Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare preamplif audio low noise

Mark S

Postări Recomandate

Exista si posibilitatea sa umple un stick numai cu "funduri", in amintirea zilelor senine :limb:

Acum sa revin.

Problema e la frecventele inaudibile (foarte joase) si m-am gandit la 3 variante:
- vu-metru obisnuit si/sau analizor de spectru, sunt destule softuri free atat ptr windows cat si ptr android
- multiplicare de frecventa pana devin audibile.
- inregistrarea "emisiunii" si redarea apoi cu viteza mare
Dar varianta cea mai probabila e sa nu se prinda nimic. Nu-i nicio nenorocire, e o ocazie numai buna sa vad care e limita de zgomot datorata atmosferei si daca se poate ajunge la ea. Adica un prilej perfect ptr perfectionarea preamplifului.
Editat de Mark S
Link spre comentariu

Cred ca a-3-a metoda este si cea mai interesanta. Comprimand timpul vei observa mai usor anumite tipare de comportament ale semnalelor. Vei putea analiza mai usor daca sunt naturale sau create de om. N-ar fi exclus candva sa prinzi si diverse "conversatii" codate in felul asta, prin expandarea timpului. Plus ca ramai cu inregistrarea. Succes si sa ne pui si noua fisierul audio rezultat.

Link spre comentariu

Mda , 2N930 rămâne " aur curat " !

Varianta paralel a acestor tranzistoare este super OK ( vezi clasa sonarele submarinelor sovietice tip Victor 3 ) .

Un etaj de intrare cu 2x16x2N930 urmat de un etaj cu AD797 ar fi echivalent cu așteptările unor profesioniști cinstiți .

Nu uitați , intrarea simetrică ( full balanced ) permite obținerea unui raport semnal / zgomot superior unei intrări asimetrice , chioare .

Uite un exemplu didactic oarecare :

balanced-2-f11.gif

No comment :

supra_2_balanced.png

Atentie , trebuie scoasa corectia RIAA si filtrele de pe iesire ...

Este o simpla solutie tehnica , doar pentru inspiratie .

Trebuie folosite componente selectate ...

Editat de Victor
Link spre comentariu
Principala problema e antena, am vazut ca trebuie aproape jumatate de kilometru de sarma :d (antena Ideal Loop). Si inca o problema neasteptata, laptopul meu nu are line-in, acum am observat :)) E din ala mic cu ecran detasabil, se face si tableta. Oricum ambele chestii se vor rezolva in timp.

@Victor

Intrarea diferentiala are avantajele ei si o sa fac un preamplif asa zilele astea. Schema propusa e buna, dar o sa folosesc doar prima parte, cea cu tranzistori. Nu imi plac operationalele cu tensiuni mari de alimentare + simetrica. Toata aparatura mea e de tip "ultraportabil", la toate sursa de alimentare e un acumulator Li-Ion de tip 14500, 18650 ori baterie de telefon.

Referitor la montarea tranzistoarelor in paralel, tensiunea de intrare (semnalul) nu se divide la N, unde N e nr de tranzistori in paralel? Chiar daca apare o reducere a zgomotului, nu cumva in acelasi timp si semnalul de intrare se va reduce proportional ptr fiecare tranzistor in parte? Adica nu ar fi un castig prea mare in raportul S/Z...zic si eu, e o observatie la prima vedere.

Link spre comentariu

Nu, de fapt câștigul e doar în raport S/Z nu în zgomotul efectiv . Se bazează pe faptul că dacă pui N tranzistori în paralel puterea furnizată în etajul sumator este de N ori mai mare iar zgomotul doar de radical(N) ori.

Atenție . Nu vorbim de obicei de o simplă punere în paralel . Așa cum am mai spus mai devreme în afară de o scădere a rbb' echivalente alte componente ( shut noise, burst noise ) cresc la astfel de schemă .

Aici vorbim de o schemă mai complexă cu două etaje în care în primul etaj avem N amplificatoare ( tranzistori sau operaționale ) a căror putere se însumează în al doilea etaj .

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Am inteles. Desi am o idee destul de clara despre, o sa mai insist probabil asupra punerii tranzistoarelor in paralel cat si asupra amplifurilor diferentiale. Aminteam zilele trecute despre o metoda ptr reducerea substantiala a zgomotului care are pe undeva legatura atat cu tranzistoare in paralel cat si cu montaj diferential.

Am facut ceva care pare ca da rezultate foarte bune, dar nu am terminat inca toate testele, asa ca nu-s sigur si metoda nu-i definitiva inca. Am facut 2 preamplifuri dupa schemele care mi s-au parut cele mai ok din recomandari si pe ele le pastrez ca etalon...nu am cu ce masura altfel raportul S/Z, decat prin comparatie.

Scopul este pe langa receptia ELF, definitivarea unui preamplif cu performante extreme in ce priveste S/Z. Daca iese, e foarte bine, daca nu...nu-i bai, mi-am satisfacut o curiozitate si am mai invatat ceva in plus.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Da, exact la alea m-am gandit, de fapt la TL072, am 10 bucati. Sunt bune ca au zgomot mic si chiar daca sunt alimentate simetric, tensiunea minima de alimentare e ok, asa ca merg 2 baterii...una pe ramura de +, cealalta pe -.

M-am gandit si la o simulare cu tranzistori a unui operational.

M-am uitat prin magazinele online, am gasit si TL062. E mai recomandat ptr cazul de fata decat TL072?

Editat de Mark S
Link spre comentariu

S-ar putea sa nu fie pierdere de vreme... nu spun ironic, dimpotriva. Intr-un fel scopul meu este sa facem ce nu produc chinezii...in micul segment al electronicii care l-au mai lasat liber. .inca.

Link spre comentariu

Consumul mic al TL061/062 nu vine singur ! El aduce o bandă mult mai mică decât la TL071/072 - 1Mhz față de 3MHz ceea ce nu ar fi o mare problemă la aplicația dată , o amplificare mult mai mică și, cel mai grav, un zgomot de 42nV/√Hz la 1kHz față de 18nV/√Hz și aproape 90nV/√Hz la 10Hz față de 45nV/√Hz .

Cu alte cuvinte, dacă consumul nu este o cerință eliminatorie , nu recomand TL061/062.

EDIT - Dacă operaționalul este după un etaj cu tranzistori care are amplificare mare - câteva zeci - atunci zgomotul introdus de operațional contează mai puțin dar nu devine neglijabil .

- Dacă etajul cu tranzistori plus ce mai urmează în receptor - demodulare, amplificare finală, etc are oricum un consum de peste 10mA nu mai contează foarte mult cei 3-4mA ai lui TL072 . ( sau 1,5-2mA pentru TL071 )

Oricum , autorul montajului trebuie să decidă. Eu îmi exprim aici doar niște păreri .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

E vorba de acumulatori tip 18650 cu capacitate 2.5-3Ah....consumul chiar daca ar fi de ordinul sutelor de miliamperi sau mai mult, nu ar fi o problema.

In schimb zgomotul etajului 2, da. Ma astept la un zgomot extrem de mic ptr primul etaj (chestie care pare deocamdata confirmata practic), asa ca si zgomotul urmatorului etaj e foarte important.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Primul contact cu Agartha/Shambala efectuat cu succes

https://s10.postimg.org/qd3yrmn3t/sha.jpg

Am gasit o "antena" super...3 surubelnite infipte in pamant, din care 2 sunt pe intrarea diferentiala, iar a 3-a e masa. Se prinde ceva ff puternic pe o frecventa f joasa...15-20Hz estimez eu.

Preampliful diferential low-noise se vede si contine 16 tranzistori. Filtrul low pass e cu 14 celule de tipul :

http://sim.okawa-denshi.jp/en/CRCRtool.php

https://s10.postimg.org/5hhogdymh/image.jpg

preampliful. Estimez un 0.3nV, dar se poate si mai mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări