Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cateva intrebari despre amplificatoare audio

Mark S

Postări Recomandate

• Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

8

• Mark S

6

• romicap

3

• puriu

2

Zile populare

Pe naiba pozitiva...

Asta se intampla numai daca bati campii asa cum face cineva prin alte parti ( pe alte zari de veveveu )...

Hai sa privim mai profesional lucrurile. Defazajele sunt introduse de elementele reactive, bobine sau condensatori. Stim cu totii despre existenta reteleor de defazare, LC sau RC ptr ca se folosesc si in audio si in RF.
Bun, daca in lantul de amplificare in care se foloseste reactia negativa globala nu exista elemente reactive ( adica lipsesc bobinele si cuplajul intre etaje e galvanic), teoretic cel putin, nu vor exista defazaje, iar reactia poate fi aplicata pe oricate etaje, global.
La amplificatoarele de generatie mai noua, intradevar, toate cuplajele sunt galvanice deci teoretic nu pot exista defazaje si probabil realitatea confirma, de acord, Marian.
Totusi pe foarte multe etaje nu cred ca poate fi aplicata, tranzistorii neavand timp de raspuns instantaneu si implicit introduc defazaje.
Editat de Mark S
Link spre comentariu

Cu boxe corespunzatoare, si 10W sunt deajuns pentru o camera.

Aminteste-ti de boxele picup-ului Acord Rusesc, cat de placut se auzeau...?

LE:

Mark, cam toate ( sau marea majoritate ) a schemelor publicate pe Elforum sunt cu reactie negativa globala.

Cam toate amplificatoarele mai mult sau mai putin accesibile din comert, sunt cu reactie negativa globala.

MP100.V3 al meu ( modulul de la vanzari ) e cu reactie negativa globala, are o banda inchisa undeva pe la 200khz, etaj final triplet repetor, bucla deschisa pe la 120db varf, si compensare TMC, combinatia asta ar putea insemna pentru multi ca una ideeala pentru oscilatii, si totusi este perfect stabil, sigur a cerut ceva munca teoretica si experimente practice pana am atins combinatia optima, insa se poate pentru ca nu am pus pe NU inainte.

Despre ce, deci, vorbim?

Link spre comentariu

Normal ca nu ai pus NU...este o discutie, sper eu constructiva. Nici eu nu as fi pus acele intrebari, daca as fi stiut dinainte raspunsul la ele...

Referitor la reactia negativa globala, ai dreptate, in audio merge. De altfel am si observat ca toate amplifurile de tip nou au asa ceva.

Am pus mai degraba problema defazarii obisnuit ca in RF, unde la frecvente mari timpul de raspuns al unui tranzistor conteaza si poate introduce defazaje mari. De aceea in RF nu se pune reactie negativa decat pe un singur etaj.

Obisnuit asa, la prima vedere nici mie nu mi s-a parut ok reactia negativa pe mai multe etaje....nu inseamna ca l-am pus pe Nu in fata :)

Link spre comentariu

Reactia negativa globala ,, rupe " din dinamica sunetului , THD % depinde in foarte mare masura de experienta si cunostintele constructorului de AAF si de multe altele... .Este greu sa obtii distorsiuni incadrabile in norme Hi-Fi fara NFB dar nu -i imposibil ...

Tragand concluzii definitive in acest sens ,deja vorbim degeaba !

PS .Daca dam spre exemplu niste boxe Acord rusesti , atunci chiar ca nu mai discutam despre sunete si bucuria de a le asculta !

Editat de romicap
Link spre comentariu

Reactia negativa globala ,, rupe " din dinamica sunetului...

Serios? Argumenteaza!

PS Daca dam spre exemplu niste boxe Acord rusesti , atunci chiar ca nu mai discutam despre sunete si bucuria de a le asculta !

Asta e dupa principiul sa inventam argumente, asa e la moda, deh...

S-a intrebat despre putere si cat ar fi deajuns pentru camera, am amintit acele boxe doar in ceea ce priveste puterea, erau slabe dar se auzeau destul de tare, adica se aud ok intr-o camera si doar cativa W, si asta era ideea pe care sunt convins ca ai inteles-o dar...

Link spre comentariu

Serios? Argumenteaza!

Asta e dupa principiul sa inventam argumente, asa e la moda, deh...

S-a intrebat despre putere si cat ar fi deajuns pentru camera, am amintit acele boxe doar in ceea ce priveste puterea, erau slabe dar se auzeau destul de tare, adica se aud ok intr-o camera si doar cativa W, si asta era ideea pe care sunt convins ca ai inteles-o dar...

1 .Ar trebui sa concentrez in cateva fraze munca de ani buni in domeniul acesta si nu o voi face ( apropos de argumente ).

2. Repet ...exemplul Acord este total nefericit si refuz sa discut subiectul ,deoarece cred ca nu suntem ,, pe aceeasi lungime de unda ,, .

Editat de romicap
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări