Danut Marinescu Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 Noaptea devine suparator efectul cind e liniste.Din cit am aflat si eu trafurile de alimentare pentru sunet au ecrane pentru anumite spectre de radiatii externe si armonicele de 50 hz superioare.Firmele consacrate le imbraca in diverse materiale magnetice mai ales pe cele toroidale.Aceste trafuri cu tole E+I au deasemenea capace care minimizeaza cimpurile magnetice radiate ce pot sa fie induse in semiconductori si rezistente uzuale daca se afla in proximitate.Rezistentele nemagnetice (nu sunt atrase de magnet si costa 3-5 euro bucata) sunt imune la aceste cimpuri.Fiind amplificate mai ales in preuri aceste radiatii electromagnetice sunt redate in difuzor.La biziit mecanic o metoda eficienta folosita mai ales pe la TV rusesti era fierberea in ceara de albine care dupa racire se solidifica.Un fel de parafina speciala nu se stie exact compozitia.Aceasta intra prin spatiile libere dintre tole si straturile bobinelor fixindu-le mecanic foarte eficient.La un traf de retea construit de IEMI prin anii 7o exista doua druguri solide din fier care stringe foarte puternic cu 4 suruburi sanatoase transformatorul.Probabil dupa ce a fost impregnat in lac.Eu personal apreciez solutia cu ceara pentru ca este oxigen free adica rezistenta foarte multa vreme si nu oxideaza materialele de fier sau cupru.Ceara de albine cred ca se poate folosi cu succes.Exista un tip de ceara mai viscoasa, mai solida.La amplificari mari pozitia trafului devine foarte critica si fiecare fir are un loc aparte in cutie.Putem obtine astfel un raport semnal zgomot ridicat. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 Acum 18 minute, Danut Marinescu a spus: Firmele consacrate le imbraca in diverse materiale magnetice mai ales pe cele TOROIDALE ... da,da , vezi sa nu ... a zburat demult puiul cu atza ... undeva prin august anul acesta , am fost solicitat sa fac o modificare pt a functiona la reteaua de 230v ca de la noi o super-scula adusa direct din Sua sau din Japonia ---nu mai retin exact -- , adica mergea doar la 120v ca si 60 hz ... super-scula era un sistem 2.1 BOSE , model COMPANION 3 SERIES , pe eticheta caruia scrie negru pe alb made in China ... cum proprietarul s-a laudat ca a dat o gramada de bani pe el in magazinul din tara respectiva de unde l-a cumparat si nu voia nici macar sa auda de un trafo extern adaptor de la 230 / 120 , depanatorul a purces la desfacerea capacului si inspectarea vizuala a partii de alimentare ... trafo original este un toroidal de maxim 100w , fara nici un fel de ecran si fara impregnare cu lac ... are 2 saibe -- una sus si una jos -- din cauciuc , late cit toata suprafata orizontala a trafo-ului , un prezon lung pe mijloc , un capac metalic deasupra ca sa se poata stringe piulita pe deasupra , piulita + o saiba si asta e tot ... am facut o gramada de probe cu tensiuni direct din sursa reglabila si -- al naibii montaj -- daca depaseai 21v cc , automat intra in mute ... avind in vedere diferentele de frecventa 50 / 60hz , precum si limitele maxime de tensiune de la noi -- am mers pe calcule de 235v si am rezolvat problema ... aveam un trafo toroidal de 20 v ca , din care am scos spire din secundar pina am obtinul in jur de 15v ca ... dupa care l-am strins la loc ... s-a montat totu la loc si s-a probat efectiv si boxa mergea superb in Bz in oras ... toata munca mea a fost degeaba , pt ca proprietarul locuia la tara si era undeva in apropierea postului de transformare si avea la priza minim minimorum 237v ... iar dupa redresare / filtrare depaseau cei 21v cc maxim admisibili ...rezultat final in difuzoare ...o mare liniste ... unde voiam sa ajung ? daca nici BOSE nu mai este o firma serioasa ca sa ecraneze si/sau impregneze trafo toroidale din sursa , atunci cine ??? Link spre comentariu
modoran Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 O scula ce nu-i proiectata sa functioneze corect la 253V ( 230V nominal + 10% ) e o scula proiectata prost. Depanatorul e de vina ca a calculat doar pentru 237, nestiind sau ignorand faptul ca limita normala e 253V. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 (editat) Acum 1 oră, modoran a spus: O scula ce nu-i proiectata sa functioneze corect la 253V ( 230V nominal + 10% ) e o scula proiectata prost. te rog frumos sa le dai tu un email prostanacilor de la BOSE si sa le spui tu treaba asta cum ca sint niste idioti sadea ! ...la mine in telefon este poza etichetei originale unde scrie sec exact asa ... 120v ca , 60hz ... fara tolerante +/- la tensiunea de alimentare si fara nimik altceva ... eu ma gindesc ca in Sua / Japonia de unde a fost cumparata efectiv aceasta scula , tensiunea la priza chiar este cu adevarat 120v ca/60hz , iar furnizorii lor de energie respecta standardele lor in vigoare ... parerea mea sincera este ca scula aia a fost proiectata a fi folosita intr-o tara super - civilizata , adica de rang 1 , nicidecum pentru o tara bananiera ca RSR , unde tensiunea la priza poate scadea pina la 170 v ca in anumite sate aflate la capat de linie , sau poate creste pina la chiar 250 v ca daca esti chiar la inceputul liniei , adica in imediata apropiere a unui post de transformare ... iar referitor la depanator , el nu are nici o vina , pt ca el doar a scos trafo vechi si l-a montat pe cel nou , adica pe acela calculat si realizat de mine personal ... eu de unde naiba era sa stiu ca proprietarul sta la tara si ca are la priza o tensiune mare cit casa , fiind in apropierea PT-ului ? in afara de asta , afla ca eu am lucrat in orb avind doar trafo la mine , fara sa am boxa in fatza mea , ca sa ma pot contra-verifica ... mai scoteam o spira , mai masuram tensiunea pe secundar cu crocodili legati pe out ...mai scoteam o spira , iar crocodili si tot asa ... 4 ore a durat desfacutul trafo-ului + scosul spira cu spira + masuratori + bandajat la loc trafo cu folia aia exterioara originala la final ... si toate astea , pt o suma ridicola de o suta si ceva de ron ... dupa ce l-am terminat si am mers si l-a montat depanatorul in fatza mea la loc , l-am bagat in priza si am vazut ca merge boxa superb cu semnal de pe Youtube , am zis GATA ... pentru cit am muncit si cit mi-a platit , acesta este rezultatul optim ... daca vrei sa iti mai scot / adaug spire , trebuie sa imi mai platesti ceva , pt ca numai eu stiu cit am muncit ... depanatorul zice ...sa pastrezi sirma scoasa , pt ca sigur mai trebuie adaugate ceva spire ... lasa ca le adaug eu --el adica ... vine clientul , i se probeaza scula si mergea ireprosabil ... ii plateste depanatorului , pleaca acasa , il baga in priza ...liniste totala ! el avea la priza o tensiune de minim 237 volti ...si redresat / filtrat crestea peste 21v cc si astfel facea MUTE automat ... a ramas ca ii cheama pe cei de la RENEL sa ii scada ei tensiunea la priza cumva , si daca nu rezolva nimik , atunci revine la BZ la depanator care sa-i mai SCOATA el personal ceva ceva din spirele din secundar ... LE ... mentionez ca trafo original BOSE l-am alimentat folosind un trafo coboritor cu 4 prize mediane , facut la comanda pt mine de catre un bobinator batrin ... 105 , 110 , 115 si 120v ca si nu se auzea nimik biziind ... trafo pe care l-am folosit eu era un trafo de 20 v ca , toroidal polonez , recuperat dintr-o instalatie industriala casata ... nici inainte de a scoate spire din secundar , nici la final nu biziia nici acesta ... Editat Octombrie 25, 2024 de misuraelectronic Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 Chiar dacă pe eticheta trafului ăla Bose scrie 120V/60Hz, au și ei niște toleranțe, să nu credem că la japonezi tensiunea stă băț 120V și nu scade sau crește deloc. E doar efectul globalizării și consumerismului, nici firmele mari odată nu mai sunt serioase decât la produse de lux, aparatura de larg consum o fac în China după standardele pe care le vedem și noi.... Pe de altă parte, s-a deviat de la subiectul topicului, adică bâzâitul ce se transmite tablelor blindajului sau chiar carcasei amplificatorului de către traful de alimentare. Cauzele fiind scăpările de câmp magnetic de la miez, una din rezolvări e spira de tablă de cupru ce înconjoară tot miezul (nu coloanele separat !) sau montarea blindajului cât mai rigid sau mai depărtat de miez, astfel încât câmpul magnetic de scăpări să nu mai aibă forță să inducă vibrații mari. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 Eu am liniștit un transformator cu superglue. Am cumpărat adeziv din cel ieftin, am lipit și tolele și bobinajul. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 Acum 3 ore, modoran a spus: O scula ce nu-i proiectata sa functioneze corect la 253V ( 230V nominal + 10% ) e o scula proiectata prost. Depanatorul e de vina ca a calculat doar pentru 237, nestiind sau ignorand faptul ca limita normala e 253V. Ciudat este ca testele de conformitate pentru produsele electrice, se fac la 230 si la 244V. Si sint absolut corecte si recunoscute in toata lumea! Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 (editat) nu este o solutie buna , pt ca in caz de necesitate de a fi rebobinat , adio mama si un praz verde ... nici naiba nu il mai poate desface si va ajunge la tomberon / reciclare ... Editat Octombrie 25, 2024 de misuraelectronic Link spre comentariu
Marele Savant Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 Acum 2 ore, misuraelectronic a spus: la mine in telefon este poza etichetei originale unde scrie sec exact asa ... 120v ca , 60hz ... fara tolerante +/- la tensiunea de alimentare si fara nimik altceva ... Asa se scrie de catre producator, dar tensiunile retelei au anumite tolerante admise in toata lumea. Si indiferent de ce credeti si in America tensiunea retelei variaza suficient de mult, inca nu a dat Congresul o lege care sa modifice pe cele ale fizicii! Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 desigur , pot sa accept asta , insa garantat nu variaza tensiunea in limite atit de largi ca in RSR --- recte de la 170 la 250 de volti ca --- procentual vorbind ... Link spre comentariu
Danut Marinescu Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 Acum 5 ore, misuraelectronic a spus: da,da , vezi sa nu ... a zburat demult puiul cu atza ... undeva prin august anul acesta , am fost solicitat sa fac o modificare pt a functiona la reteaua de 230v ca de la noi o super-scula adusa direct din Sua sau din Japonia ---nu mai retin exact -- , adica mergea doar la 120v ca si 60 hz ... super-scula era un sistem 2.1 BOSE , model COMPANION 3 SERIES , pe eticheta caruia scrie negru pe alb made in China ... cum proprietarul s-a laudat ca a dat o gramada de bani pe el in magazinul din tara respectiva de unde l-a cumparat si nu voia nici macar sa auda de un trafo extern adaptor de la 230 / 120 , depanatorul a purces la desfacerea capacului si inspectarea vizuala a partii de alimentare ... trafo original este un toroidal de maxim 100w , fara nici un fel de ecran si fara impregnare cu lac ... are 2 saibe -- una sus si una jos -- din cauciuc , late cit toata suprafata orizontala a trafo-ului , un prezon lung pe mijloc , un capac metalic deasupra ca sa se poata stringe piulita pe deasupra , piulita + o saiba si asta e tot ... am facut o gramada de probe cu tensiuni direct din sursa reglabila si -- al naibii montaj -- daca depaseai 21v cc , automat intra in mute ... avind in vedere diferentele de frecventa 50 / 60hz , precum si limitele maxime de tensiune de la noi -- am mers pe calcule de 235v si am rezolvat problema ... aveam un trafo toroidal de 20 v ca , din care am scos spire din secundar pina am obtinul in jur de 15v ca ... dupa care l-am strins la loc ... s-a montat totu la loc si s-a probat efectiv si boxa mergea superb in Bz in oras ... toata munca mea a fost degeaba , pt ca proprietarul locuia la tara si era undeva in apropierea postului de transformare si avea la priza minim minimorum 237v ... iar dupa redresare / filtrare depaseau cei 21v cc maxim admisibili ...rezultat final in difuzoare ...o mare liniste ... unde voiam sa ajung ? daca nici BOSE nu mai este o firma serioasa ca sa ecraneze si/sau impregneze trafo toroidale din sursa , atunci cine ??? Scuze..Eu am un tarf mai vechi de la DENON made in Japan e adevarat de la un PMA 700V si este mut si ecranat magnetic foarte bine.Discutam asa la absolut....Despre noile componente va pot spune ca tranzistorii folosesc in loc de cupru fier.Pare ceva de SF dar va pot arata tranzistori scumpi care sunt atrasi de magnet si care mi-au facut o mare paguba in buget.Cred ca nu e greu de ghicit de sunt cumparati sau unde sunt fabricati.Chiar si la magazinele de pe Maica Domnului din Bucuresti bc-uri si 2n-uri pentru audio sunt in varianta cu disipare a caldurii pe fier...E amuzant dar asta e realitatea.Noi sa fim sanatosi.Mai sunt unii care se pling de amplifuri de firma care nu au protectie pe iesire si ard boxe scumpe cu ele.Pai ei sunt de vina ca le folosesc.Nu-i asa? Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 16 minutes ago, misuraelectronic said: insa garantat nu variaza tensiunea in limite atit de largi ca in RSR --- recte de la 170 la 250 de volti ca --- procentual vorbind ... Cand ajung saptămâna viitoare pe la casa de la țară poate prind să măsor variații de tensiune de la 190-200V (cum este mai mereu la capăt de stradă) la 240-250V in funcție de cum trec norii peste panourile solare de pe casele primarului sau ale șefilor de asociații agricole de pe stradă. Link spre comentariu
misuraelectronic Postat Octombrie 25, 2024 Partajează Postat Octombrie 25, 2024 (editat) 1 oră în urmă, Danut Marinescu a spus: Despre NOILE componente va pot spune ca tranzistorii folosesc in loc de cupru FIER .Pare ceva de SF dar va pot arata tranzistori scumpi care sunt atrasi de magnet si care mi-au facut o mare paguba in buget ... e adevarat ca acum vreo 5 ani au existat niste finali de putere AAF de la Sanken din seria 2SA/2SC piratati de catre tovarasii chinezi ... nimeni nu si-a putut inchipui ca ar putea ajunge atit de josnici incit sa foloseasca fier mort in loc de cupru ... am luat si eu tzeapa initial , comandind asa ceva direct in Germania , pt ca pretul era fabulos de mic ...undeva in jur de 6 ron + tva niste finali de 200w -- 2sc3263 sau 2sc3264 . parca asa imi aduc aminte ... am comandat vreo 30 de bucati si cind au sosit , marcajul lor era desavirsit si as fi putut sa jur ca sint originale Sanken de la mama lor ... singura questie era ca punga cu cele 30 de bucati atirna cam greu ... destinatarul lor ---un foarte vechi si bun prieten de-al meu --- zice ...ia si pune-le un magnet pe spate , sa vedem daca se lipeste ... cind am pus magnetul ... s-au lipit cu pocnitura , nu altceva , deci ... fier mort ... la masuratoarea ohmetrica pe multimetru majoritatea dadeau relativ bine ...ai naibii chinezi , daca i-au pacalit ei si pe nemti ... in secunda 2 a pus mina pe tf si am cerut returnarea lor la departamentul reclamatii , lucru care s-a si intimplat saptamina imediat urmatoare ... totusi , nu s-a mai intimplat asa ceva de atunci si pina acum ... fiind un caz izolat de acum 5 ani , nu se poate generaliza cum ca se foloseste fierul acum in loc de cupru la noile componente ... iar paguba aia in buget ti-a fost facuta pt ca nu cunosti piesele super temeinic ... in plus de asta , tranzistoarele scumpe nu se cumpara de la furnizori dubiosi niciodata never-ever ... cine este istet 2 secunde , isi ia frumusel un magnet cu neodim din acela ca o pastila de vitamina C , atunci cind pleaca la cumparaturi pt ceva mai scump si testeaza in timp real daca se lipeste magnetul sau nu de radiatoarele pieselor ... iti garantez eu ca nu o sa te ia nimeni la bataie pt acest test pe Maica Domnului daca faci acest test , in absolut orice magazin ai intra ... Editat Octombrie 25, 2024 de misuraelectronic Link spre comentariu
carageae Postat Octombrie 26, 2024 Partajează Postat Octombrie 26, 2024 Cred ca faceti o confuzie aici: cuprul este mai greu decat fierul...vedeti densitatea si o sa intelegeti ce vreau sa spun...ca nu e ok sa fie fier in loc de cupru acolo, e altceva. Dar nu cu cantarul se masoara, sau daca se masoara, alea mai grele sunt cele bune! On topic: Cred ca o cauza a bazaitului transformatoarelor e si neuniformitatea sinusoidei de la retea....fie ca exista si ceva componenta continua, fie doar deformare. Am patit cu niste amplificatoare de casti care bazaiau mecanic de la traf in anumite zile, dar erau complet mute in altele. Cum stau la bloc cu 44 de apartamente - turn cu 10 etaje - consumul e foarte diferit in fiecare moment al zilei.... Link spre comentariu
modoran Postat Octombrie 26, 2024 Partajează Postat Octombrie 26, 2024 Dar garantează producătorul că e musai sa fie cupru acolo ? Poate chiar el face economie și nu e nimic fake. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum