Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare receptor (tuner) FM

Mark S

Postări Recomandate

Asta spuneam, amplificarea mare face rau. Toate receptoarele pe integrate au masurator de camp, din pacate la putine e folosit..pinul respectiv e pus la masa. Masuratorul de camp ajuta mult, filtrul se regleaza pana cand amplificarea lui misca foarte putin acul masuratorului sau aprinde abia perceptibil LED-ul masuratorului de camp, in lipsa semnalului. atenuarea se face simplu, din rezistenta la intrare.

Banda filtrului conteaza, intradevar. Eu am folosit filtre ordinare, recuperate din chinezarii. Daca banda filtrului e prea mare, se regleaza din reactie.

@lukeme

reactia e pozitiva. Cea negativa e in emitorul T2

Link spre comentariu

Montajul compenseaza pierderile celor 2 filtre si are amplificare in plus si fara a conecta reactia. Amplificarea in plus trebuie, dar sa nu fie foarte mare. Daca e prea mare, se compenseaza marind rezistorul serie de la intrare.

In caz ca vrei sa il faci practic, testeaza-l la inceput fara reactie. Apoi sa ii pui acel semireglabil, sau o rezistenta fixa, se stabileste experimental....vorbim.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Pe mine nu trebuie sa ma mai convingi... am facut pe vremuri un receptor FM cu mixer autooscilant cu acord cu dioda varicap pe intrare, filtru ceramic si integrat demodulator. Mergea OK, cu antena.

Apoi am mai pus un BF199 dupa filtrul ceramic. Receptiona toate posturile locale... fara antena.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Nu e vorba de convins...montajul e destinat celor care vor sa modernizeze un tuner vintage analogic si amatorilor de Dx, nu l-am postat ca pe o discutie teoretica...

Am explicat cum functioneaza ptr ca am fost intrebat, asa e normal...Chestia asta o folosesc de peste 15 ani. eram tare pasionat de FM pe vremea aia :)

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Pentru DX cred ca sunt necesare atat antene directive cu castig cat mai mare, cat si peamplificatoare de antena cu factor de zgomot cat mai redus. Majorarea amplificarii pe FI nu e suficienta...

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Am explicat mai devreme despre preselector/preamplificator de antena si importanta lui. Montajul asta curata suplimentar semnalul si reduce banda de trecere in FI, in conditiile de azi cand sunt statii foarte puternice si e foarte greu de separat un Dx cand frecventa lui e in imediata vecinatate a unui post local.

Pe alta parte, readuce la viata un tuner imbatranit sau unul cu selectivitate proasta.

Editat de Mark S
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator taticu100

Va salut! D-le Mark S.  am inseriat montajul dvs.(tuner FM) ca in pozele atasate, dar nu se intampla nimic, adica nu se mai aude nici un post. Poate ca nu l-am pus unde trebuie.  Va rog frumos  sa ma indrumati. Multumesc!

2.jpg

222.jpg

Link spre comentariu

Montajul poate fi util in zone cu probleme de receptie, intrucit cresterea ampl. pe FI si reducerea rezonabila a benzii de trecere,imbunatatesc uneori substantial performantele,ceva asemanator dar in MA am facut in anii 80 cu un ampl. suplimentar pe 465Khz, cu multiQ reglabil,la o Selena,reusind sa receptionez f. bine Europa L. extragind semnalul din bruiaj.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări