hpavictor Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Încearcă și cu BD135 ( exemplare recuperate , nu numai modele noi ) în etajul de intrare , vei avea o surpriza foarte plăcută . Este superior lui BC337 . Singurul tranzistor superior ca performante de zgomot ( rezistenta de baza echivalenta ) peste BD135 sau BC337 era un amarat de 2N930 , fabricat la ICCE . Aur curat ! 1 Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 30, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Am incercat, cred, cam tot ce se putea incerca, am si comandat din China "transistor asorted kit"...20 tranzistori usuali diferiti, 1o bucati din fiecare...in total 200 bucati. Din cate stiu am incercat si BD139, si tranzistori de RF...2N930 nu, nici nu am avut vreodata. Chiar si BF457(din ala de TV) si MJE13003-se gasesc prin surse. Nu pot sa spun ca e vreunul-minune, diferente sunt, dar nu foarte mari, am ramas in final la BC327 si 2SA970. Asta si din pricina gabaritului, fiind mai mici. Prin vara ma apucase tare febra VLF-ului....era de fapt si un pretext de a merge cu masina pe coclauri, departe de reteaua electrica...un picnic, o atentie...e chiar interesant VLF-ul ) Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 http://docdro.id/pNmEGXa Se mai găsesc prin aparatele vechi , făcute de FEA . Am văzut în talcioc ... Poți da o strigare la bazar , pe OLX etc . Sigur găsești , la preturi modice . Studiază data sheet-ul , cu siguranță vei descoperi cum sta treaba cu impedanța de intrare ... Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 30, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Interesant...mai ales ca acum sunt "curios" de banda ELF, sub 50Hz, unde brum-ul retelei nu mai are influenta. Cu siguranta o sa trebuiasca preamplif si mai performat, ptr ca la frecventele alea, o antena magnetica simpla are eficienta mica. Problema e cu talciocurile, sunt departe de oras si cam am probleme serioase cu trezitul duminica dimineata...nah. Poate gasesc ceva pe olx, e bun pontul, merci. Link spre comentariu
vlad228 Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 2n930 se gaseste de cumparat la atat la mouser (care trimite si in Romania), cat si la digikey, la pret per bucata cam cat THAT340. Nu e fabricat, insa, de Mototrola ci de un producator Microsemi... Link spre comentariu
sk24bpo Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Daca e sa dam crezare ca acel preamplif cu BC337 are 0.7nV zgomot, cu vreo 6-8 pusi in paralel s-ar ajunge lejer pe undeva la 0.5nV, deci binisor peste un THAT. Avand in vedere ca un BC337 costa 10 bani (adica 10 buc la 1 leu), toata treaba pare avantajoasa. Nici THAT-ul nu e prea scump, un pic sub 3$/capsula...sunt 4 tranzistori "inauntru" deci se merita, o sa cumpar cateva de proba. @RaimondAudio "Mergi cu 10-20 de op ampuri in paralel...Se gasesc cate 4 opampuri intr-o capsula. " In paralel cum? Banuiesc ca nu merg direct, pin la pin ca la tranzistori...ori n-am inteles ideea. Merg puse in paralel desigur dar macar la iesire sa folosesti rezistoare de egalizare ca sa nu le bubui. N-am retinut, impedanta de intrare de ce ordin de marime trebuie sa fie ? Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 (editat) Nu sint foarte expert în domeniu dar pot să-ți recomand sa mergi pe o solutie cu tranzistori în paralel.La fiecare dublare a nr de tranzistori zgomotul echivalent scade cu radical din 2.Punind mulți tranzistori în paralel poți sa ajungi la performante foarte bune de zgomot. După unul sau doua etaje de amplificare cu tranzistori poți sa faci restul amplificarii cu un integrat de zgomot mic.Dacă vrei îți pot dona citiva tranzistori BC337 dintr-o sursa de încredere dar sa știi ca nu i-am verificat din punct de vedere al zgomotului. Editat Ianuarie 30, 2018 de sesebe Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Chestia cu tranzistorii în paralel nu trebuie exagerată . E drept rbb' scade invers proporțional cu numărul de tranzistori dar alte componente generatoare de zgomot rămân relativ constante . Și încă ceva , am tot comparat tranzistoarele după zgomotul lor la 1kHz . N-am făcut până acum observația asta pentru că n-am știut cât de E este acel ELF . La frecvențe sub sute - zeci de Hz zgomotul de 1/f devine important . Și ăla nu scade cu numărul de tranzistori în paralel. Sau nu semnificativ. Am pus de altfel o întrebare mai la începutul subiectului la care nu s-a răspuns. Care este rezistența echivalentă a sursei ? De acolo trebuie plecat . De aia este utilă pentru proiectant prezentarea zgomotului după factorul de zgomot și curbe ale acestuia funcție de Rg și Ic . Știi ce rezistență are sursa - microfon, doză magnetică, etaj anterior, antenă, etc. și pleci de acolo pentru a degrada cât mai puțin raportul semnal/zgomot . Un factor de sub 1dB este absolut acceptabil în toate aplicațiile uzuale. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Mda , 2N930 rămâne " aur curat " ! Varianta paralel a acestor tranzistoare este super OK ( vezi clasa sonarele submarinelor sovietice tip Victor 3 ) . Un etaj de intrare cu 2x16x2N930 urmat de un etaj cu AD797 ar fi echivalent cu așteptările unor profesioniști cinstiți . Nu uitați , intrarea simetrică ( full balanced ) permite obținerea unui raport semnal / zgomot superior unei intrări asimetrice , chioare . Uite un exemplu didactic oarecare : Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Da și nu . Dacă ne referim la rejectarea unor zgomote externe atunci categoric intrarea balansată este superioară . Dacă ne referim la zgomotele proprii (ale OA în cazul de mai sus ) atunci zgomotul este de 1,41 ori mai mare cu toate celelate condiții neschimbate . Să nu uităm totuși că pentru ceea ce dorește OP sursa de semnal este o antenă, o bobină sau ceva similar . Dacă aceasta este departe de preamplificator - ceea ce ar fi absurd - atunci ar fi utilă o intrare balansată dar dacă nu , nu . Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 30, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 (editat) @vlad228 am vazut cat costa 2N930 la mouser, asa ca no way. Chiar si THAT340 e mult mai scump la mouser, asa ca il voi cumpara din curiozitate, dar prefer China, unde e de 3 ori mai ieftin. Inteleg ca mouser plateste taxe mari la stat, ca are cheltuieli mari etc...dar la unele componente sar calul rau cu preturile. @RaimondAudio Chiar nu banuiam ca si integratele pot fi puse in paralel. Poate o sa incerc si varianta asta, e cam laborioasa deocamdata ptr mine, dar dupa ce termin experimentele cu tranzistori. Multumesc ptr sfat. @sesebe Am avut si mai am inca, dar putini, BC327-40 (pnp) care arata exact la fel. Am fost foarte multumit de rezultate si daca va fi nevoie, o sa va anunt. Multumesc de oferta! @UDAR De acord. In ce priveste intrebarea, am specificat pe la inceputul topicului, sursa este o antena bobinata (pe ferita si/sau pe un cadru de lemn), ori un microfon cu bobina. Deci impedanta mica, de ordinul zecilor sau sutelor de ohmi in cc. In privinta aspectul, asta orice informatii sunt binevenite. Amplificatorul e pus direct la terminalele antenei. Sau ale microfonului bobinat...sunt 2 chestii cu care merg in paralel. @Victor Sunt tare curios de acel "tranzistor-minune". De nou l-am gasit doar la mouser...la un pret care ma indeamna sa stau linistit Prin ce gen de aparatura l-as putea gasi prin talciocuri? Editat Ianuarie 30, 2018 de Mark S Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Mda , eu am prezentat o variantă simplificată ( originală 100% ) a unui etaj de intrare , de uz profesional , inspirat probabil din schema bloc a sonarului submarinelor tip Victor 3 , dar daca alții au alte păreri , nu e nicio problemă . Integratele originale ( ! ) erau clone AD711 ... așa credeam . E posibil sa nu fie așa , dar mai contează ? Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Da am vazut scheme cu cite 2 sau 4 integrate in paralel (mai sus nu se mai merita din cauza pretului si complicatiilor de cablaj). In principiu se aplica aceleasi legi in privinta reducerii zgomotului: la 4 in parallel zgomotul se injumatateste din cauza ca sursele de zgomot sint necorelate. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 30, 2018 Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 Integratele de uz comun paralel / balansat gen NE5532 ) nu reprezinta o solutie tehnica serioasa , datorita slabelor performante raport semnal / zgomot fata de solutia propusa anterior cu 2x16x2N930 + AD797 ... Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 30, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2018 E de luat in calcul si intrarea simetrica si voi incerca. Referitor la integratele in paralel..poate e o intrebare idioata, dar nu se pot pune efectiv unul peste altul cu pinii lipiti direct intre ei? (pin la pin). Eu chiar asa am facut in RF, am reusit cu 4 SMD BF998, pusi fizic unul peste altul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum