Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator turatie motor 230V (Ventilator)

Vizitator Cosmin Stratulat

Postări Recomandate

Salutare tuturor,

Sunt nou pe acest forum si novice intr-ale electronicii.

As vrea sa contruiesc un variator de turatie pentru un ventilator (motor 230VAC, 2.25A), controlat 0-10V (0-100%).

Dupa ceva investigatii am ajuns la concluzia ca faimosul TRIAC m-ar putea ajuta.

Poate sa ma ajute cuneva cu o schema sau cu alta propunere de solutie.

Multumesc,

Cosmin

Link spre comentariu

Se gasesc peste tot variatoare-intrerupator pentru lustre. Se monteaza in locul intrerupatorului de lumina. Este si ieftin. Doar sa gasiti la curentul care va intereseaza. Trebuie sa tineti cont ca folosind triac/tiristor nu mai aveti alternativ pe consumator.

Asta nu ma ajuta. Trebuie sa aibe posibilitatea de a fi controlat din exterior 0-10V.

Link spre comentariu

Daca motorul nu are perii (carbuni) , modificand voltajul nu o sa obtineti o scadere a turatiei care sa va multumeasca. O sa vedeti ca initial, cand incepeti sa micsorati tensiunea, turatia nu se va modifica semnificativ, iar daca tensiunea scade sub anumita limita, motorului o sa-i scada asa de tare cuplul incat nu va mai avea "forta" ca sa invarta elicea.

Link spre comentariu

Ca să poți controla tensiunea ventilatorului prin intermediul unei tensiuni de reglaj cu limitele 1-10V pe lângă faimosul Triac, mai trebuie și un convertor care să transforme cei 1-10V reglabili în diverse unghiuri de conducție ale triacului. Ceva puțin mai complicat....

Link spre comentariu

Se gasesc peste tot variatoare-intrerupator pentru lustre. Se monteaza in locul intrerupatorului de lumina. Este si ieftin. Doar sa gasiti la curentul care va intereseaza. Trebuie sa tineti cont ca folosind triac/tiristor nu mai aveti alternativ pe consumator.

Si ce fel de curent ai folosind un triac sau o pereche de tiristoare? Ca sa invete si altii.

Ideea variatorului cu triac (cel de lustre) nu se pupa cu orice motor. Daca motorul nu e universal, apoi o sa mearga pana se opreste, adica cam imediat cum incerci sa dai "mai incet".

Link spre comentariu

Si eu am folosit de multe ori aceasta metoda comoda si ieftina ca sa comand niste exhaustoare.

Link spre comentariu

Cuplul de sarcina nu e variabil cu turatia la puterea 2-3?

Cuplul motor scade cu aprox, patratul tensiunii.

Depinde cum se intersecteaza curba cuplului de sarcina curba cuplului motor la tensiunea x. Daca se intampla in zona instabila, motorul se va opri, cuplul maxim fiind sub valoarea necesara intrarii pe zona stabila.

Link spre comentariu

Eu stiu 2 tipuri de ventilatoare, cu motor asincron, cu 2 turatii:

1-cele metalice, cu 2 intrerupatoare, romanesti, la care pe turatia mica se inseria cu motorul o rezistenta de 600 ohmi;

2-unele din plastic, care pe una din infasurari avea f multe spire in plus (era mult mai mare decat cealalta).

Asa ca se poate

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări