Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bazait transformator

Postări Recomandate

Noaptea devine suparator efectul cind e liniste.Din cit am aflat si eu trafurile de alimentare pentru sunet au ecrane pentru anumite spectre de radiatii externe si armonicele de 50 hz superioare.Firmele consacrate le imbraca in diverse materiale magnetice  mai ales pe cele toroidale.Aceste trafuri cu tole E+I au deasemenea capace care minimizeaza cimpurile magnetice radiate ce pot sa fie induse in semiconductori si rezistente uzuale daca se afla in proximitate.Rezistentele nemagnetice (nu sunt atrase de magnet si costa 3-5 euro bucata)  sunt imune la aceste cimpuri.Fiind amplificate mai ales in preuri aceste radiatii electromagnetice sunt redate in difuzor.La biziit mecanic o metoda eficienta folosita mai ales pe la TV rusesti era fierberea in ceara de albine care dupa racire se solidifica.Un fel de parafina speciala nu se stie exact compozitia.Aceasta intra prin spatiile libere dintre tole si straturile bobinelor fixindu-le mecanic foarte eficient.La un traf de retea construit de IEMI prin anii 7o exista doua druguri solide din fier care stringe foarte puternic cu 4 suruburi sanatoase transformatorul.Probabil dupa ce a fost impregnat in lac.Eu personal apreciez solutia cu ceara pentru ca este oxigen free adica rezistenta foarte multa vreme si nu oxideaza materialele de fier sau cupru.Ceara de albine cred ca se poate folosi cu succes.Exista un tip de ceara mai viscoasa, mai solida.La amplificari mari pozitia trafului devine foarte critica si fiecare fir are un loc aparte in cutie.Putem obtine astfel un raport semnal zgomot ridicat.

Link spre comentariu
Acum 18 minute, Danut Marinescu a spus:

Firmele consacrate le imbraca in diverse materiale magnetice  mai ales pe cele TOROIDALE ...

da,da , vezi  sa  nu ... a  zburat demult  puiul  cu  atza ...

undeva  prin  august  anul  acesta , am  fost  solicitat  sa  fac  o  modificare  pt  a  functiona  la  reteaua  de  230v  ca  de  la  noi  o  super-scula  adusa  direct  din  Sua sau din  Japonia ---nu  mai  retin  exact -- , adica  mergea  doar  la  120v  ca si  60 hz  ...  super-scula  era  un sistem  2.1  BOSE  , model  COMPANION 3  SERIES , pe  eticheta  caruia  scrie  negru  pe  alb  made  in  China ... cum  proprietarul  s-a  laudat    ca  a  dat  o  gramada  de  bani  pe  el  in  magazinul  din  tara  respectiva  de  unde  l-a  cumparat   si   nu  voia  nici  macar  sa  auda  de  un  trafo  extern  adaptor  de  la  230 / 120  , depanatorul  a  purces  la  desfacerea  capacului  si  inspectarea  vizuala  a  partii  de  alimentare ... 

trafo  original  este  un  toroidal  de  maxim  100w  , fara  nici  un  fel  de  ecran  si  fara  impregnare  cu  lac ... are  2  saibe  -- una  sus  si  una  jos -- din  cauciuc  , late  cit  toata  suprafata  orizontala  a  trafo-ului  ,  un  prezon  lung  pe  mijloc  , un  capac  metalic  deasupra  ca  sa se  poata  stringe  piulita  pe  deasupra  ,  piulita  +  o  saiba  si  asta  e  tot  ... 

am  facut  o  gramada  de  probe  cu  tensiuni  direct  din  sursa  reglabila  si  -- al  naibii  montaj -- daca  depaseai  21v cc  , automat  intra  in  mute ...

avind  in  vedere  diferentele  de  frecventa 50 / 60hz , precum  si  limitele  maxime  de  tensiune  de  la  noi -- am  mers  pe  calcule  de  235v  si  am  rezolvat  problema ... aveam  un  trafo  toroidal  de  20 v ca , din  care  am  scos  spire  din  secundar  pina  am  obtinul  in  jur  de  15v  ca ... dupa  care  l-am  strins  la  loc ... s-a  montat  totu  la  loc  si  s-a  probat  efectiv  si  boxa  mergea  superb  in  Bz  in  oras ... 

toata  munca  mea  a  fost  degeaba , pt  ca  proprietarul  locuia  la  tara  si  era  undeva  in  apropierea  postului  de  transformare  si  avea  la  priza  minim  minimorum  237v ... iar dupa  redresare / filtrare  depaseau  cei  21v cc  maxim  admisibili  ...rezultat  final  in  difuzoare  ...o  mare  liniste ... 

unde  voiam  sa  ajung ?  daca  nici  BOSE nu  mai  este  o  firma  serioasa  ca  sa  ecraneze  si/sau  impregneze  trafo toroidale  din  sursa , atunci  cine  ???

Link spre comentariu
Acum 1 oră, modoran a spus:

O scula ce nu-i proiectata sa functioneze corect la 253V ( 230V nominal + 10% ) e o scula proiectata prost.

te  rog  frumos  sa  le  dai  tu  un  email  prostanacilor  de  la  BOSE  si  sa  le  spui  tu  treaba  asta cum  ca  sint  niste  idioti  sadea  !  ...la  mine  in  telefon este  poza  etichetei  originale  unde  scrie  sec  exact  asa ... 120v  ca , 60hz  ... fara  tolerante  +/-  la  tensiunea  de  alimentare si  fara  nimik  altceva ...

eu  ma  gindesc  ca   in  Sua / Japonia  de  unde  a  fost  cumparata  efectiv  aceasta  scula , tensiunea  la  priza  chiar  este  cu  adevarat   120v ca/60hz , iar  furnizorii  lor  de  energie  respecta  standardele  lor  in  vigoare ... parerea  mea  sincera  este  ca  scula  aia  a  fost  proiectata  a  fi  folosita  intr-o  tara  super - civilizata , adica de  rang 1  ,  nicidecum  pentru  o  tara  bananiera  ca  RSR  , unde  tensiunea  la  priza  poate  scadea pina  la  170 v  ca  in  anumite  sate  aflate  la  capat  de  linie  ,  sau  poate  creste  pina  la  chiar  250 v  ca  daca  esti  chiar  la  inceputul  liniei , adica  in  imediata  apropiere  a  unui  post  de  transformare ...

iar  referitor  la  depanator , el  nu  are  nici  o  vina ,  pt  ca  el  doar  a  scos  trafo  vechi  si  l-a  montat  pe  cel  nou , adica  pe  acela  calculat  si  realizat  de  mine  personal ... eu  de  unde  naiba  era  sa  stiu  ca  proprietarul  sta  la  tara  si  ca  are  la  priza  o  tensiune  mare  cit  casa , fiind  in  apropierea  PT-ului  ?   in  afara  de  asta , afla  ca  eu  am  lucrat  in  orb  avind  doar  trafo  la  mine , fara  sa  am  boxa  in  fatza  mea , ca  sa  ma  pot  contra-verifica ... mai  scoteam  o  spira , mai  masuram tensiunea pe  secundar  cu  crocodili legati  pe  out  ...mai  scoteam  o  spira , iar  crocodili  si  tot  asa ... 4 ore  a  durat  desfacutul  trafo-ului  +  scosul  spira  cu  spira  +  masuratori  +  bandajat  la  loc  trafo  cu  folia  aia  exterioara  originala  la  final  ... si  toate  astea , pt  o  suma  ridicola  de  o  suta  si  ceva  de  ron  ...

dupa  ce  l-am  terminat  si  am  mers  si  l-a  montat  depanatorul  in  fatza mea  la  loc  ,  l-am  bagat  in  priza  si  am  vazut  ca  merge  boxa  superb  cu  semnal  de  pe Youtube  ,  am  zis  GATA ... pentru  cit  am  muncit  si  cit  mi-a  platit ,  acesta  este  rezultatul  optim ... daca  vrei  sa  iti  mai  scot / adaug  spire , trebuie  sa  imi  mai  platesti  ceva , pt  ca  numai  eu  stiu  cit  am  muncit ... 

depanatorul  zice ...sa  pastrezi  sirma  scoasa , pt  ca  sigur  mai  trebuie  adaugate  ceva  spire ... lasa  ca  le  adaug  eu --el  adica  ...

vine  clientul ,  i  se  probeaza  scula  si mergea  ireprosabil ... ii  plateste  depanatorului , pleaca  acasa , il  baga  in  priza  ...liniste  totala ! el  avea  la  priza  o  tensiune  de  minim  237  volti ...si  redresat / filtrat  crestea  peste  21v  cc  si  astfel  facea  MUTE  automat ...

a  ramas  ca  ii  cheama  pe  cei  de  la  RENEL  sa  ii scada  ei  tensiunea  la  priza  cumva  , si  daca  nu  rezolva  nimik , atunci  revine  la  BZ la  depanator  care  sa-i  mai  SCOATA   el  personal  ceva  ceva  din  spirele  din  secundar ...

LE ... mentionez  ca  trafo  original  BOSE  l-am  alimentat  folosind  un  trafo  coboritor  cu  4  prize  mediane , facut  la  comanda  pt  mine   de  catre  un  bobinator  batrin  ... 105 , 110 , 115  si  120v ca  si  nu  se  auzea  nimik biziind ... trafo  pe  care  l-am  folosit  eu  era  un  trafo  de  20 v  ca ,   toroidal  polonez ,  recuperat  dintr-o  instalatie  industriala  casata ... nici  inainte  de  a  scoate  spire  din  secundar , nici  la  final  nu  biziia  nici  acesta ...

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Chiar dacă pe eticheta trafului ăla Bose scrie 120V/60Hz, au și ei niște toleranțe, să nu credem că la japonezi tensiunea stă băț 120V și nu scade sau crește deloc. E doar efectul globalizării și consumerismului, nici firmele mari odată nu mai sunt serioase decât la produse de lux, aparatura de larg consum o fac în China după standardele pe care le vedem și noi....

Pe de altă parte, s-a deviat de la subiectul topicului, adică bâzâitul ce se transmite tablelor blindajului sau chiar carcasei amplificatorului de către traful de alimentare.

Cauzele fiind scăpările de câmp magnetic de la miez, una din rezolvări e spira de tablă de cupru ce înconjoară tot miezul (nu coloanele separat !) sau montarea blindajului cât mai rigid sau mai depărtat de miez, astfel încât câmpul magnetic de scăpări să nu mai aibă forță să inducă vibrații mari.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, modoran a spus:

O scula ce nu-i proiectata sa functioneze corect la 253V ( 230V nominal + 10% ) e o scula proiectata prost. Depanatorul e de vina ca a calculat doar pentru 237, nestiind sau ignorand faptul  ca limita normala e 253V.

Ciudat este ca testele de conformitate pentru produsele electrice, se fac la 230 si la 244V. Si sint absolut corecte si recunoscute in toata lumea!

Link spre comentariu
Acum 2 ore, misuraelectronic a spus:

la  mine  in  telefon este  poza  etichetei  originale  unde  scrie  sec  exact  asa ... 120v  ca , 60hz  ... fara  tolerante  +/-  la  tensiunea  de  alimentare si  fara  nimik  altceva ...

Asa se scrie de catre producator, dar tensiunile retelei au anumite tolerante admise in toata lumea. Si indiferent de ce credeti si in America tensiunea retelei variaza suficient de mult, inca nu a dat Congresul o lege care sa modifice pe cele ale fizicii!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, misuraelectronic a spus:

da,da , vezi  sa  nu ... a  zburat demult  puiul  cu  atza ...

undeva  prin  august  anul  acesta , am  fost  solicitat  sa  fac  o  modificare  pt  a  functiona  la  reteaua  de  230v  ca  de  la  noi  o  super-scula  adusa  direct  din  Sua sau din  Japonia ---nu  mai  retin  exact -- , adica  mergea  doar  la  120v  ca si  60 hz  ...  super-scula  era  un sistem  2.1  BOSE  , model  COMPANION 3  SERIES , pe  eticheta  caruia  scrie  negru  pe  alb  made  in  China ... cum  proprietarul  s-a  laudat    ca  a  dat  o  gramada  de  bani  pe  el  in  magazinul  din  tara  respectiva  de  unde  l-a  cumparat   si   nu  voia  nici  macar  sa  auda  de  un  trafo  extern  adaptor  de  la  230 / 120  , depanatorul  a  purces  la  desfacerea  capacului  si  inspectarea  vizuala  a  partii  de  alimentare ... 

trafo  original  este  un  toroidal  de  maxim  100w  , fara  nici  un  fel  de  ecran  si  fara  impregnare  cu  lac ... are  2  saibe  -- una  sus  si  una  jos -- din  cauciuc  , late  cit  toata  suprafata  orizontala  a  trafo-ului  ,  un  prezon  lung  pe  mijloc  , un  capac  metalic  deasupra  ca  sa se  poata  stringe  piulita  pe  deasupra  ,  piulita  +  o  saiba  si  asta  e  tot  ... 

am  facut  o  gramada  de  probe  cu  tensiuni  direct  din  sursa  reglabila  si  -- al  naibii  montaj -- daca  depaseai  21v cc  , automat  intra  in  mute ...

avind  in  vedere  diferentele  de  frecventa 50 / 60hz , precum  si  limitele  maxime  de  tensiune  de  la  noi -- am  mers  pe  calcule  de  235v  si  am  rezolvat  problema ... aveam  un  trafo  toroidal  de  20 v ca , din  care  am  scos  spire  din  secundar  pina  am  obtinul  in  jur  de  15v  ca ... dupa  care  l-am  strins  la  loc ... s-a  montat  totu  la  loc  si  s-a  probat  efectiv  si  boxa  mergea  superb  in  Bz  in  oras ... 

toata  munca  mea  a  fost  degeaba , pt  ca  proprietarul  locuia  la  tara  si  era  undeva  in  apropierea  postului  de  transformare  si  avea  la  priza  minim  minimorum  237v ... iar dupa  redresare / filtrare  depaseau  cei  21v cc  maxim  admisibili  ...rezultat  final  in  difuzoare  ...o  mare  liniste ... 

unde  voiam  sa  ajung ?  daca  nici  BOSE nu  mai  este  o  firma  serioasa  ca  sa  ecraneze  si/sau  impregneze  trafo toroidale  din  sursa , atunci  cine  ???

Scuze..Eu am un tarf mai vechi de la DENON  made in Japan e adevarat de la un PMA 700V si este mut si ecranat magnetic foarte bine.Discutam asa la absolut....Despre noile componente va pot spune ca tranzistorii folosesc in loc de cupru fier.Pare ceva de SF dar va pot arata tranzistori scumpi care sunt atrasi de magnet si care mi-au facut o mare paguba in buget.Cred ca nu e greu de ghicit de sunt cumparati sau unde sunt fabricati.Chiar si la magazinele de pe Maica Domnului din Bucuresti bc-uri si 2n-uri pentru audio  sunt in varianta cu disipare a caldurii pe fier...E amuzant dar asta e realitatea.Noi sa fim sanatosi.Mai sunt unii care se pling de amplifuri de firma care nu au protectie pe iesire si ard boxe scumpe cu ele.Pai ei sunt de vina ca le folosesc.Nu-i asa?

Link spre comentariu
16 minutes ago, misuraelectronic said:

insa  garantat  nu  variaza  tensiunea  in  limite  atit  de  largi  ca  in  RSR  --- recte  de  la  170  la  250  de  volti  ca --- procentual  vorbind ...

Cand ajung saptămâna viitoare pe la casa de la țară poate prind să măsor variații de tensiune de la 190-200V (cum este mai mereu la capăt de stradă) la 240-250V in funcție de cum trec norii peste panourile solare de pe casele primarului sau ale șefilor de asociații agricole de pe stradă.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Danut Marinescu a spus:

Despre NOILE componente va pot spune ca tranzistorii folosesc in loc de cupru FIER .Pare ceva de SF dar va pot arata tranzistori scumpi care sunt atrasi de magnet si care mi-au facut o mare paguba in buget ... 

e  adevarat  ca  acum  vreo  5 ani  au  existat  niste  finali  de  putere  AAF  de  la  Sanken  din  seria  2SA/2SC  piratati  de  catre  tovarasii  chinezi  ... nimeni  nu  si-a  putut  inchipui  ca  ar   putea  ajunge  atit  de  josnici   incit  sa  foloseasca  fier mort  in  loc  de  cupru ...

am  luat  si  eu  tzeapa  initial , comandind  asa  ceva  direct  in   Germania  , pt  ca  pretul  era  fabulos  de  mic ...undeva  in  jur  de  6  ron + tva  niste  finali  de  200w -- 2sc3263  sau  2sc3264 . parca  asa  imi  aduc  aminte  ... am  comandat  vreo  30  de  bucati  si  cind  au  sosit ,  marcajul  lor  era  desavirsit  si  as  fi  putut  sa  jur  ca  sint  originale  Sanken  de  la mama lor ... singura  questie  era  ca  punga  cu  cele  30  de  bucati  atirna  cam  greu ... destinatarul  lor ---un  foarte  vechi  si  bun  prieten  de-al  meu  --- zice ...ia  si  pune-le   un  magnet  pe  spate ,  sa  vedem  daca  se  lipeste ... cind  am  pus  magnetul ... s-au  lipit  cu  pocnitura , nu  altceva , deci ... fier  mort ... la  masuratoarea  ohmetrica  pe  multimetru  majoritatea  dadeau  relativ  bine ...ai  naibii  chinezi , daca  i-au  pacalit  ei  si  pe  nemti ...

in  secunda  2  a  pus  mina  pe  tf  si  am  cerut  returnarea  lor  la  departamentul  reclamatii  , lucru  care  s-a  si  intimplat  saptamina  imediat  urmatoare ...

totusi , nu  s-a  mai  intimplat  asa  ceva  de  atunci  si  pina  acum ... fiind  un  caz  izolat  de  acum  5 ani , nu  se  poate  generaliza  cum   ca  se  foloseste  fierul  acum  in  loc  de  cupru  la  noile  componente ... iar  paguba  aia  in  buget  ti-a  fost  facuta  pt  ca  nu  cunosti  piesele  super temeinic  ... in  plus  de  asta , tranzistoarele  scumpe  nu  se  cumpara  de  la  furnizori  dubiosi  niciodata  never-ever ... cine  este  istet  2  secunde , isi  ia  frumusel  un  magnet  cu  neodim  din  acela  ca  o  pastila  de  vitamina  C , atunci  cind  pleaca  la  cumparaturi  pt  ceva  mai  scump  si  testeaza  in  timp  real daca  se  lipeste  magnetul  sau  nu  de  radiatoarele  pieselor  ...  iti  garantez  eu  ca nu  o  sa te  ia  nimeni  la  bataie  pt  acest  test  pe  Maica  Domnului  daca faci  acest  test , in  absolut  orice  magazin  ai  intra ...

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Cred ca faceti o confuzie aici: cuprul este mai greu decat fierul...vedeti densitatea si o sa intelegeti ce vreau sa spun...ca nu e ok sa fie fier in loc de cupru acolo, e altceva. Dar nu cu cantarul se masoara, sau daca se masoara, alea mai grele sunt cele bune!

On topic:

Cred ca o cauza a bazaitului transformatoarelor e si neuniformitatea sinusoidei de la retea....fie ca exista si ceva componenta continua, fie doar deformare. Am patit cu niste amplificatoare de casti care bazaiau mecanic de la traf in anumite zile, dar erau complet mute in altele. Cum stau la bloc cu 44 de apartamente - turn cu 10 etaje - consumul e foarte diferit in fiecare moment al zilei....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări