Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare preamplif audio low noise

Mark S

Postări Recomandate

E abia inceputul, m-a ros curiozitatea si oarecum am improvizat. Vroiam sa fiu sigur ca o sa prind ceva... Acum va urma analiza grafica, SDR si metode mai elevate. E loc de joaca, asta e cel mai frumos :)

Link spre comentariu

Cu acel preamplif si cu antena "ingropata", acele surubelnite infipte in pamant, cred ca am atins si nivelul minim de zgomot. Cand conectez antena, fasaitul creste considerabil. Preampliful a fost facut cu cate 8 bucati 2SA970/2SC2240, in montaj diferential. In schimb, ptr antena cadru pragul de zgomot atmosferic nu pare a fi atins.

Link spre comentariu

Aveti posibilitatea sa masurati rezistenta electrica a "antenei"? Ideala ar fi o punte pentru masurarea prizelor de pamânt, dar pentru început merge si un banal ohmmetru. E umed pamântul în care ati înfipt surubelnitele? Cum cuplati antena la receptor? Direct sau prin transformator?

Link spre comentariu

Nu am decat ohmetru, rezistenta e intre 200k-500k. Distranta maxima intre electrozi cam 4m, cu cat mai departe, cu atat mai bine. La fel si adancimea, daca le infig mai superficial, semnalul scade. Terenul e foarte umed...din motivul asta nu pot merge deocamdata in munte, am o masina de teren, dar intra in noroi pana se suspenda.

Ptr VLF, am incercat si cu transformator si fara (raport 1/1). N-am observat diferente notabile.

Antena e neasteptat de eficienta: Am incercat de curiozitate sa receptionez Antena Satelor pe 153KHz, cu acelasi amplificator, dar fara filtre low-pass. Semnalul e asa puternic incat se aude foarte distorsionat, in conditiile in care eficienta RAA (reglaj automat al amplificarii), e de minim 60Db la integratul folosit, CXA1191.

Sunt multe variante de incercat..m-am gandit si sa infig acele surubelnite in copaci etc. Asta cand va permite timpul..

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

1. Este o poveste frumoasa faptul ca tranzistoarele 2N930 ar face minuni. Sunt mai zgomotoase decat multe BC-uri. Am lucrat cu astfel de tranzistoare si nu m-au multumit. Sunt depasite, erau socotite de performanta in anii '60. Nu dati banii pe ele decat daca sunt la pret de chilipir.

2. Rezistenta intrinseca mica (ohmi) a bazei au si unele tranzistoare cu germaniu. De exemplu rusii au fabricat P27A, P28,  pe care le foloseau la preamplificatoarele de microfon dinamic (R=200 ohm) de la magnetofoane (de ex. Maiak 203) . Se foloseau frecvent si in primul etaj de amplificare (JF) de la receptoarele cu conversie directa.

http://us3iat.qrz.ru/radio/1974/ssb_polak1/ssb_polak1.htm

Merg cu zgomot mic la Ic=100-200uA si Uce=2-3V.

Eu am experimentat si cu tranzistoare de tipul AC180, cu aceleasi perfonfante de zgomot la curentul de colector si Uce precizate anterior. Trebuie sortate, nu toate au zgomot mic. Zgomot la fel de mic au si tranzistoarele GT320 (1T320); la Ic=0,2mA si Uce<5V.  In plus, astea au Ft>80MHz si capacitati interne mai mici. Sunt multe tipuri de tranzistoare care au zgomot mic. Sortarea este obligatorie.

Rezistenta intrinseca a bazei cat mai mica este necesara in cazul in care cuplajul intre sursa de semnal de mica impedanta interna si preamplificator se face direct. Dar se poate conecta prin transformator ridicator de tensiune (si de impedanta) si se pot folosi tranzistoare (BC-uri cu beta mare) care au factorul de zgomot de ordinul 1dB la Ic=10-20uA si rezistenta sursei de semnal de ordinul 5-10 kohmi. Transformatorul are si el pierderi, nu este ideal, deci creste putin factorul de zgomot, dar este o varianta buna.

3. Ca amplificatoare operationale cu zgomot mic se pot folosi MAX4106 si CLC425. Le dau ca exemplu ca sa vedeti despre ce este vorba. In prezent sunt depasite, nu se afla in productia curenta. Cu din astea am lucrat (sample de la firma), stiu ce este de ele. Cautati altele mai noi si sa retineti ca sunt scumpe. Sunt cu tranzistoare bipolare la intrare si sunt de banda larga (merg si in RF). Nu are sens sa utilizati amplificatoare cu JFET la intrare daca sursa de semnal are rezistenta interna mica. 

4. Ca s-o spun pe-a dreapta, nu vad rostul acestui efort de a receptiona semnale VLF de la submarinele rusesti. Sunt codate si nu sunt utile la nimic. Se cheama aflarea in treaba. Mai bine VLF-istii si-ar cumpara  un submarin al lor, cu care sa cutreiere prin oceane. Atunci da, ar merge si un receptor VLF.

Mai interesanta mi se pare captarea sunetului la distanta, pentru distractie. Cu microfoane cu oglinda parabolica, etc. Sa ascultati ce vorbesc gagicile prin parc. Sa vedeti filmul "The conversation" , care a fost dat si la TVR in anii buni (inainte de criza economica din anii '80). Il descarcati de pe filelist.ro, dar trebuie sa aveti cont acolo.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Nu este nici o poveste ... daca ne referim la tranzistoarele 2N930 . Am folosit in anii '80 . Nu ... nu pe masa din bucatarie , la vreo incercare dupa ureche . Au performante deosebite , comparabile cu tranzistori " audiofili " de astazi . sau pentru alte aplicatii , mai deosebite . Performantele se obtin in anumite conditii . La vremea respectiva n - am avut de unde sa aflu ca sant " prosti " , nu stiam de internet si Elforum . Aveam lucruri de facut ... si le - am facut. Bine ... dupa , s - au facut in mii de bucati . Si s - au vandut pe bani grei , d - aia cu verde ... Ca tot veni vorba ... daca are cineva rataciti ... sa puna foto . Si eventual sa descrie un setup de masura ... prin care sa fie declarati prosti . Si modul in care altii sant buni  . Apropo de zgomot . Ca altfel ... vorbim discutii . O imagine face cat o mie  de postari ! Eeeee ... ce ziceti , stimati colegi ?

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nimeni ? ... nimic ? Persoane de pe forum declara sensibilitati de nanovolti la receptoare ... zgomote de zeci de microvolti ( sau mai mici ) la etaje finale audio care scot kilowatt - ul , toata lumea are microvoltu' la butoniera ... benzi de frecventa cu o singura cifra ( Hz ) la diferite filtre si montaje . Haideti , nu mai fiti asa secretosi ... sant care vor sa invete . Nu mai tineti pentru voi ...  Faceti - le o mica bucurie ... a mea va fi maxima ! O schema , ceva , fie si pe hartie de ambalaj ... sau din vorbe ... da' mai pe natural , cu explicatii simple ... sa ma pot apuca de treaba !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Interesant topic.

N-am ce face, doar ma laud. Folosesc variante gata facute, de la Bruel&Kjaer pentru capsule deja polarizate sau pentru capsule cu polarizare externa la 200V. 

Si GRAS are unele foarte bune, pe la ~3-6uV, pana in 200kHz 

Link spre comentariu

Pana la foto cu 2N930 ... ( nu ma indoiesc ca vor apare ) , eu sigur voi posta cu acesti tranzistori ! ... foto cu alti tranzistori . Din epoca ... tot " rateuri " . Or avea zgomot redus ? Cine i - a produs ? La ce se folosesc ? ... Ca sant comuni ... tot omu' i - a testat si rasprobat , pana au marturisit tot ... Pentru comparatia capsulelor , sus sant un ROS 01 cu inel de scurtcircuitare , si o dioda ROD 01 . Romanesti , de ICCE . Capsule ca de BF 214 ( ca marime ) .

Deasupra , ceva pentru masuratori rapide ... voi pune foto cu exemplarul meu , il am in alta locatie .

15ov7s6.jpg

p7z1j.jpg

Editat de gauss
Link spre comentariu

Mai am pe undeva vreo patru 2N930 si patru 929. De ICCE, cu marcajul de culoare rosie. Sunt împerechiati,  dupa beta si hfe. Nu i-am folosit pentru ca n-am gasit complementari potriviti.

Link spre comentariu

Exista unul ... tot de ICCE . Ma rog ... asa s - a considerat ... complementar . A fost produs la cerere ... ca si 2N930 . Pentru aceeasi aplicatie ... zgomot mult sub BC 416 . S-a cerut expres capsula metalica ... seriile mici au fost in capsula cu ambaza si terminale aurite . Il voi posta , cand ajung in " zona " cu 2N930 . Locuiesc in recipiente vecine ...

P.S. - n - as dori ca discutia sa alunece ( numai ) spre mijloacele de masura . Principiul metodei , lantul de masura , conditii si valori , procedura practica ... acestea m - ar interesa ... Nu cred ca e greu , repet apelul la persoanele care au facut judecati calitative si cantitative privind zgomotul unor tranzistori , sensibilitati de receptoare de ordinul nanovoltilor , latimi de banda de ordinul hertzilor si altele . Forumul e plin , la diferite sectiuni . Daca e nevoie , postez link - uri ... pentru reimprospatarea memoriei . 

Editat de gauss
Link spre comentariu
23 minutes ago, franzm said:

Mai am pe undeva vreo patru 2N930 si patru 929. De ICCE, cu marcajul de culoare rosie. Sunt împerechiati,  dupa beta si hfe. Nu i-am folosit pentru ca n-am gasit complementari potriviti.

De ce i - ati mai " carat " in Germania , daca sant comuni ? ... si " legende " nejustificate practic ? Doar ca amintire ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări