoras ce cauta pe - acolo . A fost prim - adjunct cu inzestrarea si industria de produse speciale ... vreo doua zeci si ... de ani , sub 4 ministri ai apararii . Nu raporta decat unui om ... cabinetul 2 . Valuta pentru datorii , ( si ) de acolo a venit ... numar procentual cu 2 cifre . Si nu chiar mici . Editat Iulie 30, 2018 de gauss Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 (editat) Desigur, cu aplicabilitatea practica pe care o stim cu totii! Chiar a povestit intr-un articol un vestit inginer roman, megacercetator in domeniu, cite chestii a inventat si cercetat colectivul condus de el, dar din diverse motive, nu s-a aplicat nimic in practica, de bune ce erau, probabil! Din ce a povestit in articol, toata viata a luat salariul si acum pensia fara a finaliza nici un produs introdus in fabricatie! Am avut si eu tangenta cu domeniul, asa ca impresia mea este formata si sint prea batrin sa o mai schimb! Apropo, dupa 1990, cind inteprinderile de stat incepusera sa simta foamea si vindeau si particularilor, eram la electronica pe baicului, dupa niste difuzoare de rtp de 70 de ohmi si tocmai oferisem o atentie la desfacere ca sa pot sa-mi aleg unele mai putin descentrate. Din vorba in vorba intreb daca RX2001 este de vinzare. doamna spune ca teoretic da si ma indruma la cine se ocupa de problema. Acolo in schimb aflu ca nu ma pot servi pentru ca nu au decit versiunea militara! Intreb de curiozitate care este diferenta si aflu ca este identic, doar ca este vopsit kaki! Absolut autentic, patit de mine nu din auzite! Si am mai povestit ca din 100 de rtp-uri luate de la iemi intre 50 si 100 la suta se intorceau imediat la garantie! erau si au fost foarte bune, pina au inlocuit seturile de componente originale cu produse autohtone. Cel mai fain aratau bobinele din U200 si U400 care in interiorul carcasei metalice aveau si condensatori ceramici si s-au inlocuit cei original care aveau sub 1 mm grosine cu ceramicii de arges! Cei de la iemii gasisera si o varianta de a vinde statii radio fara a trece prin toate procedurile si anume vindeau statii care nu aveau eticheta inscriptionata cu seria si anul si cristalele de canal sub denumirea de ''set de reparatii'' la fel de bune ca si restul. Dar ajutau la inlocuirea celor pierdute, furate, distruse de senilele buldozerelor, pentru se achizitionau ''pe productie'' nu pe investitii deci se scoteau pe bon de consum nu erau obiecte de inventar! Editat Iulie 30, 2018 de Marele Savant Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 (editat) O " monstra " ... : https://www.rumaniamilitary.ro/racheta-a-94-m#prettyPhoto Sant mentionate si ( cateva , nu exhaustiv ) imbunatatiri majore aduse de romani . Acum ... am ramas cu amintirile . Altii ( Polonia ) produc ( cu miile de bucati ) , si vand ... probabil nu pe pufuletzi , boni bon si alte gumitze , cu sau fara surprize ! https://en.wikipedia.org/wiki/Grom_(missile) Editat Iulie 30, 2018 de gauss Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 30, 2018 Partajează Postat Iulie 30, 2018 Da , era un segment de piață denumit " nișă" , aducător de valută forte în vremuri de restriște . Era ... Resursa umană era cea mai importantă valoare . Era ... Să revenim la preamplificatoare . 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum