Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bazait transformator

Postări Recomandate

Va salut stimati colegi ! Detin transformatorul din figura 1, transformator destinat alimentarii unui amplificator audio, caruia i-am facut un ecran ca in figura 2 - ecran neinchis in partea din spate din cauza dimensiunilor fizice. Montat in carcasa ca in figura 3 nu scoate nici un sunet, in schimb cand pun capacul carcasei are un bazait ( barait ) care nu se aude in boxe dar se aude in amplificator, fiind sesizabil ca o vibratie la atingerea capacului cu mana. Pentru a opri acest bazait am de gand sa inchid ecranul in partea din spate, insa, inainte de a face acest lucru vreau sa va rog sa ma lamuriti un lucru : - in amplificatoarele comerciale transformatorul e „ infasurat ” intr-o platbanda de cupru ( ca o spira in scurt ), ce rol are acea spira, ecraneaza cumva campul magnetic ? Daca da, ar trebui sa „ montez ” si la traful meu una, ce dimensiuni ar trebui sa aiba ( aici ma refer la latime ) si mai ales ce mod de prindere ( fizic/mecanic ) ar fi bun ? Nu stiu daca conteaza : - primarul e bobinat cu sarma de 1mm, secundarul 2x28Vca cu sarma de 1,8mm + 2x15Vca cu sarma de 0,7mm (cred ). Multumesc.

post-176753-0-30043300-1516874019_thumb.jpg

post-176753-0-25960100-1516874027_thumb.jpg

post-176753-0-39815100-1516874039_thumb.jpg

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Dupa parerea mea ,cusca in care este montat traful este suficienta pentru blocarea radiatiilor parazite...puteti monta si banda de cupru daca doriti,dar nu va ameliora cu nimic acel "bazait"....pentru a anula zgomotul este nevoie ca sa plasati traful pe pufere de cauciuc,pentru ca este zgomot mecanic...din cate vad traful dvs. este impregnat cu lac si foarte bine rigidizat....acesta este motivul pentru care traful ca ansamblu general vibreaza dupa frecventa retelei...fixati-l elastic cu garnituri de cauciuc si zgomotul va disparea...spor!

Link spre comentariu

Vibrația apare fiindcă atunci câmpul magnetic scăpat de traf se închide și prin capacul amplificatorului.Asta denotă că blindajul magnetic actual al trafului e ineficient și trebuie refăcut astfel ca să nu mai existe scăpări așa de mari.Încercați eventual o repoziționare spațială a trafului în carcasa amplificatorului, astfel încât să nu mai transmită vibrații carcasei...

Link spre comentariu

Fluxul magnetic de scapari induce tensiuni in conductoare si produce forte in obiectele din fier apropiate.

O banda din cupru se infasoara pe toate cele trei coloane ale transformatorului.

Fluxul de scapari induce in banda un curent care produce un flux magnetic opus. In exterior, cele doua fluxuri se compenseaza.

Acelasi efect se obtine daca banda este din carton si pe ea se infasoara un strat de sarma de bobinaj cu capetele legate in scurtcircuit.

Link spre comentariu

Cand am construit amplificatorul am vrut ca alimentarea sa constituie o unitate detasabila care sa contina traful, softstartul si redresarea cu tot cu filtraje. Tot acest ansamblu este prins pe doua corniere U care de altfel consolideaza toata carcasa. Aceasta prindere inalta traful pana aproape de capac, puferele, l-ar inalta mai mult si n-as mai putea pune capacul. Solutia ar fi un decupaj in tabla pe care e prins acum, prin care sa-l cobor si sa-i fac o prindere cu pufere. Repozitionarea trafului iese din discutie din cauza spatiului limitat din carcasa. Blindajul actual este deschis in partea din spate, situatie pe care o pot remedia. In legatura cu banda de cupru, nu cred ca am inteles bine despre ce coloane e vorba, traful are tole E+I, o voi infasura peste tot traful in dreptul bobinajelor. Acum capacul este din tabla, voi incerca unul din aluminiu sa vad daca dispare aceasta vibratie. Va mutumesc, se pare ca am mult de lucru...

post-176753-0-73022800-1516965435_thumb.jpg

post-176753-0-32953100-1516965448_thumb.jpg

post-176753-0-69669100-1516965456_thumb.jpg

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

O sa imi fac timp sa incerc pe rand toate sfaturile primite, de la cel mai simplu ( cel cu tabla de aluminiu ), la cel mai complicat ( refacere cusca + banda de cupru ). Va tin la curent...

Legat de tabla de aluminiu, trebuie sa o prind de capacul amplificatorului sau de capacul ecranului ? Pot folosi nituri de fier sau trebuie tot de aluminiu ?

Editat de Tunereader
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări