Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bazait transformator

Postări Recomandate

Acum 12 ore, misuraelectronic a spus:

nu  este  o  solutie buna , pt  ca  in  caz  de  necesitate de  a  fi rebobinat , adio  mama  si  un   praz  verde ... nici  naiba  nu  il  mai  poate  desface  si  va  ajunge  la  tomberon /  reciclare ...

Este o singura solutie in aceasta situatie:

Il bagi in cuptor si apoi cu manusi il desfaci relativ usor.

Verificat de mine cu succes.

Stima.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Danut Marinescu a spus:

..Despre noile componente va pot spune ca tranzistorii folosesc in loc de cupru fier.

Nu e apanajul noilor componente. Din vremuri străvechi, adică de înainte să decreteze pcr economia cu orice preț în industrie, tranzistorii aveau terminale din fier. Ii găseam cu piciorușele mâncate de rugina prin aparate. E drept că la conductori nu s-au gândit să cupreze lița din fier, ca acum, dar aveau sa învețe. Și capsulele de la eft 250 erau o vreme din cupru, după care au descoperit ca fierul e mai ieftin. Așa e de când lumea. Scoate rețeta de salam cu carne, și pe parcurs își dau seama ca pot câștiga mult mai bine, înlocuind carnea cu fainosag. Nimic nu mai e de mirare. 

Ca o încheiere, eu zic să fim bucuroși că încă se mai fabrică tranzistoare. Fierul îl decapăm noi cumva. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, carageae a spus:

On topic:

Cred ca o cauza a bazaitului transformatoarelor e si neuniformitatea sinusoidei de la retea....fie ca exista si ceva componenta continua, fie doar deformare. Am patit cu niste amplificatoare de casti care bazaiau mecanic de la traf in anumite zile, dar erau complet mute in altele. Cum stau la bloc cu 44 de apartamente - turn cu 10 etaje - consumul e foarte diferit in fiecare moment al zilei....

Nu cred ca vine sinusoida modificata in retea dar acum cu tehonologia invertor, surse in comutatie (chinezarii), motoare electrice e posibil ca vecinii sa injecteze in retea armonici sau niste DC...

Link spre comentariu
Acum 15 ore, Danut Marinescu a spus:

Pare ceva de SF dar va pot arata tranzistori scumpi care sunt atrasi de magnet si care mi-au facut o mare paguba in buget.

Mare noutate! Mâna sus cei care au avut pe mâna 2N3055 în capsula de cupru! Ca din aluminiu se gaseau destui.

Aliajele feroase se folosesc la capsule pentru ca li se poate varia coeficientul de dilatare termica si nu mai necesita tampon (heat spreader sau aliaj de lipit cu proprietati corespunzatoare) între siliciu si capsula.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, carageae a spus:

Cred ca faceti o CONFUZIE aici: cuprul este mai greu decat fierul...vedeti DENSITATEA si o sa intelegeti ce vreau sa spun...ca nu e ok sa fie fier in loc de cupru acolo, e altceva. Dar nu cu cantarul se masoara, sau daca se masoara, ALEA  MAI  GRELE  SINT  CELE  BUNE !

este  imperios  necesar  ca  un  profesor  de  muzica  sa  stie  matematica , pentru  ca  muzica  inseamna  matematica -- am  crescut  in  casa  bunicilor , iar  bunicul  a  fost  dirijor de  fanfara  militara  -- , insa  nu  este  delok  necesar  sa  stie  si la  fel  de  bine si  fizica !  eu  nu  fac  nici  o  confuzie , stimati  tovarasi ,  materialele  care  conteaza  in  speta  noastra  au  3  cerinte  mari  si  late ...

1--  sa  aiba  o  foarte  buna  CONDUCTIVITATE TERMICA  si  o buna  conductivitate  ELECTRICA  ...

2--  sa  poata  fi  turnate  in  forme  ... 

pina  aici  se  incadreaza  cu  brio  aurul , argintul , platina , cuprul  si  aluminiul ...

3--  intervine  aici  criteriul  pretului /kg  , asa  ca  mai  ramin  in  competitie  doar  2  concurenti ... CUPRUL  si  ALUMINIUL ...

in  aplicatii  militare /aerospatiale  se  foloseste  masiv  aurul  --- vezi  tranzistoare  finale  de  RF --- ,  in  aplicatiile  industriale  se  merge  pe  cupru  nichelat  si/sau  aluminiu ... iar  in  aplicatii  domestice / banale / de  uz casnic  se  merge  acum  pe  un  fel  de  aliaj  metalic  nichelat --- cel  mai  ieftin  ca  si  pret --- de  care  nu  se  lipeste  magnetul , oricum  ar  fi ...

pentru  circotasi , va  rog  sa  cititi  aici ...

https://electronica-azi.ro/radiatoare-pentru-dispozitive-electronice/

masa  intervine  in  discutie  doar  daca  se  construieste  vreun  obiect  care  zboara  , in  rest  zic  eu  nu  are  importanta ...ceea  ce  conteaza  cu  adevarat  sint conductivitatea  termica  ff  buna  si  pretul / kg  cit  mai  mic ...

fierul  este  exclus , pt  ca  , desi  este  foarte   ieftin / kg  , are  o  conductivitate termica mai  proasta 

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

ce  relevanta  are  asta ?  asa  mi  s-a  parut  mie  cind  am  luat  punga  cu  tranzistoare  din  colet  in  mina , asa  si ?  mi  s-a  parut  ca  atirna  greu ...

aveam  pe  stoc  in  secunda  aceea  8  bucati  din  acelasi  model , insa  din  lot  vechi  si  bun --- cu  adevarat  Sanken  originale  de  la  mama  lor --- ... acelea  vechi  erau  marcate  absolut  corect , dadeau  ireprosabil  la  masuratorile  cu  ohmetrul  si  nici  nu  se  lipea  magnetul  de  spate . insa  platisem  eu  cam  20  ron / bucata  la  cumparare  in  urma  cu  citiva  ani  ...

ce  era  sa  fac , sa-i  trag  tzeapa  prietenului  si  sa  i le  bag  pe  git  pe  cele  30  cu  fier  mort  pe  spate ?   in  primul  rind , el  a  venit  cu  ideea  de  a  face  comparatie  intre  lotul  vechi  si  lotul  nou  cu  un  magnet   si  tot  el  mi-a  zis  ulterior ... trimite-le  inapoi  la  nemti , ca  eu  nu  am  nevoie  de  asemenea  gunoaie ...asa  ca , m-am   conformat  instantaneu ...

Link spre comentariu
Acum 58 minute, Stefan a spus:

Tovarășu' in caz că nu mai știți ce ați afirmat.

Exact la asta m-am referit. Atat si nimic mai mult, nu are rost sa polemizam. Oricine poate gresi si nu inteleg de ce e asa de greu sa acepti asta pt. unii...

In rest, evident ca si eu sunt nemultumit de prezenta fierului in locuri unde ne asteptam la metale mai "conductive".

Acum insa m-a pus pe ganduri o chestie: Am cumparat cu ani in urma niste 2SC5200 de la celebrul magazin care mai nou vinde asa de bine ca pe noi, userii casnici nu ne mai baga in seama decat la sume mari. Erau foarte grei, dar nu am avut termen de comparatie. Am pus mana insa pe ceva exemplare recuperate, sigur originale, care nu se mai pareau asa grele in mana....cand o sa imi aduc aminte pe unde i-am pus - ii dadusem deoparte auzind cat de "fake" ar trebui sa fie.... - o sa fac o comparatie macar in ce priveste metalele componente....Nu am chef sa-i disec pana nu am un motiv serios de autopsie...

Pe mine ma scoate din sarite insa nu fierul, ci aluminiul, mai ales unde se cere cat de cat conductivitate buna, adica la un cablu de difuzor...am aflat ca e aluminiu cuprat doar cand am vazut ca oxideaza repede si nu se poate cositori cu niciun fel de flux....la un cuptor cu microunde mai treaca-mearga, acolo isi face treaba si asa, dar am avut inclusiv cabluri pt. instalatii electrice, fi 2.5, construite din aluminiu cuprat monofilar...si nici nu era spectaculos de ieftin....

Pe site-urile de audiofili e o intreaga teorie cu "inductivitatea"  rezistentelor cu sau fara terminale feromagnetice....mie mi se pare o dumă, cel putin la frecventele audio, nu vorbim acum de RF, dar nu am cercetat. Eu zic ca e doar o credinta, suntem datori sa o respectam...

In ce priveste sinusoida, nu stiu cat de raspandita e situatia mea, dar chiar am verificat pe osciloscop cu traful respectiv si o rezistenta echivalenta cu consumatorul - in cazul meu un amplificator de casti si acel "peak" nu cade fix la mijloc, ci putin spre dreapta si un pic ascutita. Nu stiu daca musai de acolo bazaie, dar cert e ca de pe generatorul de semnal, la 50 Hz sinusoida arata perfect simetrica stanga-dreapta. Acelasi setup masurat noaptea, la ore tarzii, arata corect...restul e can-can :) Armonicile nu am cu ce si nu stiu cum as putea sa le masor...probabil daca s-ar vedea pe osciloscop ar fi deja foarte grav...

Situatia asta am avut-o si la o statie de lipit home-made, am incercat si cu un DC filter, fara rezultat. Uneori bazaia, alteori nu. Tensiunea la mine stă relativ constant intre 223...228V. Niciodata nu am masurat peste 228...la ora asta sunt fix 223V.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, misuraelectronic a spus:

...

aveam  pe  stoc  in  secunda  aceea  8  bucati  din  acelasi  model , insa  din  lot  vechi  si  bun --- cu  adevarat  Sanken  originale  de  la  mama  lor --- ... acelea  vechi  erau  marcate  absolut  corect , dadeau  ireprosabil  la  masuratorile  cu  ohmetrul  si  nici  nu  se  lipea  magnetul  de  spate . insa  platisem  eu  cam  20  ron / bucata  la  cumparare  in  urma  cu  citiva  ani  ...

Dar in afara de greutate, ati masurat vreunul si electric? Macar caderea de tensiune pe cele doua jonctiuni? Poate erau totusi buni, ma gandesc acum ca greutatea poate fi in favoarea fierului daca ar fi mai gros, mai mult. Nu stiu daca asta ar compensa un suport de cupru mai subtire si mai conductiv termic...probabil ca nu, dar poate ca era suficient...si eu am intalnit ceva tranzistoare in TO220 foarte vechi, anii 70, care erau din fier. Nu mai stiu brandul si modelul, dar cred ca ceva japoneze sau americane...dintr-un amplificator vintage, parca Superscope. NU am cautat dupa asta, dar am fost surprins ca s-au lipit de tavita magnetica in care colectam suruburile.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, carageae a spus:

Dar in afara de greutate, ati masurat vreunul si electric? Macar caderea de tensiune pe cele doua jonctiuni?

i-am  masurat  pe  toti  cap-coada , desigur ...6  masuratori  cu  multimetrul  pt  fiecare  tranzistor  in  parte ... si  la  lotul  tzeapa  de  30  piraterii  China  si  lotul  vechi  de  8  tranzistoare  originale  Sanken ...

Sanken-urile  adevarate  dadeau  beton  de  beton  pe  multimetru ...rezistenta  colector-emitor  era   infinit --- teoretic , evident --- , cu  sondele  montate  si  direct  si  invers , timp de  10  secunde  fiecare  masuratoare ...

la  piraterii , nu  am  gasit  nici  macar  1  singur  impecabil ... toate  aveau  rezistenta  colector-emitor  de citiva  megohmi  dupa  10  secunde de  tinut  sondele  pe  terminale ... jonctiunile  dadeau  in  jur  de  0,5v , asa  cum  trebuie  de  altfel ...

Link spre comentariu

Nu stiam ca R-ce e un criteriu, e bine de stiut...bine ca nu era zero :)

Dar de jonctiuni stiam si eu ca daca dau peste 600-650, la cei de putere, ceva nu e ok. Cineva spunea ca si daca e diferenta mai mare de cativa zeci de mV intre cele doua jonctiuni iarasi nu e bine...

Revenind la bazait....ce explicatie ar putea fi pt. tabla aia de aluminiu? Nu prea are nicio logica, in afara de o spira teoretica in scurt...de folie de cupru sau chiar invelirea bobinei cu scotch din ala de folie de Al am mai auzit, dar o spira, nu o tabla pur si simplu...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări